Dijsselbloem tegen extra geld voor Defensie

Redactie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is niet van plan om extra geld uit te geven aan Defensie. Dat zei de minister vrijdagochtend voorafgaand aan de ministerraad.

Extra geld richting de krijgsmacht betekent nieuwe bezuinigingen en dat is onverstandig, aldus de bewindsman. Nederland komt net uit een moeilijke economische periode en het herstel is nog pril. "Om dan extra te gaan bezuinigen lijkt mij een slecht idee", zei Dijsselbloem voor de camera van de NOS.

Dijsselbloem reageert op een pleidooi van de ChristenUnie. De partij van Arie Slob zet bij de komende onderhandelingen over de begroting in op extra geld voor de krijgsmacht, zei Kamerlid Gert-Jan Segers donderdag in Nieuwsuur. Hij reageerde weer op de zorgen die de Amerikaanse president Barack Obama deze week uitte over de slinkende defensie-uitgaven van de NAVO-bondgenoten.

Het kabinet heeft de steun van de ChristenUnie nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zei vrijdag voor aanvang van het kabinetsberaad dat de begrotingsbesprekingen nog van start moeten gaan. De bewindsvrouw vindt het verder mooi dat er partijen zijn die staan voor de krijgsmacht.