'Overheid moet Belgisch voetbal helpen'

In Nederland moet de overheid flink besparen. Daarom hebben we besloten dat mensen maar voor hun eigen hobby moeten betalen. Onze Zuiderburen hebben kennelijk niet zulke problemen. Daar eist een groep prominenten namelijk dat de overheid het voetbal op een hoger plan tilt.

In een open brief roepen prominenten uit de Belgische sportwereld, uit de politiek en uit de media op tot het 'redden van het Belgische clubvoetbal'. Hoewel de Rode Duivels, het Belgische nationale team, het momenteel goed doen, dreigt volgens hen het clubvoetbal de aansluiting bij de subtop te verliezen.

Ze vragen 'alle betrokkenen, maar in het bijzonder de politieke beleidsvormers' om maatregelen te nemen: "Wij geloven dat de overheid een belangrijke bijdrage moet leveren in het voetbal, vanwege de immense maatschappelijke impact van de belangrijkste sporttak in ons land."

Hun eisen bestaan enerzijds uit meer wetgeving. Zo willen ze dat de financiële fair play in België wordt ingevoerd. Daarnaast willen ze een aanpassing van de wet om het Bosman-arrest te amenderen: "Ook dient uitgezocht hoe het mogelijk is jonge spelers langer te koppelen aan de club waar ze werden opgeleid en te voorkomen dat ze bijna gratis worden weggeroofd door grote buitenlandse clubs met veel meer middelen."

Natuurlijk wordt er ook gevraagd om meer geld: "De overheid moet de voetbalwereld ook zo veel mogelijk steunen bij de vernieuwing van de infrastructuur." Zo moeten stadions gebouwd of gerenoveerd worden. Tenslotte moet er een 'Task Force Voetbal' opgericht worden, om 'alle dimensies van ons Voetbal holistisch [te] kunnen bekijken'.

De timing van de brief is niet toevallig: "Er is natuurlijk de euforie rond de Rode Duivels, maar anderzijds zijn er ook de nakende verkiezingen," zegt journalist François Colin tegen De Standaard. Of de Belgen, die met genoeg politieke problemen kampen, voetbal daadwerkelijk een belangrijk verkiezingspunt maken, zal de tijd uitwijzen.