Kankerlijers

Sanne (Syth86)

Nick (Massimo Pesik), Iwan (Jasha Rudge) en Olivier (Gijs Blom) zijn drie vrienden die net als hun leeftijdsgenoten graag lol maken en kattenkwaad uithalen. Er is echter één verschil: alle drie hebben ze kanker en liggen ze op de afdeling kinderoncologie van een ziekenhuis. Ondanks hun situatie vermaken de jongens zich uitstekend met elkaar, zeker als de prachtige Gina (Vera van der Horst) op de afdeling wordt opgenomen. Kankerlijers is een ontroerend en komisch drama over vechten voor het leven en onvoorwaardelijke vriendschap. De muziek wordt verzorgd door rapper Diggy Dex. Kankerlijers is een remake van de bekroonde Spaanse film Planta 4A van Antonio Mercero.

Filmposter Kankerlijers

Nick (14) en Iwan (15) hebben botkanker en zijn daardoor allebei een been kwijt. Bij hun vriend Olivier (16) dreigt hetzelfde te gebeuren. Ondanks hun serieuze gevecht tegen de ziekte, keten de jongens tussen de behandelingen door vooral veel. Ze vermaken zich prima met gamen, grappen uithalen met verpleegster Esmée (Nicolette van Dam), andere patiënten bezoeken en een beetje hangen bij hun maatje, conciërge Alfredo (Maurits Delchot/Nega). Wanneer de beeldschone Gina (16) wordt opgenomen op dezelfde afdeling, hebben de jongens echter alleen nog maar oog voor het knappe meisje. Gina moet in eerste instantie niets van de jongens weten, maar al snel beseft ze dat zij diegenen zijn die haar door de deprimerende situatie heen kunnen slepen. Met z’n vieren hebben ze het grootste plezier en blijkt hun bijzondere vriendschap hetgene te zijn wat ze doet vergeten dat ze doodziek zijn.

Aan humor is absoluut geen gebrek, deze is ontzettend gevat en lekker van deze tijd. De levensstijl en het uitgangspunt van de jongens is positief en hoopvol. Het biedt een verassende invalshoek voor zo’n precair onderwerp als kanker. Al stipt regisseur Lodewijk Crijns het drama wel heel vluctig aan. Misschien is dat het overlevingsmechanisme van de jongeren (van tegenwoordig) te noemen, toch is dit een kleine gemiste kans. De heren stralen duidelijk meer in de komische kant van het verhaal.

In de categorie ‘zo fout, dat het leuk is’, valt de bijrol van Maurits Delchot als Alfredo. De concierge voorziet de vrienden royaal in hun behoefte aan wiet. Je zou dit kunnen wegschrijven als medicinale wiet, maar het is opmerkelijk dat dit zo open en bloot in beeld wordt gebracht in een film voor twaalf jaar en ouder. De filmmakers hebben hierin duidelijk minder scrupules dan sommige ouders of leraren die mee zullen komen naar Kankerlijers.

Kankerlijers Maurits Delchot

Naast kanker wordt anorexia kort aangehaald, als Olivier verliefd wordt op Daphne (Sem de Vlieger) die op Pyschiatrie ligt. Of zoals de jongens liever zeggen ‘afdeling labiele wijven’. Op zich is het overbodig, al helpt het de tortelduifjes wel toekomstige doelen te stellen, wat weer leuk is voor de kijker. Of die doelen daadwerkelijk worden gehaald is uiteraard de vraag, want ondanks de onbevreesde mentaliteit worden de vrienden wel met de neus op de feiten gedrukt en geconfronteerd met (hun eigen) sterfelijkheid.

Eens per jaar mogen de vrienden officieel uit de band springen op een zelf georganiseerd feest. Een feest waar good cop, oncoloog Marco (Marcel Hensema) naar uitziet en bad cop, oncoloog Galwaard (Hans Hoes) tegenop ziet. Alfredo maakt eindelijk zijn vele praatjes waar als Diggy Dex op festijn verschijnt. Hier krijgt ook de verhaallijn rondom Gina en de jongens een staart.

Kankerlijers vier vrienden
BosBros en Entertainment One Benelux laten via de filmwebsite weten dat ze begrijpen dat de filmtitel vragen kan oproepen of wellicht confronterend is voor mensen. Toch zijn zij van mening dat dit de beste benaming is voor een film die laat zien en leert dat ondanks ziekte het leven doorgaat in al zijn leuke, mooie, liefdevolle en moeilijke momenten. In dat licht is de leus “Wij zijn niet ziek, wij zijn kankerlijers!”, (mogelijk) beter te begrijpen. Zeker vanuit het oogpunt dat Nick, Iwan en Olivier hebben.

Kankerlijers is een aanrader omdat het een film is die zegt waar het op staat, ook al heeft het nog zo’n zwaar onderwerp. Bioscoopbezoekers van twaalf jaar en ouder wordt een leuke en leerzame spiegel voorgehouden. Ouders, leraren en/of andere verzorgers zullen doorkrijgen dat hun kroost dat best aankan. De aanpak van Kankerlijers is namelijk helemaal niet zo controversieel als de media het doet voorkomen. De muziek van Diggy Dex is een fijne en welkome aanvulling op de film. Durf het gewoon aan om een kaartje te kopen, €0,50 cent daarvan gaat naar KWF Kankerbestrijding.