Letsel leidde tot dood Borst

Redactie

Een verwonding heeft geleid tot de dood van minister van Staat Els Borst (D66). Uit onderzoek moet blijken of het letsel is veroorzaakt door een ongeval of een misdrijf, meldt de politie woensdag.

Dinsdag werd al duidelijk dat de oud-politica geen natuurlijke dood is gestorven. De politie meldt dat zorgvuldig onderzoek wordt gedaan om uitsluitsel over de doodsoorzaak te kunnen geven.

Bekenden vonden het lichaam van Borst maandagavond bij haar woning aan de Ruysdaellaan in Bilthoven. Omdat de oorzaak van het overlijden niet kon worden vastgesteld, stelde de politie een onderzoek in. Dinsdag is sectie op het lichaam uitgevoerd. De uitslag daarvan is rond middernacht naar de politie gestuurd.

Wanneer Borst is overleden is niet met zekerheid te zeggen. Ze was zaterdag op het partijcongres van D66, maar zondagmiddag kwam ze niet opdagen bij een huisconcert van het Matangi Strijkkwartet in haar woonplaats Bilthoven. Daar had ze met een vriendin afgesproken. Die vriendin zegt woensdag in het AD dat ze Borst die dag nog had gebeld, maar dat niet werd opgenomen. Toen Borst de volgende dag nog niet bereikbaar was, nam die vriendin poolshoogte met een andere vriendin.

De voordeur was dicht, maar de garagedeur open. Uiteindelijk vonden de vriendinnen Borst tussen haar auto en de garage van haar huis. Verdere details wil de vriendin niet geven omdat dat het politieonderzoek zou kunnen verstoren. In de wijk zou veel worden ingebroken, maar het is vooralsnog giswerk of Borst het slachtoffer is geworden van een uit de hand gelopen inbraak.