[EK] Veel Nederlanders naar (halve) finales

Op de derde dag van het EK kortebaan in Herning hebben de Nederlanders het goed gedaan in de series. Zes van de negen wisten zich te plaatsen voor de halve finales of de finale. Ook de gemengde Nederlandse ploeg op de 4 x 50 meter vrijeslag ging door naar de finale.

Als eerste was het de beurt aan de zeventienjarige Maaike de Waard op de 50 meter rugslag. Met een tijd van 27,77 ging ze als dertiende door naar de halve finales. De Deense Mie Nielsen was met 26,76 de snelste in de series. 

Op de 50 meter schoolslag bij de mannen slaagde Bram Dekker er niet in zich te plaatsen voor de halve finales. Met een tijd van 27,42 kwam hij tot de 27e tijd, 0,75 seconden achter de Turk Demir Atasoy, de snelste van de ochtend.

Er stonden twee Nederlandse vrouwen aan de start van de 400 meter vrije slag, Sharon van Rouwendaal en Rieneke Terink. Met een tijd van 4:03,99, vijf seconden langzamer dan de Spaanse Mireia Belmonte, ging Van Rouwendaal als vierde naar de finale. Terink kwam met 4:05,24 zeven honderdsten van een seconde te kort voor een finaleplaats. Voor haar is het hopen dat een finaliste zich afmeldt, ze is namelijk wel de eerste reserve.

Ook op de 100 meter schoolslag stonden twee Nederlandse dames aan de start. Anouk Elzerman en Moniek Nijhuis slaagden er beiden in zich te plaatsen voor de halve finales. Nijhuis deed dat met een tijd van 1:06,02 als zesde. Elzerman was acht tienden van een seconde langzamer maar mocht met plaats elf ook door naar de halve finales. Yuliya Efimova was met een tijd van 1:04,28 de snelste.

Op de 100 meter wisselslag lukte het Mike Marissen om zich te kwalificeren voor de halve finales. Zijn tijd van 53,71 was goed genoeg voor de zesde plek, op een kleine anderhalve seconde van de Rus Vladimir Morozov.

Inge Dekker mocht de Nederlandse eer hoog houden op de 100 meter vlinderslag. Met 57,99 slaagde ze in haar opzet. Met dezelfde tijd als de Israëlische Amit Ivri plaatste Dekker zich als gedeeld zevende voor de halve finales. Katinka Hosszu uit Hongarije was met 56,66 de snelste in de series.

Op de gemengde 4 x 50 meter vrijeslag kwam de Nederlandse ploeg tot de zesde tijd, na diskwalificatie van Zweden. Tamara van Vliet, Joost Reijns, Sebastiaan Verschuren en Maud van der Meer zetten 1:33,08 neer, ruim twee seconden langzamer dan het Rusische team, maar ruim genoeg om zich te plaatsen voor de finale.

Ferry Weertman slaagde er niet in op de 1500 meter een degelijke race af te leveren. Met 15:01,33 bleef hij vijftien seconden boven zijn persoonlijk record en werd hij slechts zevende in zijn serie.