'Extreem weer mogelijk door warmere aarde'

De stormen en overstromingen die delen van Groot-Brittannië treffen, lijken hun oorsprong te hebben in klimaatverandering. Dat heeft de Britse weerdienst woensdag gezegd. Het Met Office ging echter niet zover een direct verband te leggen tussen de opwarming van de aarde en het stormweer.

De Britse westkust werd woensdag wederom gegeseld door harde rukwinden. Daarbij werden windsnelheden van meer dan 160 kilometer per uur gemeten.

Engeland onderging de natste januari sinds weergegevens voor het eerst werden bijgehouden, bijna 250 jaar geleden. Sinds december wordt het land onderworpen aan wind en regen. De Engelse zuidwestkust is doornat en kampt met overstromingen. In de laaggelegen Somerset Levels en de vallei van de Theems, ten westen van Londen, traden rivieren deze week buiten hun oevers.

Voor het westen van Wales en Noordwest-Engeland werd door het Met Office de hoogste weerswaarschuwing afgegeven wegens 'uitzonderlijk krachtige windstoten'. De weerdienst waarschuwt voor stroomuitval en grote schade aan gebouwen. Spoorbeheerder Network Rail schortte zijn dienstregeling langs de westkust woensdag enkele uren op vanwege de wind.

In een eerder deze week gepubliceerd artikel stelt de weerdienst dat er geen 'uitsluitsel' kan worden gegeven over de rol van klimaatverandering in het extreme weer van de afgelopen tijd. Maar volgens de dienst is er wel sprake van een groeiende hoeveelheid bewijs dat er steeds vaker extreme regenval is. Waarschijnlijk is dat toe te schrijven aan een warmere wereld, aldus het Met Office. Julia Slingo, wetenschapper bij de weerdienst, vertelde de BBC dat 'al het bewijs een verband met klimaatverandering doet vermoeden'.