Vriend vrijgesproken van doden Vivica Spong

Redactie

De 42-jarige Utrechter Mark van D. is woensdag vrijgesproken van de dubbele moord op zijn vriendin Vivica Spong en hun ongeboren zoon. Volgens de rechtbank in Utrecht staat niet onomstotelijk vast dat de hoogzwangere vrouw door een misdrijf om het leven is gekomen.

De Utrechter, die een jaar in voorarrest zat, heeft altijd gezegd dat de 31-jarige Vivica, een nicht van advocaat Gerard Spong, van de trap moet zijn gevallen. Tegen de man was twintig jaar celstraf geëist.

Volgens Van D. trof hij zijn vriendin in juli 2012 levenloos in een plas bloed onderaan de trap aan toen hij aan het begin van de middag thuis kwam van zijn werk. Sectie leverde summiere aanwijzingen op voor verstikking als doodsoorzaak, maar een exacte doodsoorzaak kon niet worden vastgesteld.

De Utrechter bracht zichzelf in een lastig parket door bij de politie verschillende verklaringen af te leggen. Zo beweerde hij aanvankelijk dat hij 's ochtends rond 9 uur van huis was vertrokken, maar later bleek dat hij een uur later nog bij de woning was. Ook vond de politie in een slaapkamer een onderbroek van de man met daarop een bloedvlek van Vivica en bleek er met zijn computer op internet gezocht te zijn met zoektermen als 'nek breken'. Volgens Van D. moet Vivica dat hebben gedaan.

Volgens de rechtbank heeft de man gelogen over zijn handelen op de ochtend en zijn zoekgedrag op het internet. Hoewel dat volgens de rechtbank een 'sterke aanwijzing was dat hij iets heeft willen verbergen', was het onvoldoende hard bewijs voor de betrokkenheid van de Utrechter bij de dood van zijn vrouw en zoon. De geringe hoeveelheid bloed op de onderbroek paste bij zijn verklaring dat hij het kledingstuk had gebruikt om een bloedneus van Vivica te stelpen.