'VN moeten hulp aan Vietnam staken'

Redactie

De Verenigde Naties moeten per direct de hulp aan Vietnam in de strijd tegen drugs opschorten. Dat vinden drie mensenrechtengroepen die zich afschaffing van de doodstraf ten doel hebben gesteld. Vietnam veroordeelde onlangs dertig mensen tot de doodstraf voor drugsgerelateerde misdrijven.

De drie groepen - Harm Reduction International, Reprieve en de World Coalition Against the Death Penalty - wijzen op de richtlijnen van het antidrugsagentschap van de VN waarin staat dat de organisatie geen geld zou moeten geven aan landen wanneer gevreesd wordt dat dat ertoe leidt dat er in dat land mensen worden geëxecuteerd.

"Onze organisaties uiten al jaren hun zorgen over de VN-hulp in de strijd tegen drugs in landen die de doodstraf toepassen voor drugsmisdrijven", aldus een brief van de groepen aan de VN.

Vorige maand veroordeelde een Vietnamese rechtbank dertig mensen ter dood voor de handel in heroïne, het grootste aantal dat in één proces de doodstraf kreeg opgelegd in de gerechtelijke geschiedenis van het land. Het proces tegen elke verdachte duurde ongeveer een dag. Er zitten bijna zevenhonderd mensen in de dodencel in Vietnam, veel van hen voor drugsgerelateerde misdrijven.

Volgens de brief van de mensenrechtengroepen geven de VN Vietnam in de periode 2012-2017 omgerekend ruim 3,6 miljoen euro voor technische assistentie, materieel, trainingen en andere steun.