Amnesty: etnische zuivering in CAR

Chuck-N0rr1s

De exodus van tienduizenden moslims uit de Centraal-Afrikaanse Republiek komt neer op etnische zuivering. Dat heeft mensenrechtenorganisatie Amnesty International woensdag gezegd.

In een woensdag verschenen rapport schrijft Amnesty dat het sektarische geweld in de CAR een 'tragedie van historische proporties' is, die een precedent kan scheppen voor andere landen in de regio. Joanne Mariner van Amnesty erkent dat het een grote stap is om dergelijke grote woorden te gebruiken om het conflict te beschrijven, maar in dit geval is dat volgens haar gerechtvaardigd gezien de gewelddadige en doelbewuste manier waarop mensen van huis en haard worden verdreven.

De Verenigde Naties en Franse functionarissen waarschuwen al maanden voor een dreigende genocide in de CAR. De zinsnede 'etnische zuivering' is de krachtigste term die tot nu toe voor het geweld in het Afrikaanse land is gebruikt. Sinds december zijn meer dan duizend mensen om het leven gekomen.

Eén miljoen van de 4,6 miljoen inwoners van de CAR zijn hun huizen ontvlucht. Amnesty meldde dat er voor het uitbreken van de onlusten nog dertigduizend moslims en acht moskees in de stad Yaloke waren. Begin februari waren er nog één moskee en vijfhonderd moslims over, die door Franse vredestroepen worden bewaakt.

De CAR verkeert in chaos sinds islamitische rebellen uit het noorden van het land vorig jaar de macht overnamen. Eenmaal in de hoofdstad Bangui gingen de opstandelingen zich te buiten aan geweld tegen de bevolking, waarna een christelijke tegenbeweging op gang kwam die zo mogelijk nog gewelddadiger te werk ging. Franse en Afrikaanse militairen zijn tot nog toe niet bij machte gebleken het geweld een halt toe te roepen.