Twee aanmeldingen voor demonstraties nucleaire top

De politie in Den Haag heeft tot nu toe twee aanmeldingen binnengekregen van demonstratiegroepen die tijdens de nucleaire top eind maart willen demonstreren. Dat heeft adjunct-directeur van de politie Haaglanden Simone Smit woensdag tijdens een vergadering van de Haagse gemeenteraad bekendgemaakt.

De politie had volgens Smit al rekening gehouden met demonstraties. "Daar zijn wij op voorbereid."

Burgemeester Jozias van Aartsen gaf aan dat hij geen massa's demonstranten verwacht, zoals bij de G20 vaak wel het geval is. "Dit is een totaal ander type conferentie dan de G20. Het is een grote top, maar we moeten het niet groter maken dan het is", zei Van Aartsen. De burgmeester spreekt van een conferentie met een 'idealistisch en vreedzaam doel'.

"Daarom verwachten we geen uitspattingen", aldus Van Aartsen. Mocht er wel iets gebeuren dan is daar volgens hem wel over nagedacht. "Onze inlichtingen- en veiligheidsdiensten overleggen met bevriende, buitenlandse diensten over de komst van demonstranten. Mocht het nodig zijn dan kunnen we ongewenste individuen en groepen tegenhouden aan de grens", aldus de burgemeester.

Tijdens de top is het reguliere beleid voor demonstraties van toepassing. Het beleid wordt niet aangescherpt, zo is in een brief van Van Aartsen aan de gemeenteraad te lezen. Er zijn nog geen locaties aangewezen voor demonstraties. De burgemeester schrijft echter dat demonstranten er rekening mee moeten houden dat door wegafsluitingen en bijzondere verkeersbewegingen mogelijk niet alle gewenste locaties beschikbaar of geschikt zijn.