Schaatswereld reageert trots op brons Boer

Olga Kroeders

De Nederlandse schaatswereld is trots op de bronzen medaille die Margot Boer dinsdag won op de 500 meter. "Wauw, vier jaar samen veel meegemaakt. En nu eindelijk de OS-medaille", liet haar coach Marianne Timmer weten. "Kippenvel. Zo verdiend."

Ook sprintster Thijsje Oenema roemde de eerste Nederlandse medaille op de 500 meter ooit bij de vrouwen. "Nog nooit een Nederlandse gelukt! Trots op haar." Olympisch kampioene op de 3.000 meter Ireen Wüst liet ook van zich horen. "En weer een!", zei ze doelend op de achtste Nederlandse medaille in Sochi. "Knappe derde plek."

"Top, Margot Boer ook medaille", twitterde Ronald Mulder, die bij de mannen brons won op de kortste afstand. "Wederom mooie emoties bij Margot Boer", meende Erben Wennemars. "Eindelijk geen vierde maar op het podium." In Vancouver viel Boer vier jaar geleden nog net buiten de top drie.

Oud-schaatser Jochem Uytdehaage kwam terug op de 0,012 seconde die Michel Mulder (goud) en Jan Smeekens (zilver) op de 500 meter van elkaar scheidden. "Twee olympische kampioenen op de afdaling bij de vrouwen", twitterde hij. Skiesters Tina Maze en Dominique Gisin wonnen woensdag allebei goud met een tijd van 1.41,57 minuten. "Exact dezelfde tijd. Het kan dus toch." Bij het skiën wordt in tegenstelling tot het schaatsen niet met duizendsten gerekend.