Kramer breekt met coach Kemkers

heywoodu

Sven Kramer heeft vrijdag bekend gemaakt dat hij de samenwerking met coach Gerard Kemkers heeft afgesloten. Dat maakte de 27-jarige drievoudig olympisch kampioen bekend op een persconferentie in Heerenveen.

Kramer werkte negen jaar samen met de coach en haalde daarin vele successen. Zo werd hij zes keer Europees- en wereldkampioen allround en pakte hij maar liefst acht individuele wereldtitels afstanden. Tijdens de Olympische Spelen in Vancouver won hij goud op de 5 kilometer, maar door een fout van Kemkers werd hij gediskwalificeerd op de 10 kilometer.

De laatste tijd kampte de 27-jarige Kramer met veel fysieke ongemakken. Zo had hij tijdens de Olympische Spelen in Sochi last van zijn rug, waardoor hij niet op volle kracht aan de start van de 10 kilometer stond. Het goud ging daar naar Jorrit Bergsma en dus wist Kramer 'zijn' titel net als vier jaar eerder niet te winnen. Wel pakte hij opnieuw goud op de 5 kilometer en maakte hij ook deel uit van de gouden ploegenachtervolging.

Na de Spelen, tijdens het NK allround, werd hij gediskwalificeerd op de 5 kilometer en kwam hij op de tweede dag niet meer in actie. Later bleek dat hij zich zou laten opereren aan zijn luchtwegen. Het herstel van de ingreep verliep echter niet voorspoedig. Eerst kreeg hij een bacteriële infectie waardoor hij terug moest naar het ziekenhuis. Later moest hij nog een keer terug om de luchtwegen schoon te houden.

Kramer op weg naar zijn tweede olympische titel op de 5 kilometer (Foto: PRO SHOTS/Bildbyran)
Kramer op weg naar zijn tweede olympische titel op de 5 kilometer (PRO SHOTS/Bildbyran)

Kramer lichtte zijn besluit toe door te zeggen dat hij iets nieuws wilde. 'Ik ben erg dankbaar voor negen fantastische jaren, maar ik wil nu graag iets nieuws. Als ik nog een nieuwe dimensie wil geven aan mijn loopbaan moet het nu, want over twee jaar kan het niet meer. Ik wil er tegen die tijd geen spijt van krijgen dat ik het nu niet gedaan heb', aldus Kramer. 

Ook Kemkers was aanwezig op de persconferentie. 'Persoonlijk vind ik het natuurlijk erg jammer, maar ik denk dat het een keuze is die bij Sven past. Ik heb vooral ook bewondering voor de grootsheid van Kramer als schaatser en voor de mogelijkheden die hij wat mij betreft nog altijd heeft om zich te verbeteren. Deze beslissing is dapper en ik heb er dan ook lof voor. Ik hoop dat hij de komende jaren nog vele mooie dingen kan laten zien op het ijs', aldus de coach.

Op de vraag waar Kramer zich door heeft laten leiden antwoordde hij dat het vooral vanuit zijn gevoel kwam. 'Ik heb al een tijd het gevoel dat ik toe ben aan iets nieuws. Het is niet zo dat ik al iets heb met een andere coach, want dat is niet het geval. Ook heb ik nog geen nieuwe sponsor gevonden. Wel heb ik met een aantal coaches gesproken, maar daar is nog niks uitgekomen.' Een van de door Kramer genoemde coaches was Jac Orie, maar een besluit heeft hij nog niet genomen.

Kramer weet nog niet precies hoe zijn toekomst eruit gaat zien. Wel wil hij zich wat meer gaan focussen op de 1500 en 5000 meter, nadat hij zich de afgelopen jaren vooral op de twee langste afstanden heeft gericht. Stoppen met allrounden is niet aan de orde, dat zal hij gewoon blijven doen. Het meer focussen op de 1500 meter heeft volgens Kramer ook te maken met de geruchten over het schrappen van de 10 kilometer op grote toernooien.

Kramer werd ook gevraagd of hij mensen mee zou nemen, omdat de namen van Ireen Wüst en Koen Verweij nog niet waren gevallen. 'Ik heb me altijd heel verantwoordelijk gevoeld voor het team, want ik denk dat ik vanuit een goed team ook beter kan presteren. Deze keuze heb ik echter vanuit mijn eigen intuïtie en mijn eigen gevoel gemaakt, zonder te denken aan mijn ploeggenoten. Het kan ook zo zijn dat ik een aantal ploeggenoten, waaronder Ireen en Koen, meeneem naar een volgende ploeg, dat weet ik nog niet', aldus Kramer.