Bom onder auto bij kantoor premier Albanië

Redactie

De politie in Albanië heeft vrijdag een bom aangetroffen onder de auto van een bezoeker van premier Edi Rama. Het explosief werd ontdekt toen de auto het terrein van het kantoor van de premier opreed.

De explosievenopruimingsdienst verwijderde de bom, die bestond uit tweehonderd gram C4 springstof, twee ontstekers en een mobiele telefoon en maakte die met een gecontroleerde explosie onschadelijk.

De bom was bevestigd aan de onderzijde van de auto van Besnik Dervishi, regionaal gouverneur van het district Vlorë in het zuidwesten van het land. Rama was niet in zijn kantoor toen de bom werd ontdekt. De politie verschafte verder geen bijzonderheden, maar liet weten dat een onderzoek was gestart en dat Dervishi en leden van zijn familie extra beveiliging hebben gekregen.

In 2011 kwam in Vlorë een rechter om het leven toen een bom onder zijn auto ontplofte. De verantwoordelijkheid voor die aanslag werd nooit opgeëist en de politie verrichtte ook geen arrestaties.

Rama werd in september premier nadat zijn Socialistische Partij in juni een grote overwinning had behaald in de verkiezingen. De conservatieve oppositie zinspeelde er vrijdag op dat de socialisten het incident met de bom in scène hebben gezet. Zij sprak van een 'spektakel dat de aandacht moet afleiden van de plannen van de premier om de belastingen te verhogen en het zakenleven onder druk te zetten'.