Homoseksuele basketballer is werkloos

Jason Collins is een stereotype basketballer uit de NBA: groot, sterk en staat bekend als een agressieve speler. Toch onderscheidt Jason zich van de andere lange mannen; eerder dit jaar heeft deze grote vriendelijke reus een heuse coming out gehad.

'Ik ben een 34-jarige basketballprof. Ik ben zwart en ik ben gay', zo kwam Jason uit de kast. Een zeer opvallend statement in de wereld van trash-talk en zwaar machogedrag.

Sindsdien moedigt hij andere sporters in binnen- en buitenland aan om ook voor hun geaardheid uit te komen. Volgens de sporter kwamen veel Amerikanen er opeens achter dat ze hebben staan klappen en juichen voor iemand die homo bleek te zijn. Jason gokt op het gezonde verstand van die mensen en hoopt dat ze beseffen dat het niets uitmaakt of iemand hetero- of homoseksuele gevoelens heeft. Tot nu toe is er inderdaad nog geen toeschouwer plotseling door de bliksem getroffen werd na het aanmoedigen van een gay speler.  Veel mensen beschouwen hem als een held en via de sociale media ontving hij veel positieve reacties.

Toch is er een keerzijde. Sinds de coming out zit de niet-onverdienstelijke basketballer zonder club. Het contract met de Washington Wizards liep af en de basketbal-nomade die twee keer de finale bereikte en negen maal de playoffs, heeft nog geen nieuwe aanbiedingen gekregen. Naar verluid willen coaches Jason niet in hun team hebben omdat dit andere spelers teveel zou afleiden. Een verslaggever van sportzender ESPN sprak zelfs over 'openlijke rebellie tegen God'.

Tepelbasketbal 2