Blad: Schokkend Nieuws #105

Deze week verscheen alweer nummer 105 van het Nederlandse filmmagazine Schokkend Nieuws. In zo'n 20 jaar is het blad uitgegroeid van een zwart-wit gekopieerd hobbyblaadje naar een volwaardig filmblad voor liefhebbers van horror-, sciencefiction, fantasy, anime en cultfilms.

Schokkend Nieuws 105
Schokkend Nieuws 105

In #105 van Schokkend Nieuws uiteraard aandacht voor de nieuwe film van Peter Jackson, The Hobbit: The Desolation of Smaug. De Vlaamse filmkenner Hans Dewijngaert blikt vooruit op de nieuwe film en vraagt zich terecht af of Jackson er in zal slagen om de draak te temmen met zijn epische trilogie. Barend de Voogd, bij filmgekken ook bekend als één van de grote mannen achter het Imagine filmfestival, is duidelijk onder de indruk van de sciencefiction animatiefilm The Congress van regisseur Ari Folman, waarin live-action en animatie op onnavolgbare wijze gecombineerd worden.

In het filmmuseum EYE in Amsterdam is vanaf 15 december een grote tentoonstelling over het nachtmerrieachtige universum van de eeneiige tweeling Timothy en Stephen Quay te zien en Julius Koetsier sprak met één van de twee broers. De gebroeders Quay maken al sinds de vroege jaren tachtig prachtige stop-motionfilms, waarmee ze een trouwe groep fans kregen, waaronder de cineast Terry Gilliam, die hun Street of Crocodiles (1986) één van de allerbeste animatiefilms aller tijden noemde. Naast het interview zien we ook een overzicht van een aantal van de films van de Quay Brothers.

Schokkend Nieuws neemt in dit nummer ook afscheid van de rubriek Vampyr van Bert Haagsman. Uiteraard doet het blad dat in stijl en zien we een prachtig artikel waarin de verzamelwoede van een zestal verzamelaars beschreven wordt. Van een Buffy the Vampire Slayer-fan tot een verzamelaar van obscure filmaffiches en van een bouwmodellenverzamelaar tot een Soundtracksverzamelaar, ze komen allemaal voorbij in dit eerbetoon aan de indrukwekkende collectie van Haagsman, die is ons dertien jaar lang wist te boeien met allerlei filmrariteiten uit een lang verleden. Zo zien we ditmaal onder meer de cover van het allereerste Nederlandse filmblad Filmland, dat in januari 1927 verscheen.

Daarnaast lezen we reviews van onder meer Possesion, The Vincent Price Collection en A Field In England en blikt Schokkend Nieuws terug op de beste genrefilms van het afgelopen jaar. Al met al kunnen we stellen dat Schokkend Nieuws gewoon verplichte kost is voor eenieder die de betere cultfilms kan waarderen. Dit is een blad dat is gemaakt door mensen met een hart voor horror, sciencefiction, cult en fantasy.