IOC steekt miljoenen in dopingonderzoek

Pino112

Het IOC stelt tien miljoen dollar, zo'n 7,3 miljoen euro, beschikbaar om nieuwe dopingtests te ontwikkelen. Dat heeft voorzitter Thomas Bach van de olympische beweging zaterdag na een vierdaagse brainstormsessie van het uitvoerend comité van het IOC aangekondigd. De Duitser vraagt overheden om eenzelfde bedrag vrij te maken voor de strijd tegen doping.

Bach wil in het bijzonder onderzoeken of er testmogelijkheden zijn die betrouwbaarder en efficiënter zijn dan de huidige bloed- en urinetests. Daarbij denkt hij bijvoorbeeld aan haaranalyses of tests op celniveau. "Het zou erg praktisch zijn als er een andere testmethode was waarmee we verboden stoffen langere tijd kunnen opsporen", verklaarde Bach de stap.

Het IOC heeft ook tien miljoen dollar over voor een fonds om sporters te beschermen tegen 'alle soorten manipulatie of aanverwante corruptie'. Begin volgend jaar ondertekent het IOC bovendien een akkoord met Interpol en start het een systeem waarmee illegale en onregelmatige wedpatronen tijdens de Olympische Spelen in de gaten kunnen worden gehouden.