Australiër moet cel in voor doden Nederlander

Redactie

De Australiër Jason B., die in december schuldig werd bevonden aan het doodslaan van de Nederlander Henk van Oosterom in 2012, krijgt daarvoor een celstraf van vijf jaar en drie maanden. Dat meldden Australische media vrijdag. De 39-jarige Van Oosterom liep de klappen op toen hij tussenbeide kwam bij een vechtpartij in een stadje bij Adelaide.

Het hooggerechtshof van de deelstaat South Australia had al vastgesteld dat Jason B. in september 2012 de fatale klap gaf waardoor Van Oosterom overleed. De 22-jarige Australiër was onder invloed van drugs en alcohol, maar volgens de rechter is op beeldmateriaal te zien dat hij 'de volledige controle over zijn vermogens' had.

B. gaf Van Oosterom, die met een werkvergunning in Australië verbleef, op de parkeerplaats van een hotel in de plaats Gawler een klap tegen zijn gezicht. Daardoor brak een wervelslagader. Van Oosterom overleed later in een ziekenhuis in Adelaide.

Het hof veroordeelde B. ook tot anderhalf jaar voorwaardelijke celstraf. Twee andere mannen die bij de vechtpartij betrokken waren, werden vrijgesproken.