Vijf vast voor runnen online drugsmarktplaats

De politie heeft in het onderzoek naar criminele marktplaatsen op internet vijf mannen, van wie een gedetineerde, aangehouden. Ze verkochten op websites drugs en wapens. Undercoveragenten kregen verder een opdracht voor het plegen van een huurmoord. Dat meldt het Openbaar Ministerie woensdag.

Dinsdag werd al duidelijk dat een website genaamd Utopia offline was gehaald. Een andere site, Black Market Reloaded was al eerder op zwart gegaan omdat het te druk was geworden nadat de FBI in oktober een concurrent oprolde. De servers van Utopia stonden in het Duitse Bochum en Düsseldorf en zijn in beslag genomen.

De verdachten zijn twee mannen van 30 en 31 jaar uit Enschede en een 29-jarige man uit Utrecht. In Duitsland werd een 21-jarige man aangehouden die behalve drugs en wapens ook munitie en gestolen creditcards en bankpassen te koop aanbood. De vijfde verdachte, een 46-jarige man, werd in oktober al gearresteerd toen hij onderweg was naar Duitsland met kilo's aan drugs in zijn auto.

De illegale sites waren alleen toegankelijk via zogeheten TOR-netwerken. Daarmee kunnen mensen anoniem internetten. Drugs en andere goederen konden simpel worden besteld en werden vervolgens via de post wereldwijd verstuurd en afgeleverd. De betalingen werden veelal gedaan in met de digitale munteenheid bitcoin.

De politie kwam de verdachten op het spoor door undercoveragenten in te zetten. Ze wisten onder meer vuurwapens, enkele duizenden xtc-pillen, ruwe MDMA in blokjes en tientallen grammen cocaïne te bemachtigen. Ook konden ze coke per kilo kopen. De agenten kregen verder het verzoek om iemand te liquideren. Het doelwit zou eerst moeten worden afgeperst en daarna om het leven gebracht. De politie had al een aanbetaling binnen voor de huurmoord.

Justitie was al ruim een jaar bezig met het onderzoek naar de illegale sites. In het onderzoek heeft justitie beslag gelegd op computers, tientallen harde schijven en usb-sticks en ongeveer negenhonderd bitcoins met een waarde van zo'n vierhonderd- tot zeshonderdduizend euro.