Aantal overvallen alleen in Amsterdam toegenomen

In alle gemeenten behalve Amsterdam is het aantal overvallen vorig jaar afgenomen. Landelijk nam het aantal overvallen met bijna achttien procent af naar ruim zestienhonderd. In Amsterdam steeg het aantal overvallen echter met negentien procent, meldt de politie woensdag. Daarin speelt volgens de politie wel mee dat het aantal overvallen in Amsterdam tussen 2009 en 2012 al sterk is afgenomen.

Ook het aantal straatroven in de hoofdstad nam licht toe, terwijl dat aantal landelijk met twaalf procent afnam naar ruim zevenduizend. De meeste overvallen worden gepleegd in grote steden.

Eind 2009 steeg het aantal overvallen naar bijna 2900. Daarom richtten onder meer werkgeversorganisatie VNO-NCW, diverse brancheorganisaties, politie justitie en het ministerie van Veiligheid en Justitie samen een taakploeg op. Er werden overvallenteams opgericht en er werd afgesproken vaker helikopters in te zetten bij het achtervolgen van overvallers. Ook werden richtlijnen voor strafeisen opgesteld.

De landelijke daling komt volgens de politie ook deels doordat veel overvallers zijn opgesloten. Vaak blijkt een lange reeks overvallen door dezelfde verdachte te zijn gepleegd.

De huidige aanpak van overvallen wordt dit jaar doorgezet.