Duitse miljonair curlt uit liefde voor de sport

Maarten (rubbereend)

De aanvoerder van de Duitse curlingploeg is niet de gemiddelde olympiër. De 48-jarige John Jahr verdiende miljoenen als zakenman. De laatste vier jaar kwam zijn werk echter op het tweede plan toen hij zich voor Sochi wilde plaatsen. "Ik ben hier uit liefde voor curling", verklaart Jahr. "Uit liefde voor competitie."

Jahr was in de jaren '80 en '90 een succesvolle curler die een Europese titel won en zilver op een WK. In 2000 zei hij als 34-jarige de sport vaarwel om zich in de zakenwereld te storten. En met succes.

Jahr heeft een meerderheidsbelang in twee casino's en is mede-eigenaar van uitgever Gruner + Jahr, dat mede door zijn opa werd opgericht. Zijn meeste tijd werkt hij echter als projectontwikkelaar en investeringsmanager. "Ik doe wat van dit en wat van dat", glimlacht hij.

Ondanks zijn zakensucces zat er Jahr nog iets dwars: hij had nog nooit meegedaan aan de Spelen. Dus kwam hij in 2010 terug met een team van de door zijn vader opgerichte Curling Club Hamburg. Binnen een jaar was zijn team het beste van Duitsland.

Toch was de terugkeer niet makkelijk. "Het was niet de techniek, die had ik nog", herinnert Jahr zich. "Het was het strategisch denken. Dat was ik kwijtgeraakt. Het duurde een halfjaar voor ik met mijn hoofd weer in de sport zat."

In december plaatste zijn team zich voor de Spelen. In Sochi verloor Duitsland de eerste vier wedstrijden, maar aan Jahr valt dat niet te merken. Een grote grijns is niet van zijn gezicht te krijgen. Het olympische toernooi is het toetje op zijn loopbaan. Na Sochi stopt hij dan ook opnieuw. "Op dit niveau kost het te veel tijd. Ik ga terug naar mijn andere leven."