Noor Stoltenberg nieuwe chef NAVO

De Noorse ex-premier Jens Stoltenberg volgt Anders Fogh Rasmussen in oktober op als secretaris-generaal van de NAVO. Dat maakte de Deense NAVO-chef vrijdag bekend.

Fogh Rasmussen stapt op na een top van het bondgenootschap in Wales, later dit jaar. In een twitterbericht wenste Fogh Rasmussen zijn opvolger geluk.

De Noorse premier Erna Solberg, die Stoltenberg vorig jaar opvolgde, zei dat de NAVO een 'sterke en verbindende secretaris-generaal' krijgt. Stoltenberg heeft een 'grootse en verantwoordelijke taak' gekregen, zei ze.

Stoltenberg kreeg internationale bekendheid met zijn waardige optreden na de lugubure terreuracties van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik in Oslo en op het eiland Utøya in juli 2011. Breivik bracht die dag 77 mensen, vooral jongeren, om het leven. Op een herdenkingsceremonie riep Stoltenberg op tot 'meer democratie, meer openheid en meer menselijkheid' om de gruweldaad te bestrijden.

Uiteindelijk kostte de actie van Breivik Stoltenberg zijn baan als premier toen een jaar later bleek dat er door politie en veiligheidsdiensten grote fouten waren gemaakt en dat de massamoord mogelijk voorkomen had kunnen worden.

Het ambt van secretaris-generaal van de NAVO werd in het verleden driemaal door een Nederlander bekleed, van 1961 tot 1964 door Dirk Stikker, van 1971 tot 1984 door Joseph Luns en van 2004 tot 2009 door Jaap de Hoop Scheffer. De secretaris-generaal van de NAVO is tot dusverre altijd een Europeaan geweest, omdat het militaire bevel traditioneel in handen van een Amerikaan ligt.