Stroom NSA binnenkort mogelijk afgesloten

Redactie

Een groep lokale bestuurders van de Amerikaanse staat Maryland is bezig om wetgeving door te voeren die het de staat verbiedt om federale overheidsdiensten die zich bezighouden met ongeoorloofde elektronische surveillance van steun te voorzien. Deze wet lijkt zich in het bijzonder te richten tegen de National Security Agency (NSA) die op grote schaal burgers volgt en in de gaten houdt en haar hoofdkwartier net buiten de hoofdstad van Maryland heeft.

Acht republikeinse vertegenwoordigers introduceerden afgelopen week de 'Fourth Amendment Protection Act', die de NSA 'materiële steun, deelname en assistentie in welke vorm dan ook' ontzegt vanuit de staat, zijn politieke onderdelen en vanuit bedrijven die contracten met de staat hebben lopen. Dat meldt The Verge.

Praktisch gezien zou de wet tot gevolg hebben dat het hoofdkantoor van de NSA in Ft. Meade verstookt zou raken van water en elektriciteit, welke immers via publieke voorzieningen worden aangeleverd. Ook zal bewijsmateriaal dat door de NSA verkregen is niet langer gebruikt mogen worden in de rechtbank en mogen universiteiten niet langer met de NSA samenwerken voor onderzoeksdoeleinden.

Afgevaardigde Michael Smigiel introduceerde het wetsvoorstel. Hij zei daarbij dat hoewel de NSA diepgeworteld is in Maryland, de staat geen steun moet bieden aan een dienst die grondrechtelijke beperkingen naast zich neerlegt en een loopje neemt met de privacyrechten van burgers.

Als het wetvoorstel in Maryland wordt doorgevoerd, dan zouden ambtenaren die de wet overtreden een jaar achter slot en grendel kunnen verdwijnen en een boete van vijfduizend dollar opgelegd krijgen. Bovendien verliezen ze hun baan en zouden ze geen publieke functie meer mogen bekleden.

Ondertussen hebben wettelijke instanties in onder meer Arizona, California, Tennessee en Washington vergelijkbare wetsvoorstellen ingediend. Ook hebben diverse staten maatregelen voorgesteld om de definitie van digitale privacy aan te scherpen en meer toezicht moeten regelen op het gebruik van specifieke surveillanceapparatuur. De wetsvoorstellen in Colorado willen het gebruik van kentekenplaatscanners aan banden leggen, terwijl een wet in Oregon wil garanderen dat er sprake moet zijn van 'urgente omstandigheden' om locatiedata van mobieltjes op te vragen. Delaware is bezig met een wet om privacy bij het gebruik van tekstberichten beter te beschermen.

Dergelijke wetsvoorstellen hebben tot nu toe wisselend resultaat opgeleverd. Een voorstel in Texas om meer bescherming tegen het aftappen van email te garanderen werd vorig jaar doorgevoerd, maar eenzelfde voorstel in California kreeg een veto van de gouverneur omdat het de politie te veel werk zou opleveren.