Politie vraagt hulp aan inwoners Veen om rellen

Redactie

Inwoners van het Brabantse dorp Veen krijgen deze week een brief van de politie over de rellen op 30 december. Het onderzoeksteam is op zoek naar meer informatie over die avond, waarop honderd mensen werden opgepakt. Wie dat wil, kan zich anoniem melden.

De politie wil een zo compleet mogelijk beeld krijgen van wat zich op de bewuste avond heeft afgespeeld in Veen, zegt een woordvoerder. "Wij merken dat een deel van de bewoners wil dat Veen weer een goede reputatie krijgt, een ander deel wil juist niet dat de politie zich ermee bemoeit. Niet iedereen voelt zich vrij om gelijk zijn hele verhaal te doen."

Alle arrestanten, onder wie veel minderjarigen die allen de jaarwisseling in de cel moesten doorbrengen, worden nog steeds verdacht van openlijke geweldpleging, brandstichting en het negeren van politiebevelen. Omdat het aantal arrestanten zo groot is, heeft de politie een speciaal onderzoeksteam aangesteld.

Over de aanhoudingen ontstond vorig jaar maand veel discussie. Veel van de arrestanten zouden niks te maken hebben gehad met de rellen, maar op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn geweest. Advocaat Erik Thomas, die ruim zestig arrestanten vertegenwoordigt, zei te gaan kijken of er schadevergoedingen kunnen worden geëist.

De rellen in het Brabantse dorp ontstonden toen brandweermannen een in brand gestoken autowrak wilden blussen. De brandweerlieden werden belaagd, waarna agenten die hen wilden beschermen met flessen en zwaar vuurwerk werden bekogeld. Het is traditie in Veen om autowrakken in brand te steken rond de jaarwisseling.

Burgemeester Fons Naterop (CDA) van Aalburg kreeg vorige maand een dreigbrief van een inwoner van Veen. De briefschrijver bekritiseerde uitspraken van Naterop naar aanleiding het politieoptreden op 30 december. Volgens de burgemeester heeft de politie goed werk verricht, wat de schrijver betwist.

Volgens de briefschrijver heeft Naterop in de media gelogen over de manier waarop de politie de relschoppers heeft aangehouden en hoe zij behandeld zijn. In de brief stond verder dat de de CDA'er alvast moet uitkijken naar een andere gemeente en dat hij op zijn hoede moet zijn.

Het onderzoek naar de schrijver van de dreigbrief loopt nog, aldus de politiewoordvoerder.