Heuvelachtig parkoers WK wielrennen 2014

Peterselieman

Het parkoers bij het wereldkampioenschap wielrennen volgend jaar in het Spaanse Ponferrada zal heuvelachtig zijn. De elite mannen zullen in de wegwedstrijd 254,8 kilometer voor hun kiezen krijgen, waarvan 4248 hoogtemeters. De titelstrijd staat van 21 tot en met 28 september op het programma.

De wegwedstrijden bij de mannen en vrouwen worden verreden op een 18,2 kilometer lang parkoers dat geen steile klimmen kent, maar wel een maximaal stijgingspercentage van elf procent heeft. Per ronde moet er ruim 300 meter geklommen worden. Bij de mannen zal Rui Costa zijn titel gaan verdedigen, terwijl Marianne Vos bij de vrouwen op titelprolongatie uit zal zijn. De elite vrouwen zullen de helft van de afstand van de mannen rijden.

Het WK start met de ploegentijdrit voor de merkenteams. De mannen zullen 57,1 kilometer rijden, terwijl de vrouwen in teamverband 36,15 kilometer voor hun wielen krijgen. Later in de week staan de individuele tijdritten op het programma. In de 47,1 kilometer lange tijdrit bij de mannen is de eerste dertig kilometer vrijwel vlak, waarna een klim en een steile afdaling naar de finish volgen. De vrouwen zullen 29,5 kilometer afleggen, waarbij in de slotfase één klim is, waarna een afdaling naar de streep volgt.