Excuses AMC voor weduwe huisarts Tuitjenhorn

Het Academisch Medisch Centrum (AMC) heeft excuses aangeboden aan de weduwe van de huisarts uit Tuitjenhorn die begin oktober zelfmoord pleegde. Het Amsterdamse ziekenhuis stelt in een e-mail aan haar dat het eerst contact had moeten opnemen met de arts voordat het naar de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stapte, bevestigt een woordvoerder.

Huisarts Nico Tromp beroofde zichzelf van het leven nadat hij op non-actief was gesteld. Hij gaf in augustus een terminaal zieke patiënt uit Schagen honderd keer de normale dosis morfine, zonder uitleg te geven aan de patiënt, diens echtgenote of de aanwezige thuiszorgmedewerker. De patiënt overleed korte tijd later.

Een coassistent van het AMC die bij de toediening aanwezig was trok aan de bel. Toen het AMC de zaak meldde bij de inspectie, schakelde die justitie in.

Het AMC zegt in de mail dat het niet juist heeft gehandeld en dat eerst een gesprek met de huisarts had moeten worden gevoerd. Het ziekenhuis wil graag met de weduwe van Tromp spreken. Tot nu toe weigerde ze dat.

De mail is volgens de woordvoerder vrijdag verstuurd. Eigenlijk wilde het ziekenhuis de excuses in een persoonlijk gesprek overbrengen, maar het lukte tot dusver niet om de weduwe aan de telefoon te krijgen. Volgens het ziekenhuis moet de mail ook meer als uitnodiging voor een gesprek worden gezien.

De excuses zijn onderdeel van een interne evaluatie rondom het incident. Het ziekenhuis stelt daarin ook vast dat de melding bij de IGZ terecht was. Wel was de normale procedure voor contact met de inspectie niet gevolgd en is niet gerealiseerd dat de IGZ bij een melding ook justitie kan inschakelen.

Verder werd de raad van bestuur te laat over de kwestie geïnformeerd. Elk contact vanuit het AMC met de IGZ behoort volgens het ziekenhuis bekend te zijn bij de raad. Dat gebeurde uiteindelijk pas op 12 september, terwijl de zaak rond Tromp al vanaf 22 augustus speelde.

In een verklaring stelt de raad van bestuur dat het AMC in de collegiale zorgvuldigheid ten opzichte van Tromp tekort is geschoten. De raad betreurt dat zeer en betreurt het bovendien dat 'de gebeurtenissen zo'n dramatische wending hebben genomen', zo laat het weten.

Het is een voorlopige conclusie vooruitlopend op een externe evaluatie die minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) eerder aankondigde.

Submitter:  Bron: Novum