Utrechtse prostituees verhuizen naar nieuwe locatie

Raamprostituees in Utrecht verhuizen volgend jaar naar een nieuwe locatie binnen de wijk Overvecht, vlakbij de gesloten seksbootjes aan het Zandpad. Dat meldt de gemeente woensdag. Afgelopen zomer maakte Utrecht een einde aan alle raamprostitutie in de stad omdat vergunningshouders zich schuldig maakten aan mensenhandel en uitbuiting.

Op de nieuwe locatie aan de Einsteindreef komen 162 ramen. Totdat die klaar zijn komt er een tijdelijke zone met maximaal 32 werkplekken. Als de nieuwe plek klaar is, kunnen automobilisten hun auto kwijt bij de oude locatie, om zo te 'wandelen' door de nieuwe prostitutiezone.

Bewoners van Overvecht lieten in december al weten dat ze helemaal niets zien in de verplaatsing van de prostitutiezone. Die komt nu een stuk dichter in de wijk te liggen. "We vinden het zeer onwenselijk en ook onterecht dat Overvecht eenzijdig belast wordt met de negatieve effecten van een stedelijk prostitutiebeleid", aldus de bewoners in een brief.

Inmiddels heeft het bewonersplatform van de wijk begrepen van de gemeente dat er geen alternatieven zijn voor de prostitutieplek. "We willen nu vooral voorkomen dat de keuze die de gemeente maakt zorgt voor de negatieve uitstraling naar de wijk", zegt een woordvoerder. "Dat betekent dat we in gesprek gaan over de details. Misschien zijn er bijvoorbeeld minder ramen mogelijk."

De gemeente stelt zelf juist dat Overvecht als locatie kan worden behouden, omdat 'de omgeving bekend is met deze activiteit'. Dat klopt deels, zegt de woordvoerder van het platform. "Er is hier altijd prostitutie geweest en hoewel niet iedereen er blij mee is, is de situatie beheersbaar. Maar de oude locatie lag afgewend van woongebieden en dat hebben wij de gemeente ook verteld."

Raamprostitutie in het centrum aan de Hardebollenstraat is ook weer mogelijk. Daarvoor is nog geen vergunning uitgedeeld. Wel moeten de ramen tussen 2.00 uur en 8.00 uur dicht.