'Goed gesprek' tussen Samsom en Pechtold

Redactie

Leiders van PvdA en D66 Diederik Samsom en Alexander Pechtold hebben woensdagmiddag via de telefoon 'een goed gesprek' gehad over de motie van wantrouwen die D66 in het afluisterdebat tegen minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) indiende. Dat bevestigt een woordvoerder van Pechtold woensdagavond.

De stap van D66 zou volgens de NOS de goede politieke verhouding tussen beide partijen hebben verpest, maar dat valt volgens D66 wel mee. "Er is blijkbaar wat irritatie ontstaan maar het staat ons vrij om dit te beslissen. Daar zijn verder geen afspraken over gemaakt. Wat ons betreft blijft het bij dit debat", aldus de woordvoerder.

De motie tegen Plasterk kreeg de steun van CDA, SP, GroenLinks, PVV, Partij voor de Dieren, 50Plus en onafhankelijk Kamerlid Louis Bontes. ChristenUnie en SGP stemden niet voor de motie, evenals de coalitiepartijen VVD en PvdA. Plasterk wist het urenlange debat desondanks toch te overleven. Hij excuseerde zich voor het feit dat hij de Kamer op het verkeerde been had gezet rond het registreren van 1,8 miljoen telefoongesprekken.

De PvdA was woensdagavond niet bereikbaar voor commentaar.