Vodafone wil aantal taps openbaar maken

Telecomprovider Vodafone wil openbaar maken hoe vaak de overheid gegevens opvraagt of een tap wil plaatsen. Dat heeft het bedrijf gemeld in brieven aan de ministeries van Binnenlandse Zaken, Defensie en Veiligheid en Justitie.

Vodafone wil 'zo transparant mogelijk zijn' over wat er gebeurt met de gegevens van klanten, stelt het bedrijf in een woensdag verschenen schriftelijke verklaring. Ook de overheid moet transparanter worden, vindt de provider.

Het gaat om gegevens over verzoeken van zowel justitie als de inlichtingendiensten, licht een woordvoerder van Vodafone toe. "Waar het wettelijk is toegestaan, willen we de gegevens opnemen. Waar het niet is toegestaan, zullen we vermelden waarom dat zo is. Aan de ministeries hebben we onze interpretatie van de wet voorgelegd, en we willen graag bevestiging of die klopt."

Nu maakt het ministerie van Veiligheid en Justitie een keer per jaar het aantal telefoon- en internettaps bekend. Zo meldde het ministerie in juli dat het aantal internettaps explosief was gestegen, van ruim 3300 in 2011 naar bijna 17 duizend in 2012. Volgens Vodafone is meer openheid mogelijk en gewenst.

Het internationale hoofdkantoor van Vodafone in Groot-Brittannië maakte vorige maand al bekend in alle meer dan twintig landen waar het bedrijf actief is, meer openheid te willen geven over het aantal taps en verzoeken om gegevens. Het bedrijf reageerde zo op de onthullingen van de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden.

Vodafone wil de gegevens opnemen in een transparantierapport, dat deel moet uitmaken van het duurzaamheidsverslag dat het internationale hoofdkantoor komende zomer publiceert.