Spoorplannen kabinet zijn 'gemiste kans'

Het kabinetsbesluit om vervoerder NS en spoorbeheerder ProRail niet samen te voegen is een 'gemiste kans'. Dat stelt vakbond FNV Spoor in reactie op de vrijdag gepresenteerde toekomstplannen voor het spoor.

De vakbond memoreert dat zo'n fusie eerder al in de Tweede Kamer is geopperd. Bondsbestuurder Huub van der Dungen is teleurgesteld dat het kabinet die wens naast zich neerlegt. "Het is een historische blunder geweest om ProRail en NS zo rigoureus van elkaar te scheiden. Heel Nederland kan zien dat er fouten worden gemaakt, omdat de spoorbedrijven langs elkaar heen werken", aldus van der Dungen. "Die fout had men nu kunnen herstellen."

Het kabinet erkent in de plannen dat NS en ProRail beter moeten gaan samenwerken. Maar staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) is ervan overtuigd dat de huidige 'ordening' van het spoor voldoet. Zij zei dat er wel is gekeken naar een eventuele samenvoeging. "We hebben alle opties overwogen."

Dat er niet voor één spoorbedrijf is gekozen, verbaast FNV-bestuurder Jacqueline Lohle, die de belangen van ProRail-medewerkers behartigt. "Alle politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma's op één of andere manier ervoor gepleit om de scheiding op te heffen."

Volgens FNV Spoor is er in Nederland plek voor slechts één baas op het spoor, net als in Duitsland en Frankrijk.