'Anonieme kritiek op Kamervoorzitter weinig chique'

De kritiek die fractievoorzitters anoniem op Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg (VVD) uiten zegt meer over hun niveau dan over Van Miltenburg. "Het is weinig chique en beneden het niveau van fractievoorzitters om anoniem een mening over een persoon te geven", zei oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) in het Radio 1-programma Kamerbreed.

Weisglas reageerde op een bericht in de Volkskrant, waarin acht fractieleiders aangeven geen vertrouwen meer te hebben in de Kamervoorzitter. "Dit is niet de manier waarop je moet werken", zei hij. De Kamerleden hebben volgens hem voldoende gelegenheid om hun kritiek in vergaderingen te uiten. Dat de kritiek nu anoniem wordt geuit, is volgens Weisglas niet goed voor het aanzien van de politiek. "Ik begrijp niet dat het zo gaat."

Als Weisglas zoiets zelf als Kamervoorzitter had meegemaakt, had hij alle fractievoorzitters om tafel gevraagd om uit hun mond te horen wat voor kritiek zij hebben. "Daarna zou ik nadenken over wat ik verder moet doen." Van Miltenburg kan dinsdag volgens Weisglas niet aan de gang gaan alsof er niks is gebeurd. "Het lijkt me moeilijk om dan te zeggen: 'Goedemorgen, we gaan weer aan de slag.' Er moet toch even gepraat worden lijkt mij."

Opstappen is volgens Weisglas nog geen optie. "Het zou mijn eer te na zijn om dat op basis van anonieme kritiek te doen."

De uitspraken van Weisglas zijn een reactie op kritiek die acht fractieleiders anoniem uitten in de Volkskrant. Zij vinden allemaal dat Miltenburg eigenlijk ongeschikt is voor het Kamervoorzitterschap. "Deze functie is een maatje te groot voor haar", zei één van hen. Een ander is explicieter: "Ze is totaal ongeschikt. Eerst werd ik boos op haar, nu heb ik medelijden."