Whiting: FIA pakt neuzen aan in 2015

Peterselieman

De Formule 1-winter voorafgaand aan het seizoen 2014 zal de boeken ingaan als eentje waarin veel gesproken is over de neuzen van de bolides. Niet elke gekozen oplossing oogt even fraai of is even handig. Autosportfederatie FIA wil voor 2015 dan ook de regels op dit punt aanpakken.

FIA-directeur Charlie Whiting sprak met Auto Motor und Sport. "Als regelmakers gaan we niet over hoe mooi de neuzen eruit moeten zijn. Wat voor ons van belang is, is dat ze voldoen aan wat we met de regels bedoeld hebben. Tenzij het gevaarlijk is zullen we ermee moeten leren leven hoe ze eruit zien. Wij hebben het zo goed mogelijk proberen te omschrijven, maar zijn geen ontwerpers. Zij willen juist zoveel mogelijk lucht onder de auto door hebben."

Dit jaar zijn veel verschillende oplossingen gekozen. Zo hebben Ferrari en Mercedes een meer normale neus die steil afloopt, terwijl veel andere renstallen de puntneus gebruiken. Lotus heeft een asymmetrische dubbelpuntige neus, terwijl Caterham met een dubbele neus op de proppen gekomen is.

Voor 2015 worden de bestaande regels opnieuw tegen het licht gehouden en waar nodig aangepast. Duidelijk is als wel dat de door Lotus gekozen neus niet meer mogelijk zal zijn. Door daarnaast de regels waar de crashstructuur aan moet voldoen en het minimale oppervlak aan te passen zullen ook de puntneuzen gaan verdwijnen. Daarnaast voorkomt het een radicale overgang van een breed naar een smal deel van de neus.