Chinese president bij Merkel op bezoek

Redactie

De Chinese president Xi Jinping is op zijn reis door Europa in Berlijn door de Duitse bondskanselier Angela Merkel ontvangen. Tijdens zijn bezoek zullen verscheidene zakelijke overeenkomsten worden gesloten.

Duitsland en China zijn twee van de grootste exporteurs in de wereld. Het volume van de handel tussen de twee landen beliep vorig jaar 140,4 miljard euro, waarmee China de op twee na grootste handelspartner is van Duitsland. Aan de export hangen een miljoen banen in Duitsland.

Het is het eerste staatsbezoek van een Chinese president aan de Bondsrepubliek sinds acht jaar. Tijdens zijn verblijf in Berlijn houdt de Chinese president een redevoering over de rol van de Volksrepubliek in de wereldpolitiek.

Xi begon zijn bezoek in Duitsland met een ontmoeting met de Duitse president Joachim Gauck, die zich in de vroegere DDR inzette voor democatie. Gauck drong er op aan dat China blijft werken aan 'een juridisch systeem waarin niemand boven de wet staat'.

Mensenrechtengroepen hebben Merkel opgeroepen bij Xi het lot van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei ter sprake te brengen. In de komende week wordt in Berlijn een grote tentoonstelling van het werk van de kunstenaar geopend, maar Ai heeft geen toestemming om te reizen.

Xi bezocht eerder Nederland en Frankrijk. Zijn Europese reis krijgt zondag een vervolg in België.