Limburg onderzoekt mogelijkheden tegen motorclubs

De gemeenten in Limburg onderzoeken hoe ze bestuurlijk op kunnen treden tegen motorclubs. Dat heeft burgemeester Onno Hoes van Maastricht gezegd namens alle gemeenten in de provincie. Onder meer een verbod op het dragen van motorjacks en -hesjes wordt overwogen. Ook bekijken ze hoe samenscholingen van leden van motorclubs kunnen worden tegengegaan.

Tien van de 33 gemeenten staken deze week de koppen bij elkaar om de mogelijkheden op een rij te zetten. De eerste ambtelijke verkenning is afgerond. Er wordt volgens een woordvoerder van burgemeester Hoes zorgvuldig gekeken naar wat juridisch mogelijk is. "Nu lopen we achter op politie en justitie. We kijken wat we concreet kunnen doen zonder naar noodverordeningen te hoeven grijpen."

Aanleiding is de onrust die gepaard is gegaan met de komst van motorclub Bandidos naar Sittard. Die opende onlangs zijn eerste Nederlandse 'chapter' in Limburg en deze week een tweede in Alkmaar.

In Sittard leidde de komst van de aartsrivalen van de Hells Angels al tot problemen. In Nieuwstadt, vlak bij Sittard, werden twee keer explosieven gegooid naar de woning van de president van de Limburgse afdeling van Bandidos, Harrie Ramakers. Eerder was die lid van de Hells Angels in Oirsbeek.