Bobsleeërs nog niet naar Spelen, Kamphuis achtste

heywoodu

De Nederlandse bobsleeërs Edwin van Calker en Ivo de Bruijn zijn er in Lake Placid opnieuw niet in geslaagd zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Sochi. Beide piloten deden het beter dan een dag eerder, maar het was opnieuw niet genoeg.

In de eerste run leek het er niet op dat het de Nederlanders zou lukken zich te plaatsen voor Sochi. De Bruin kwam samen met remmer Bror van der Zijde tot een vijftiende tijd, één plek beter dan Edwin van Calker met Sybren Jansma. In de tweede run ging het echter een stuk beter. De Bruin liet de elfde tijd noteren, goed genoeg om zich op te werken naar plek twaalf in de wedstrijd. Van Calker deed het in die run nog beter, zijn tijd bleek de negende te zijn. De in de eerste run opgelopen achterstand was echter te groot en Van Calker werd veertiende. Voor kwalificatie voor Sochi is een tiende plek noodzakelijk voor Van Calker, De Bruin moet zelfs bij de beste acht eindigen. De wedstrijd werd gewonnen door de Amerikaan Steven Holcomb, die daarmee zijn zesde zege pakte in evenveel races. Zijn landgenoten Nick Cunningham en Cory Butner maakten het podium compleet.

Bij de vrouwen ging het de Nederlanders beter af. Esmé Kamphuis wist in de eerste run samen met Judith Vis de elfde tijd neer te zetten. Namens België deed Elfje Willemsen het bijzonder goed. Samen met Hanna Mariën kwam ze tot een verrassende zevende plaats. De tweede run van Kamphuis was erg sterk. Ze slaagde erin om meerdere sleeën in te halen en de achtste plek in de wedstrijd te pakken. Aanvankelijk leek ook Willemsen zich stuk te bijten op de tijd van Kamphuis, maar de Belgische herpakte zich en werd zeer knap zevende, met afstand het beste resultaat uit haar carrière. De overwinning in de wedstrijd ging naar de Canadese Kaillie Humphries, die de Amerikaanse dames Elana Meyers en Jamie Greubel achter zich hield.