FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 juli 2013

Aanhangers en tegenstanders Morsi slaags

Tegenstanders en aanhangers van de afgezette Egyptische president Mohamed Morsi zijn woensdag slaags geraakt in Alexandrië. Getuigen melden onder meer vuurgevechten in de stad in het noorden van Egypte.

Ook in de hoofdstad Caïro roerden aanhangers van de islamistische president zich.

Het leger maakte woensdag bekend dat het Morsi heeft afgezet, na massale straatprotesten tegen zijn bewind.

Aanhangers en tegenstanders Mursi slaags
Aanhangers en tegenstanders Morsi slaags (Foto: ANP)

Katholieke priester onthoofd in SyriŽ

Dappere vrijheidstrijders die vechten voor de goede zaak en Allah, hebben in Syrië een weerloze katholieke priester onthoofd. De reden hiervan is volgens deze aanhangers van het ‘geloof van  vrede’ dat de man, Francois Murad, zou samenwerken met de huidige regering van Syië, alhoewel er geen bron is die dit kan bevestigen.

Op deze video is te zien hoe een groep haatbaarden drie mensen op beestachtige wijze afslachten, terwijl een aantal anderen hun westerse, ongoddelijke mobieltjes gebruiken om deze heldendaad voor het nageslacht vast te leggen. Enkele Arabisch sprekenden laten weten dat ze met deze gebeurtenis de wet van God uitvoeren.  Uiteraard wordt er een paar keer –heel stereotiep- ‘Allah akbar’ om de waarheid van hun woorden kracht bij te zetten. God kan je immers niet vaak genoeg vertellen dat ie de grootste heeft de grootste is. Dat doen ze dan ook heel vaak in deze opname. Na het uitvoeren van Gods wil worden de hoofden tentoongesteld aan hen die over haram elektronica-apparatuur beschikken en de aanwezige jeugd.

De priester kwam na zijn inwijding in Syrië terecht en was daar begonnen met het bouwen van een klooster. Aan het begin van de burgeroorlog werd deze echter gebombardeerd en dacht hij een veilig onderkomen gevonden te hebben bij de Order van het Heilige Land. Maar…  helaas pindakaas, het klooster waar hij veilig dacht te zijn werd anderhalve week geleden aangevallen door mensen die op een heel andere manier God vertegenwoordigen.

De Order van het Heilige land heeft laten weten te zullen bidden voor een snel einde van de absurde en beschamende oorlog, zodat iedereen in Syrië weer op een normale wijze invulling kan geven aan zijn of haar leven.

Channing Tatum was verliefd op Alyssa Milano

Channing Tatum had vroeger een oogje op Alyssa Milano. "Zij was het helemaal", zegt Tatum in tijdschrift Elle over de actrice, die onder meer bekend is van de series Who's the Boss en Charmed.

"Ik zou haar graag eens tegenkomen", aldus de 33-jarige Tatum. "Volgens mij ga ik me dan als een nerd gedragen. Is ze tegenwoordig niet getrouwd?" De acteur gaf zelf in 2009 het jawoord aan Jenna Dewan, die hij leerde kennen op de set van de film Step Up. Eind mei werd hun dochter Everly geboren.

Tatum zat in eerste instantie niet op Jenna te wachten. "Ik kwam net uit een lange relatie en ik was helemaal niet klaar voor een nieuwe verbintenis", herinnert hij zich. "Ik probeerde weg te lopen van Jenna, maar een van mijn vrienden zei: wat doe je? Ze is fantastisch." Op een avond klopte Tatum bij haar hotelkamer aan met een sombrero op zijn hoofd omdat ze bij een Mexicaans restaurant waren geweest. "Toen was het gebeurd."

[Upd] Britt woest op dik wijf op pony

Op internet is gisteren een filmpje verschenen waarop een moddervet mokkel een klein paardje mishandelt. Het arme beestje kan duidelijk de zware last niet dragen, maar de dame in kwestie en de filmer lachen erom. Tot grote woede van Britt Dekker.

"Ik wil dat deze rotvrouw wordt opgepakt! Is gewoon in NL!", twittert de jonge blondine. Nadat deze tweet is opgepakt door haar volgers, komt een tweede tweet. "Super goed dat jullie de vorige tweet zoveel delen. We moeten haar echt pakken! Iemand moet deze takketrol echt herkennen!"

De 'erotische' beelden werden verspreid via een website, die de beelden weer offline heeft gehaald. In het tien minuten durende filmpje wordt het paardje door de dikzak bereden en geslagen. "Nu is het afgelopen", roept de feeks naar het ongehoorzame dier. Uiteindelijk zou ze zijn afgestapt om tevreden een sigaretje te roken.

Ook Fransje Bauer is woedend op de vrouw. "Zal eens op haar rug gaan zitten en haar laten draven door het bos! Bizar dit!", twittert hij.

Een gedeelte van het filmpje is hier te vinden. Na een halve minuut reclame, dat dan weer wel...


Update 17.25 uur
Inmiddels heeft ook de politie lucht gekregen van het filmpje, zo weet De Telegraaf. De dierenrecherche vermoedt namelijk dat de beelden in Nederland zijn geschoten, omdat de cameraman in het Nederlands opdrachten geeft aan het vette mokkel.

De politie heeft vanochtend een melding gekregen dat er schokkende beelden waren te zien op een internationale site. De beelden zijn inmiddels verdwenen, maar de politie heeft de beelden weten te bemachtigen voor onderzoek. Een politiewoordvoerder begrijpt de woede over de video, maar roept mensen op vooral het recht niet in eigen hand te nemen en geen klopjacht te beginnen.

Update 19.05 uur:
Dapper speurwerk heeft inmiddels alle gegevens rond de cameraman opgeleverd. Het blijkt te gaan om ene Carlo M., nota bene eigenaar van zijn eigen productiebedrijf. De Facebook-pagina van de Alkmaarder loopt inmiddels vol met woedende reacties van paardenliefhebbers.

Zo wil men deze lafaard wel eens alleen tegenkomen in een steegje. Anderen hopen dat hij door een paar paarden wordt gevierendeeld. Wij wensen Carlo dan ook veel sterkte toe.

Update 21.30 uur:
Er is belangrijk nieuws te melden omtrent de 'Ponyzaak'. De politie heeft zojuist een 57-jarige man gearresteerd, zo weet de krant van Wakker Nederland. De politie verwacht binnenkort meer mensen te kunnen oppakken.

Of het om de cameraman gaat, Carlo dus, wil de politie niet zeggen. Volgens De Telegraaf wacht de dader een 'zware straf'.

Update 22.45 uur:
Hart van Nederland heeft vandaag gesproken met Carlo M. De beste man runt een bedrijf dat dieren verhuurt voor seksvideo's. Het paardje in de film, dat niks heeft overgehouden aan het dikke wijf op zijn rug, is dan ook van hem. Carlo zegt zelf niet aanwezig geweest bij deze opnames.

Het bewuste filmpje is echter al negen jaar oud. Geen idee waarom het nu pas in de publiciteit is gekomen. Carlo M zegt overigens niet met strafbare dingen bezig te zijn. Er is namelijk geen sprake van dierenporno, maar erotische beelden. De seksfilmpjes blijken gretig aftrek te vinden, want het SBS-programma heeft vele beelden getoond van dames, al dan niet mooi, die zich klaarrijden op een warme paardenrug.
 

Dik mokkel'Zo, nu eerst een sjekkie!'

Morsi zegt dat Allah achter hem staat

De afgezette president Mohammed Morsi heeft zijn aanhang woensdagavond opgeroepen de 'staatsgreep' van het leger te verijdelen. Iedere Egyptenaar moet voor Allah rekenschap afleggen over zijn handelen op dit cruciale ogenblik, sprak Morsi volgens nieuwszender Al Jazeera per versterkte telefoon tegen zijn achterban.

Een strijdlustig klinkende Morsi hield de in groten getale samengekomen Moslimbroeders in het hoofdstedelijke stadsdeel Nasser City de tekst van een krijgslied voor. Dat bindt de burgers onder meer op het hart de wapens gereed te houden.

Via zijn twitteraccount riep de afgezette president zijn aanhangers eerder op te voorkomen dat het tot bloedvergieten komt.

Shelvey van Liverpool naar Swansea

Jonjo Shelvey voetbalt volgend seizoen voor Swansea City. De club uit Wales neemt de aanvallende middenvelder voor bijna zes miljoen euro over van Liverpool. De 21-jarige Engelsman tekent bij de ploeg van trainer Michael Laudrup een contract voor vier seizoenen.

Shelvey speelde drie jaar voor Liverpool, maar groeide er niet uit tot een vaste waarde. Vorig jaar was de met 5-0 gewonnen interland tegen San Marino zijn tot nu toe enige interland.

Oranjevrouwen winnen uitzwaaiwedstrijd

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben een goede generale beleefd voor het EK. De formatie van bondscoach Roger Reijners won in het stadion van Telstar de uitzwaaiwedstrijd tegen Noord-Ierland met 3-0. Het EK vindt van 10 tot en met 28 juli plaats in Zweden.

Alle goals in Velsen vielen na rust. Invalster Chantal de Ridder opende de score. Marlous Pieete en Desiree van Lunteren zorgden diep in de tweede helft voor de beslissing.

[WBD] Rojer naar kwartfinale gemengd dubbel

Jean-Julien Rojer heeft op Wimbledon de kwartfinale in het gemengd dubbelspel bereikt. De Nederlandse tennisser won samen met de Russische Vera Dushevina met 6-7 (4), 7-6 (3) en 7-5 van het Spaans/Japanse koppel David Marrero/Kimiko Date-Krumm. In de kwartfinale stuiten de twee op de Indiër Rohan Bopanna en de Chinese Jie Zheng.

Rojer had op Wimbledon vooral zijn zinnen gezet op een goede prestatie in het heren dubbel. Samen met Aisam-ul-Haq Qureshi uit Pakistan sneuvelde hij al in de achtste finales.

Meisje doodgestoken om verbroken relatie

De 19-jarige man die dinsdagmiddag zijn ex-vriendin doodstak in haar ouderlijke woning in het Drentse Roden kon het niet verkroppen dat hun relatie voorbij was. Hij heeft woensdag tijdens een verhoor een bekentenis afgelegd, meldt de politie.

Het 17-jarige slachtoffer werd omgebracht in een huis aan de Ceintuurbaan. Ze werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis vervoerd. Daar bezweek ze even later aan haar verwondingen. De dader kon dankzij getuigenmeldingen snel worden gepakt. Hij bevond zich op het plaatselijke sportpark. Hij had zijn mes bij de voetbalvelden gedumpt.

Matsoe Matsoe op vrouwenjacht voor tv-programma

Matsoe Matsoe gaat in navolging van zijn Oh Oh Cherso-collega Sterretje via de televisie op zoek naar een vrouw. "We krijgen zoveel leuke reacties, maar zal er nou echt geen meisje bestaan voor Matsoe Matsoe?", twittert Sterretje. "Dat gaan ik en zijn familie helpen uitzoeken."

"En het leuke is: we doen dat in onze stijl", vult Matsoe Matsoe, die eigenlijk Joey Spaan heet, aan. "Kijken wie ons bij kan houden." Sterretje, die vorig jaar zijn eigen programma In Love With Sterretje had op RTL5, vraagt zich even later grappend af of Matsoe Matsoe wel op vrouwen valt. "Haha, ze moet in ieder geval kunnen feesten als een volwassen vent."

Sterretje en Matsoe Matsoe waren beiden te zien in Oh Oh Cherso, dat in 2010 voor het eerst op televisie kwam. Verschillende deelnemers aan die realityshow waren later te zien in hun eigen programma. Zo maakte Barbie onder meer Barbies Baby en Huisje Boompje Barbie en was Jokertje te zien in Jokertje's Jawoord.

Twintig miljoen extra voor armoedebestrijding

Het kabinet trekt nog voor dit jaar twintig miljoen euro extra uit voor het tegengaan van armoede en het aanbieden van schuldhulp. Het grootste gedeelte, negentien miljoen euro, gaat naar gemeenten.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) vraagt gemeenten het geld bij voorrang in te zetten voor kinderen uit arme gezinnen. Dat schrijft Klijnsma woensdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Klijnsma neemt in de brief aanbevelingen over die Kinderombudsman Marc Dullaert vorige week deed. Dullaert stelde dat gemeenten arme gezinnen met kinderen een kindpakket moeten geven. Daarmee moeten basisbenodigdheden zoals zwemles en kleding voor deze kinderen toegankelijk blijven.

Gemeenten geven arme gezinnen vaak wel geld, maar dat komt niet altijd bij de kinderen terecht, stelde de ombudsman. Daarom zou het beter zijn een pakket te geven waar de kinderen zeker wat aan hebben. In het kindpakket zouden verder ook pasjes voor de bibliotheek en openbaar vervoer kunnen worden gedaan. Volgens Klijnsma hebben 26 gemeenten nu al aan de Kinderombudsman laten weten een dergelijk pakket te willen bieden.

In de brief schrijft de staatssecretaris verder dat het kabinet de komende jaren vooral wil inzetten op het voorkomen van schulden en het vroeg signaleren van betalingsproblemen. Ze wil meer samenwerking tussen publieke en private organisaties.

Klijnsma pleit ook voor een gemeentelijke armoedeagenda. De gemeenten Amsterdam, Almere, Enschede en Tilburg moeten samen hun aanpak voor het vroegtijdig signaleren van schulden verder uitwerken. Succesvolle methodes voor het vroeg signaleren moeten beschikbaar worden voor alle andere gemeenten in Nederland.

Morsi afgezet

President Mohammed Morsi van Egypte is afgezet. Legerleider Abdel-Fattah el-Sissi zei woensdag dat de grondwet wordt opgeschort en dat er een interim-regering wordt ingesteld.

Morsi wordt vervangen door het hoofd van het Constitutioneel Gerechtshof. Die zal als interim-staatshoofd fungeren, totdat er nieuwe verkiezingen zijn gehouden.

De menigte die zich verzameld heeft op en rond het Tahrirplein viert uitbundig feest. Er wordt met vlaggen gezwaaid en er wordt vuurwerk afgestoken.

Een woordvoerder van het leger stelt dat er geen sprake is van een coup, omdat ze de macht niet zullen overnemen, maar de overgang naar een nieuwe regering zullen begeleiden. Het leger heeft daartoe een routekaart opgesteld.

[WBD] Murray komt met schrik vrij

Andy Murray mag nog blijven hopen op de titel op Wimbledon. De Engelsman had in de kwartfinale een zware kluif aan de Spanjaard Fernando Verdasco, maar trok na een 0-2 achterstand in sets toch nog aan het langste eind: 4-6, 3-6, 6-1, 6-4 en 7-5.

Murray was in de eerste twee sets zoekende tegen Verdasco en kreeg door de vele onnodige missers weinig vat op het spel van de Spanjaard. Gaandeweg de partij ging dit beter, waarna een late break in de vijfde set de uiteindelijke beslissing bracht in het voordeel van de Engelsman. In de halve eindstrijd wacht de Pool Jerzy Janowicz.

Poetin speldt medaille op borst Kuipers

Astronaut André Kuipers heeft uit handen van de Russische president Vladimir Poetin een medaille opgespeld gekregen. De Nederlander is onderscheiden in de Orde van de Vriendschap.

In februari werd al bekend dat Kuipers de onderscheiding zou krijgen. Hij dankt de medaille aan zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de internationale samenwerking op het gebied van de ruimtevaart en 'de versterking van de internationale vriendschap'.

Tegen de NOS heeft Kuipers gezegd het prachtig te vinden om zo'n medaille te krijgen. "Ik begin bijna te lijken op zo'n Russische militair met een borst vol medailles", zei hij.

De Nederlandse astronaut keerde vorig jaar juli terug van zijn tweede reis naar het internationaal ruimtestation ISS, waar hij bijna tweehonderd dagen verbleef. Hij landde met twee collega-ruimtevaarders, de Amerikaan Don Pettit en Oleg Kononenko uit Rusland, in een Sojoezruimtecapsule op de steppe in Kazachstan. Kuipers maakte in 2004 al eens een elfdaagse reis naar het ISS.

Eva Jinek in september terug op zondag

Eva Jinek keert op 8 september terug met een talkshow op zondag. Dat heeft de KRO, haar nieuwe werkgever, bevestigd tegenover RTL Boulevard. Jinek maakte in april bekend over te stappen van WNL, waarvoor ze Eva Jinek op Zondag presenteerde.

Jinek krijgt bij de KRO zowel een wekelijkse als een dagelijkse talkshow, zo werd eerder al bekend. Het wekelijks programma, waarvan de naam nog niet bekend is, wordt op zondagmiddag uitgezonden.

Alleen getrouwde heteroparen mogen nog Russische kinderen adopteren

Alleen getrouwde heterostellen uit buitenlanden die het homohuwelijk kennen mogen nog Russische kinderen adopteren. President Vladimir Poetin heeft woensdag een wet ondertekend die adoptie door homoparen, alleenstaande ouders of ongetrouwde stellen uit deze landen verbiedt.

De wet is volgens het Kremlin bedoeld om kinderen te verzekeren van een 'harmonieuze' jeugd en hen te beschermen tegen 'complexen, emotioneel lijden en stress'. Meer dan zeshonderdduizend Russische kinderen wonen niet bij hun ouders. Honderdduizend van hen brengen hun jeugd in tehuizen door.

De Russische regering zette het adoptierecht in december al eens in als wapen in een diplomatieke ruzie met de Verenigde Staten. Het Kremlin verbood Amerikaanse ouders voortaan nog Russische kinderen op te nemen.

Taakstraffen in megaproces schijnhuwelijken

In een groot proces rond schijnhuwelijken zijn woensdag taakstraffen variërend van 120 tot tweehonderd uur opgelegd. Een aantal verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen. Een verdachte moet daadwerkelijk de cel in. In vier van de 27 zaken waarin de rechtbank in Rotterdam woensdag uitspraak deed, werden verdachten vrijgesproken.

Deze week stonden voor de Rotterdamse rechtbank 21 vrouwen en negen mannen terecht op verdenking van het aangaan van een schijnhuwelijk in Engeland. De rechtbank acht het in de zaken tegen 23 verdachten bewezen dat de schijnbruiden en -bruidegoms, die in Nederland waren geronseld, met Nigerianen zijn getrouwd die illegaal in het Verenigd Koninkrijk waren.

In een groot aantal gevallen werd het huwelijk gesloten in een kerk in het Verenigd Koninkrijk, in andere gevallen werd gesteld dat het huwelijk was voltrokken in Nigeria. De Nigeriaanse immigranten kregen door het huwelijk een legale verblijfsstatus en toegang tot sociale voorzieningen. De Nederlandse huwelijkspartners komen bijna allemaal uit de Antilliaanse gemeenschap.

In veel gevallen is volgens het Openbaar Ministerie vastgesteld dat de echte partner van de Nigeriaan de identiteit van de Antilliaanse bruid of bruidegom overnam met het achtergelaten Nederlandse identiteitsbewijs. Vervolgens vroeg dit schijnbaar legale echtpaar bijvoorbeeld kinderbijslag aan.

In het Verenigd Koninkrijk zijn sinds 2010 tientallen verdachten aangehouden en veroordeeld. Zij kregen gevangenisstraffen van enkele maanden tot zes jaar opgelegd. Een aantal schijnhuwelijken is voorkomen terwijl bruid en bruidegom al voor het altaar stonden.

De woensdag opgelegde straffen komen in grote lijnen overeen met de eisen van het OM. In tegenstelling tot de eis van het OM legde de rechtbank echter geen boetes op, aangezien dit de slechte financiële positie van de verdachten alleen maar erger op zou maken.

In totaal kwamen de afgelopen dagen dertig zaken rond de schijnhuwelijken voor de rechtbank. Een dagvaarding werd nietig verklaard, een zaak is aangehouden vanwege de gezondheidstoestand van de verdachte en een zaak is aangehouden voor nader onderzoek.

Nationalisten betogen tegen koningshuis

Enkele tientallen aanhangers van het Vlaams Belang hebben woensdagavond de aankondiging van de troonsafstand van de Belgische koning Albert aangegrepen om te pleiten voor een republiek. De demonstranten riepen om de onafhankelijkheid van Vlaanderen.

Voor het paleis in Laken ontrolden de betogers een spandoek met de tekst 'Republiek nu! Vlaanderen onafhankelijk'. Even verderop legden aanhangers van het koningshuis juist bloemen ter ere van de aftredende koning.

Leger Egypte neemt belangrijke stellingen in

Rond belangrijke gebouwen, kruispunten en demonstratieplekken van aanhangers van president Mohammed Morsi in Caïro worden militairen, gesteund door pantservoertuigen en commando's, opgesteld. Het leger verstevigt hiermee zijn greep op de vitale functies van het staatswezen.

Verslaggevers van Associated Press merkten op dat goed uitgeruste militairen stelling hebben genomen op bruggen en in de buurt van de demonstrerende aanhang van Morsi. Tegen de president is een reisverbod ingesteld.

Alles lijkt er steeds meer op te wijzen dat Morsi door het leger uit zijn macht wordt gezet.

[Tour] Uitslagen en standen na vijfde etappe

Vandaag werd de vierde etappe verreden in de Tour de France van 2013. Elke avond na de etappe plaatst FOK!sport de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag vijfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Mark Cavendish OME GBR 5.31,51
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO z.t.
3 Peter Sagan CAN SLW z.t.
4 Andre Greipel LOT DUI z.t.
5 Roberto Ferrari LAM ITA z.t.
6 Alexander Kristoff KAT NOO z.t.
7 Juan José Lobato del Valle EUS SPA z.t.
8 Ramanas Navardauskas GAR LIT z.t.
9 Cyril Lemoine SOJ FRA z.t.
10 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.
14 Danny van Poppel VAC NED z.t.
19 Wout Poels VAC NED z.t.
23 Boy van Poppel VAC NED z.t.
31 Tom Dumoulin ARG NED z.t.
47 Johnny Hoogerland VAC NED z.t.
53 Roy Curvers ARG NED z.t.
54 Robert Gesink BEL NED z.t.
73 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
74 Lars Boom BEL NED z.t.
79 Bram Tankink BEL NED z.t.
91 Niki Terpstra OME NED z.t.
107 Bauke Mollema BEL NED z.t.
118 Tom Leezer BEL NED z.t.
163 Albert Timmer ARG NED +10,08
164 Tom Veelers ARG NED z.t.
167 Lieuwe Westra VAC NED z.t.
188 Koen de Kort ARG NED z.t.

Algemeen klassement na vijfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Simon Gerrans ORI AUS 18.19,15
2 Daryl Impey ORI ZAF z.t.
3 Michael Albasini ORI ZWI z.t.
4 Michal Kwiatkowski OME POL + 0,01
5 Sylvain Chavanel OME FRA z.t.
6 Edvald Boasson Hagen SKY NOO + 0,03
7 Christopher Froome SKY GBR z.t.
8 Richie Porte SKY AUS z.t.
9 Nicolas Roche SAX IER + 0,09
10 Roman Kreuziger SAX TSJ z.t.
38 Wout Poels VAC NED + 0,33
41 Bauke Mollema BEL NED + 0,37
42 Laurens ten Dam BEL NED z.t.
43 Bram Tankink BEL NED z.t.
89 Robert Gesink BEL NED + 9,03
114 Tom Dumoulin ARG NED +14,47
125 Boy van Poppel VAC NED +19,13
130 Lars Boom BEL NED +21,51
147 Niki Terpstra OME NED +26,50
153 Johnny Hoogerland VAC NED +27,24
155 Tom Leezer BEL NED +27,35
157 Roy Curvers ARG NED +27,47
160 Danny van Poppel VAC NED +28,05
177 Lieuwe Westra VAC NED +36,41
189 Koen de Kort ARG NED +38,44
190 Albert Timmer ARG NED z.t.
195 Tom Veelers ARG NED +46,13

Klassement groene trui na vijfde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Peter Sagan CAN SLW 111
2 Mark Cavendish OME GBR 76
3 Alexander Kristoff KAT NOO 76
4 André Greipel LOT DUI 65
5 Edvald Boasson Hagen SKY NOO 58


Klassement witte trui na vijfde etappe

# naam ploeg land Tijd
1 Michal Kwiatkowski OME POL 18.19,16
2 Andrew Talansky GAR VS +0.16
3 Nairo Alexander Quintana Rojas MOV COL + 0,19
4 Tejay van Garderen BMC VS +0,25
5 Peter Sagan CAN SLW + 0,33


Klassement bolletjestrui na vijfde etappe

# naam ploeg land Punten
1 Pierre Rolland EUR FRA 10
2 Simon Clarke ORI AUS 5
3 Blel Kadri AG2 FRA 5
4 Thomas de Gendt VAC BEL 4
5 Mikel Nieve Iturralde EUS SPA 3


Ploegenklassement na vijfde etappe

# ploeg land Tijd
1 Orica Greenedge AUS 54.05,53
2 Team Sky GB + 0,03
3 Saxo-Tinkoff Den + 0,09
4 Garmin VS + 0,17
5 Movistar SPA + 0,20


Uitvallers

rugnummer naam ploeg land Etappe
66 Andrey Kaschechkin AST KAZ 3
132 Yoann Bagot COF FRA 3
14 Ted King CAN VS 4

Love and Honor

Wanneer Dalton Joiner aan het front een brief ontvangt waarin hij wordt gedumpt door zijn vriendin Jane, zweert hij haar terug te winnen als hij binnenkort een week ‘vrij’ heeft in Hong Kong. Zijn beste maat Mickey Wright doet er alles aan om hem te helpen – zolang er voor hem ook vrouwelijk schoon in het verschiet ligt. In zeven dagen moeten de heren naar de Verenigde Staten, Jane overtuigen en zich dan zo onopvallend mogelijk weer voegen bij hun eenheid om verder te vechten in de Vietnamoorlog. Maar wanneer ze aankomen in de VS treffen ze Jane en de mooie, toegewijde activiste Candace aan in het hart van de anti-oorlogsbeweging. Joiner en Wright moeten dus levensveranderende keuzes gaan maken. Tijdens die ene week in juli 1969 leren ze de waarheid over de liefde, de eer en hun inzet.  

'Werkloze jongeren naar Nederland halen'

Het kabinet wil Europese werkloze jongeren met specifieke kwaliteiten naar Nederland halen voor werk in de energiesector in Noord-Groningen of als technicus in Zuidoost-Brabant. Premier Mark Rutte zei dat woensdag na afloop van een Europese top over jeugdwerkloosheid in Berlijn.

EU-leiders bespraken daar de mogelijkheden om elkaar te helpen de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Vorige week stelden de EU-landen 8 miljard euro beschikbaar voor landen waar de jeugdwerkloosheid hoger is dan 25 procent.

Vooral in Zuid-Europese landen is de werkloosheid onder jongeren tot 25 jaar enorm hoog. In Spanje en Griekenland ligt die tussen de 55 en 60 procent, in Portugal en Italië rond de 40 procent. In Kroatië, sinds maandag lid van de EU, bedraagt de jeugdwerkloosheid 52 procent. In Nederland ligt die op ruim 10 procent. Alleen Duitsland en Oostenrijk scoren in de EU beter.

Complete E3-demo Destiny in HD

Bungie heeft de gameplaytrailer van Destiny die tijdens de E3 werd getoond nu in HD op het web gezet. Vergeet dus niet de YouTube op 1080p te zetten, anders mis je de driekwart van de pixels.

Bungie, bekend van Halo, ontwikkeld Destiny. Deze game is een first-person shooter in een gedeelde online wereld. In het spel zijn spelers 'Guardians' van de laatste stad op aarde, en reizen ze heen en weer tussen de oude ruïnes van ons zonnestelsel, de rode duinen van Mars en de jungles van Venus. De spelers beschikken over ongelooflijke krachten en binden de strijd aan met vijanden van de mensheid om zo alles terug te winnen wat verloren ging bij de ineenstorting van de Golden Age. Je wordt onderdeel van een nieuw universum waarin samenwerken, competitie en zowel openbare als sociale activiteiten met elkaar zijn verbonden.

Destiny komt in 2014 uit op PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4 en Xbox One.

Nooit meer codes invoeren op Xbox One

Wie kent het niet? Je koopt een Xbox-game met pre-orderbonus en wat nog meer. Voor je het weet ben je een halve avond bezig met het invoeren van de 15-tekens grote codes om alles te activeren. Dat is straks met de Xbox One verleden tijd.

De Kinect-camera die standaard bij de console wordt meegeleverd leest namelijk QR-codes waardoor je simpel alle online functionaliteiten activeert en je duimen spaart voor het spel zelf. Xbox Chief Product Officer Marc Whitten heeft dat bekendgemaakt in een tweet.

Het bericht van Whitten op Twitter kwam als antwoord op de onderstaande afbeelding die op Reddit is geplaatst. Het is nog onduidelijk of de QR-codes volledig de nu gebruikte codes gaan vervangen of dat deze naast elkaar bij de games worden geleverd.

Greenpeace terecht bestraft

Greenpeace heeft terecht een dwangsom van tweehonderdduizend euro opgelegd gekregen om te voorkomen dat de milieuorganisatie opnieuw stenen in de Noordzee zou storten. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Het kabinet legde de dwangsom na een actie van Greenpeace op aan de milieuorganisatie in juni 2011. Bij die actie liet Greenpeace 27 grote natuurstenen en een aantal houten zeepaarden afzinken op de Klaverbank in de Noordzee. Met de actie wilde Greenpeace aandacht vragen voor het behoud van de biodiversiteit. De stenen moesten het onmogelijk maken te vissen met sleepnetten, die de kwetsbare natuur zou beschadigen.

Om iets in de Noordzee te mogen storten, is een vergunning nodig. Die vergunning had Greenpeace niet. De overheid eiste niet dat Greenpeace de stenen en paarden zou verwijderen, maar wilde wel herhaling voorkomen en verbood de organisatie daarom opnieuw iets in de Noordzee te storten op straffe van een dwangsom van tweehonderdduizend euro per overtreding.

Greenpeace vindt echter dat de milieuorganisatie geen overtreding heeft begaan en vroeg daarom de rechtbank het besluit te vernietigen. De rechtbank oordeelt echter dat Greenpeace de wet heeft overtreden. De milieuorganisatie heeft er volgens de rechtbank bewust voor gekozen om niet vooraf te laten toetsen of zij een vergunning kon krijgen. "De actie van Greenpeace vormt geen uitzondering op het verbod stoffen in de Noordzee te storten."

Dertien politiechefs verdienen meer dan minister

Dertien hoge politiefunctionarissen verdienen meer dan het ministersalaris van 144 duizend euro. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd. Topverdiener is een voormalig hoofdcommissaris die vorig jaar als adviseur op de loonlijst van de politie in Amsterdam stond. Hij krijgt elk jaar 219 duizend euro.

Het salaris van de grootverdiener is exclusief een pensioenafdracht van 55 duizend euro en een bijdrage voor de levensloopregeling van nog eens negenduizend euro. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil tegenover RTL niet zeggen om wie het gaat. Het ministerie laat weten dat er gesprekken lopen over het verlagen van zijn salaris.

De overige twaalf politiefunctionarissen bleven allemaal onder de wettelijke norm van 187 duizend euro. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil dat alle politiemedewerkers uiteindelijk onder die norm uitkomen.

Opstelten deed eerder al een beroep op de top van de Nationale Politie om bonussen en vergoedingen in te leveren. Daar werd begin dit jaar gehoor aan gegeven.

[WBD] Janowicz wint Pools onderonsje op Wimbledon

Jerzy Janowicz heeft de halve finale van Wimbledon bereikt. De nummer 24 van de plaatsingslijst was in een Pools onderonsje met 7-5, 6-4 en 6-4 te sterk voor Lukasz Kubot. Janowicz speelt vrijdag in de halve finale tegen de winnaar van de partij tussen Andy Murray (2) en Fernando Verdasco.

De 22-jarige Janowicz was op een grandslamtoernooi nooit verder gekomen dan de derde ronde. Op Roland Garros schakelde de Pool eerder dit jaar de Nederlander Robin Haase uit.

Janowicz had in zijn partij tegen Kubot in alle drie de sets aan één break genoeg. Zelf werd hij in de hele partij geen enkele keer gebroken.

[Tour] Cavendish in top vijf ritzeges grote rondes

Mark Cavendish is met zijn ritzege in de vijfde touretappe woensdag binnengekomen in de top vijf van renners met de meeste etappeoverwinningen in de grote rondes. De Britse sprinter kwam in de Giro, Tour en Vuelta tot 42 zeges. Dat zijn er evenveel als Bernard Hinault.

Eddy Merckx voert de ranglijst aan met 64 zeges, voor de Italianen Mario Cipollini (57), Alessandro Petacchi (48) en Alfredo Binda. Die laatste won 43 keer.

In de Tour is de 28-jarige Cavendish met 24 ritzeges de vierde meest succesvolle renner. Eddy Merckx leidt ook hier met 34 overwinningen. Hinault won 28 keer en staat tweede, André Leducq mocht in de jaren '20 en '30 25 keer juichen.

Cavendish was getergd om zijn eerste etappe van deze Tour te winnen. De Manx Missile miste de eerdere sprints omdat hij al bij de klimmetjes ervoor was afgehaakt. Dinsdag greep hij met Omega Pharma-Quick-Step op driekwart seconde naast de ritzege in de ploegentijdrit.

"Mijn Tour is een beetje frustrerend geweest", liet de winnaar na afloop van de rit weten. "Maar normaal gesproken win ik ook nooit tot de vijfde etappe", voegde hij er lachend aan toe. "We waren vandaag gemotiveerd. Gisteren lag de druk bij ons, maar nu is die er vanaf. Hopelijk ben ik nu op stoom."

Reisverbod ingesteld tegen Morsi

Tegen de Egyptische president Mohammed Morsi, het hoofd van de Moslimbroederschap Mohammed Badie en diens plaatsvervanger Khairat el-Shater zijn reisverboden ingesteld. Dat hebben bronnen bij de Egyptische luchtvaartautoriteiten woensdag gezegd.

Volgens de bronnen staan de reisverboden in verband met de ontsnapping van Morsi en dertig andere leden van de Broederschap uit de gevangenis ten tijde van de opstand in 2011 tegen Hosni Mubarak.

De situatie in Egypte is onduidelijk. Het ultimatum dat Morsi door het leger werd gesteld is verlopen. Aanhangers van de president zeggen dat het leger bezig is met een staatsgreep. In de straten van Caïro zouden tanks en militairen zijn gesignaleerd, terwijl de krijgsmacht de vitale functies van de staat onder controle lijkt te willen krijgen. Eerder namen officieren het gebouw van de staatstelevisie in. De aanwezige medewerkers werden naar huis gestuurd.

Pirelli legt schuld klapbanden bij F1-teams

Pirelli heeft verschillende oorzaken gevonden voor de vier klapbanden tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië afgelopen zondag. Monteurs van Formule 1-teams hebben banden verkeerd omgelegd en de bandendruk was te laag, meldt de Italiaanse bandenfabrikant woensdag.

Pirelli-directeur Paul Hembéry zegt ook dat de kerbstones in de snelle bochten op Silverstone te 'agressief' waren. "Dat neemt niet weg dat ik boos ben wat er gebeurde op Silverstone. Het was geheel onverwacht."

De bandenfabrikant kondigde al eerder aan dat Pirelli nieuwe banden gaat leveren met de kunststof kevlar in plaats van staal. Vanaf de Grand Prix van Hongarije komt er een nieuw type band, die sterk lijkt op de banden van vorig jaar.

[Tour] Terpstra opgelucht door zege Cavendish

Niki Terpstra is opgelucht dat zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step de eerste ritzege van deze Tour de France binnen heeft. "Dit geeft een voldaan gevoel", zei de Nederlander nadat zijn ploeggenoot Mark Cavendish in Marseille de massasprint had gewonnen. "We moesten ook wel een keer gaan winnen."

Omega Pharma werd dinsdag in de ploegentijdrit op het nippertje afgetroefd door Orica-Greenedge. "We waren enorm teleurgesteld, maar het gaf wel een boost", vertelde Terpstra aan de NOS. "We waren dan ook vol vertrouwen voor vandaag."

De ploeg zette woensdag volledig in op een sprintzege van Cavendish, al probeerde een kopgroep van zes man daar een stokje voor te steken. "Die mannen vooraan reden hard door. Het was een erg lastige dag. Toch hebben we het initiatief genomen en dat pakte in de finale goed uit."

FOK!filmtips van de dag: A Time to Kill

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Een jonge Amerikaan heeft genoeg van zijn technologische omgeving. Door naar Thailand af te reizen probeert hij de sleur van alledag te doorbreken en de zin van zijn bestaan terug te vinden. In Thailand maakt hij kennis met een eigenaardige man die hem vertelt over een wonderbaarlijk mooi strand. Dit strand zou een paradijs op aarde moeten zijn. Nadat hij in het bezit is gekomen van de plattegrond besluit hij op zoek te gaan naar dit paradijs. Een Frans koppel vergezelt hem. Eenmaal op de plaats van bestemming aangekomen blijkt het echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. The Beach is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Een jong zwart meisje word in het stadje Canton in het zuiden van Amerika verkracht en mishandeld door twee blanke mannen. Vader Carl Lee neemt het heft in eigen handen en vermoord de twee daders tijdens de rechtszaak. Een jonge advocaat staat vervolgens voor de keus om de zwarte Carl Lee te verdedigen en zo de woede van de blanke bevolking en de Ku Klux Klan over zich af te roepen.

Een aangrijpende en realistische verfilming van het boek A Time to Kill van John Grisham met een sterrencast die onder andere bestaat uit Sandra Bullock, Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson en Oliver Platt. De regie is van Joel Schumacher. Te zien om 20.30 uur op NET5.

Peyton is gelukkig getrouwd, totdat haar man, die dokter is, beschuldigd wordt van het lastigvallen van één van zijn patiënten. Hij kan het niet aan en pleegt zelfmoord en Peyton's wereld stort in. Om wraak te nemen solliciteert ze bij Claire, degene die de beschuldiging heeft geuit. Claire neemt Peyton aan zonder te weten wie zij werkelijk is. Peyton terroriseert het gezin en verleidt de man van Claire om zo haar leven te kunnen verwoesten. The Hand That Rocks the Cradle is te zien om 23.35 uur op NET5.

How Do You Know, Alibi, Mr. Deeds en Tremors 3: Back to Perfection zijn vanavond ook te zien op de televisie.

'Brian Jones 44 jaar geleden vermoord'

Of het nu moord, zelfmoord een astma-aanval of wat anders is, zeker is dat Brian Jones, de oprichter van een band genaamd The Rolling Stones dood is. 44 jaar geleden werd Brian levenloos in zijn zwembad aangetroffen. De doodsoorzaak is nog steeds in nevelen gehuld.

Anna Wohlin, Jones' vriendinnetje toendertijd, is er in ieder geval van overtuigd dat haar geliefde vermoord is en heeft hier zelfs een leuk verkopend boek over geschreven. In 2009 heeft de Britse politie beloofd opnieuw een onderzoek te doen, maar besloot daar later toch maar weer van af te zien, zodat er aan de speculaties voorlopig geen einde komt.

Sommigen zien Jones als de drijvende kracht achter The Rolling Stones, een man met een belachelijk hoog IQ en iemand die ongeveer elk instrument denkbaar bespelen kon. Na 1967 echter, ging het door een drank- en drugsverslaving behoorlijk mis met Jones en ging hij zich -zelfs naar Stones-maatstaven- vreemd gedragen. De creativiteit zakte tot Dries Roelvink-hoogte, zijn vriendinnetje (een ander) werd afgepakt door mede-stone Keith Richards en hij speelde niet zo vaak meer mee met de andere stenen. In 1969 werd hij uit de band gezet.

Buiten ex-Rolling Stone om, is Brian Jones tevens lid van de '27 Club', een club die later nog andere beroemde leden zou krijgen, zoals: Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison en Amy Winehouse.

[WBD] Del Potro bedwingt Ferrer ondanks blessure

Juan Martin del Potro heeft voor het eerst in zijn carrière de halve finale op Wimbledon bereikt. De als achtste geplaatste Argentijn klopte David Ferrer (4) uit Spanje ondanks een blessure met 6-2, 6-4 en 7-6 (5). In de halve eindstrijd treft Del Potro Novak Djokovic.

Del Potro ging al in de eerste game van de wedstrijd door zijn al ingetapete linkerknie. De Argentijn werd minutenlang behandeld, maar zette de strijd voort. Ondanks dat hij in het begin van de partij moeilijk bewoog bleef hij op eigen opslag overeind en met zijn harde groundstrokes brak hij Ferrer toch.

Aan het einde van de eerste set plaatste de inmiddels weer veel soepeler bewegende Del Potro een tweede break en hij won de set met 6-2. In het tweede bedrijf ging het vervolgens lang gelijk op, maar in de negende game trok Del Potro ook die set naar zich toe.

In de derde set was er geen enkele break en dus kwam er een tiebreak. Daarin nam Del Potro vlot een 4-1 voorsprong, maar Ferrer kwam sterk terug. Op 6-5 was zijn eerste matchpunt echter direct raak.

Thialf schaart zich achter KNSB tegen Icedome

Thialf, de provincie Friesland en de gemeente Heerenveen scharen zich achter de KNSB in het kort geding tegen Icedome. Dat meldt de provincie vanmiddag. De juridische zet betekent dat de drie partijen ook in beroep kunnen gaan als Icedome dat kort geding wint.

Icedome spande het kort geding aan omdat de Almeerse ijsbaan eist dat het de topsportstatus van de KNSB krijgt toegewezen. De Flevolanders vinden dat de schaatsbond de regels tijdens de procedure aanpaste en dat dat niet mag.

Icedome werd door een commissie boven Thialf en de Zoetermeerse ijsbaan Transportium als favoriet aangewezen in een rapport dat voortijdig uitlekte. Na een storm van protest besloot de KNSB de plannen nog eens te laten doorrekenen op de financiële haalbaarheid. De beslissing werd daarom eerst naar begin augustus en vervolgens naar begin september uitgesteld.

Het kort geding tussen Icedome en de KNSB dient donderdagmiddag in Utrecht.

[WBD] Djokovic via Berdych naar halve finale

Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de halve finale van Wimbledon. De als eerste geplaatste Serviër won op het Londense gras in drie sets van Thomas Berdych (7) uit Tsjechië: 7-6 (5), 6-4 en 6-3.

Djokovic, die het grastoernooi in 2011 won, zag dat Berdych in de eerste set goed bijbleef. Er waren geen breakpoints, waardoor een tiebreak een uitweg moest bieden. De nummer een van de wereld trok die uiteindelijk moeizaam naar zich toe.

Aan het begin van het tweede bedrijf verloor Djokovic zijn concentratie. Berdych kwam door een dubbele break op een 3-0 voorsprong, maar wist die niet vast te houden. Djokovic won vier games op rij, brak daarna nogmaals opslagbeurt van de Tsjech en haalde de tweede set binnen.

Berdych, die slechts twee keer van de vijftien eerdere partijen van Djokovic won, moest zijn tweede opslagbeurt in de derde set inleveren. Djokovic behield die break voorsprong en serveerde de wedstrijd gemakkelijk uit.

Timmermans verdedigt wapendeal IndonesiŽ

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is woensdagmiddag door de oppositiepartijen CDA en SP onder vuur genomen vanwege de levering van wapens aan Indonesië. Zij verwijten hem gedraai, omdat hij zich vorig jaar als Kamerlid nog verzette tegen de verkoop van tanks aan de voormalige kolonie.

Timmermans was als parlementariër samen met GroenLinks, PVV en SP tegen de tankverkoop, omdat het land de mensenrechten zou schenden. De tanks zouden kunnen worden ingezet tegen de eigen bevolking. Hoewel de minister erkent dat de fregatten ook het vasteland kunnen bestoken, heeft hij geen probleem met de levering van de wapensystemen ter waarde van 345 miljoen euro.

Ieder wapensysteem kan op een verkeerde manier worden ingezet als 'men van kwade wil' is, zei Timmermans. Maar Indonesië heeft de marine sinds 1998 niet meer gebruikt tegen de eigen bevolking. De vrees daarvoor is 'ongegrond'. Deze opmerking leidde tot grote verbazing bij het CDA. "Blijkbaar had de PvdA vorig jaar geen vertrouwen in de regering, en wordt nu met dezelfde redenering het sein op groen gezet", zei Raymond Knops. "Dit is niet uit te leggen."

Timmermans antwoordde dat het afgelopen jaar het land zich positief heeft ontwikkeld. Er bestaat 'geen enkele vrees' dat de wapens zullen worden ingezet tegen de eigen bevolking. Bovendien draagt de marine bij aan de bescherming van de internationale handelsroute waarvan ook Nederland profiteert. "Al met al maakt het mogelijk om een exportvergunning af te geven."

De minister wees er verder op dat hij als Kamerlid ook onderscheid maakte tussen de levering van tanks en marineschepen. Met de levering van korvetten had hij vorig jaar ook geen problemen, zei hij. Ook Marit Maij (PvdA) zag het verband tussen de fregatten en tanks niet. "Het is allebei fruit. Maar het zijn appels en peren."

SP-Kamerlid Jasper van Dijk toonde zich niet overtuigd door het verweer van Timmermans. "Het is gewoon niet zo'n sterk betoog", zei hij. "In de oppositie had u een helder standpunt, in de regering spelen andere zaken mee. Dollartekens of iets dergelijks."

Het kabinet onderhandelt verder met Jordanië over de verkoop van F-16's. Timmermans zei dat de deal tot op het laatste moment kan worden afgeblazen als het politiek toch niet wenselijk blijkt om de gevechtsvliegtuigen te leveren. "Die ruimte houden we onder alle omstandigheden." Wel vindt Timmermans dat het land zich de afgelopen jaren sterk heeft gemaakt voor het bevorderen van stabiliteit in de regio.

Tiener valt in ravijn

Een 14-jarige Nederlandse scholier is dinsdag in Oostenrijk in een ravijn gevallen. De tiener maakte een val van ruim dertig meter en kwam tot stilstand tegen een boom. Over zijn toestand is niets bekend. Hij was aanspreekbaar toen hij in veiligheid werd gebracht, meldt de politie in Oostenrijk woensdag.

De jongen maakte samen met 37 andere scholieren en vier leraren een bergwandeling in de deelstaat Tirol. Het slachtoffer wilde op een gegeven moment een kortere route nemen via een steil bospad, waarna hij struikelde en dertig meter naar beneden viel. De jongen was enige tijd buiten westen, maar kon na uitkomst van hulpdiensten wel aangeven dat hij pijn in zijn rug had.

Omdat de tiener in een dichtbebost gebied lag, kon een reddingshelikopter de jongen niet direct ophalen. Hij is later naar een ziekenhuis in de stad Lienz gebracht.

Bijtende Egyptische worstelaarster geschorst

De Egyptische worstelaarster Enas Moustafa Youssef Khourshid is geschorst voor het bijten van een Israëlische opponente. Dat meldt de internationale worstelbond FILA vandaag. Moustafa zou ook de gedragsregels hebben overtreden toen ze Ilana Kartysh weigerde een hand te geven.

Hoe lang de schorsing voor Moustafa uitpakt is nog niet bekend. FILA-voorzitter Nenad Lalovic stelt dat de tuchtcommissie zich daar over buigt. Door haar schorsing miste de Egyptische wel al de Middellandse Zeespelen in het Turkse Mersin.

Kartysh had weinig last van de bijtgrage Moustafa. De Israëlische won vorige maand het toernooi in het Italiaanse Sassari en staat tweede op de wereldranglijst.

Koning Albert treedt inderdaad af

De geruchten blijken waar. Koning Albert van België treedt inderdaad af. Dit heeft hij zojuist op de nationale televisie bekendgemaakt.

De koning is inmiddels bijna 80 jaar. Een leeftijd waarop hij zichzelf te oud vindt om nog staatshoofd te zijn. Ook heeft hij te kampen met gezondheidsproblemen.

Daarbij vindt hij zijn zoon voldoende voorbereid op het koningsschap. Prins Filip krijgt van Albert het volste vertrouwen.

De koning treedt op 21 juli af. Deze heuglijke dag is de nationale feestdag van onze zuiderburen. Op 21 juli 1831 trad de eerste koning van België aan.

[Tour] Cavendish spurt naar zege

De vijfde etappe in de Tour de France, van Cagnes-sur-Mer naar Marseille over een afstand van 228,5 kilometer, is gewonnen door Mark Cavendish. De Brit was de snelste in de massasprint. Simon Gerrans behield de leiding in het algemeen klassement.

Reza, Arashiro, De Gendt, Loetsenko, Sicard en Delaplace demarreerden na de start. Ze wisten al gauw een voorsprong van ruim zes minuten op te bouwen. De Gendt (Vacansoleil) kwam als eerste boven op de Côte de Chateauneuf-Grasse (3de cat.) De voorsprong was inmiddels al opgelopen tot ruim twaalf minuten. Dat was ook de maximale voorsprong, daarna liep het langzaam terug.

Met nog 82 kilometer te gaan was het verschil tussen de kopgroep en het peloton, waar het kopwerk werd gedaan door Lotto en Argos, teruggelopen tot onder de acht minuten. De kopgroep brak 53 kilometer voor de meet en Loetsenko, Arashiro, De Gendt en Reza gingen alleen door.

In het peloton was het tempo inmiddels flink omhoog gegaan en 33 kilometer voor het einde was de voorsprong minder dan vier minuten. Ondanks een valpartij in het peloton liep het verschil verder terug en negen kilometer voor de finish was het nog maar twintig tellen voor Loetsenko en Reza. De Gendt en Arashiro waren inmiddels alweer ingerekend. In het peloton waren het de ploeggenoten van Cavendish die het tempo maakten.

Reza was vijf kilometer voor de streep gezien terwijl Loevtsenko even later zijn Waterloo vond. De rit mondde uit in een massasprint die overigens in de laatste 500 meter nog werd ontsierd door een valpartij. Cavendish was in de eindsprint veruit de rapste.

Uitslag vijfde etappe

# Naam Ploeg Land Tijd
1 Mark Cavendish OME GBR 5.31:51
2 Edvald Boasson Hagen SKY NOO z.t.
3 Peter Sagan CAN SLW z.t.
4 André Greipel LOT DUI z.t.
5 Roberto Ferrari LAM ITA z.t.
6 Alexander Kristoff KAT NOO z.t.
7 Juan José Lobato del Valle EUS SPA z.t.
8 Ramanas Navardauskas GAR LIT z.t.
9 Cyril Lemoine SOJ FRA z.t.
10 José Joaquin Rojas MOV SPA z.t.

Morsi negeert verstrijken ultimatum leger

Het ultimatum dat het Egyptische leger president Mohammed Morsi heeft gesteld is woensdagmiddag verstreken. Even voordien herhaalde Morsi dat hij het ultimatum naast zich neerlegt en er niet over denkt af te treden.

De Moslimbroeder Morsi riep het leger woensdagmiddag op geen 'partij te kiezen'. De legertop heeft de president tot woensdagmiddag de tijd gegeven om tot een vergelijk te komen met zijn politieke tegenstanders. Als Morsi niet toegeeft, wordt de grondwet opgeschort, wordt het door conservatieve moslims gedomineerde parlement ontbonden en wordt een interim-regering aangesteld, zo heeft het leger aan de staatspers toevertrouwd.

De president waarschuwde dat zijn verkiezingsmandaat en legitimiteit de enige waarborg is tegen geweld en wanorde. Het is fout om 'partij te kiezen', kapittelde hij het leger.

Officieren van het Egyptische leger staan momenteel in de redactieruimte van de Egyptische staatstelevisie. Ze controleren wat er wordt uitgezonden. Volgens medewerkers hebben de militairen tot dusver niet ingegrepen.

Zeker 1500 Nederlanders in Egypte
In Egypte bevinden zich minstens 1500 Nederlanders. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Woensdag werd het reisadvies voor Egypte aangepast vanwege de onrust in het land.

Bij de ambassade in Caïro staan ongeveer 1500 Nederlanders geregistreerd. Een groot deel daarvan woont vermoedelijk in het land, aangezien vakantiegangers veelal niet de moeite zullen nemen zich te laten registreren. Hoeveel Nederlandse vakantiegangers er in Egypte zijn, is daardoor onbekend.

In Caïro en Luxor zijn echter bijna geen toeristen meer. Wel zitten er nog Nederlanders die er wonen. Om hoeveel Nederlanders het hierbij gaat, kon de zegsman niet direct vertellen.

Wel zijn er nog Nederlanders op vakantie rond de Rode Zee. De ambassade in Caïro houdt nauw contact met de reisorganisaties om ontwikkelingen door te geven, aldus de woordvoerder.

Alle niet-essentiële reizen naar Egypte worden sinds woensdag ontraden, met uitzondering van de vakantiebestemmingen aan de Rode Zee en de Golf van Aqaba.

De aanleiding voor de aanscherping van het reisadvies zijn de massale demonstraties tegen president Mohammed Morsi en de dreiging van een staatsgreep. Bij de onrust zijn tientallen doden gevallen. Ook zijn westerse vrouwen het slachtoffer geworden van seksuele intimidatie.

Dronken Noor doet valse bommelding op Schiphol

De marechaussee heeft dinsdagavond op Schiphol een 40-jarige Noor opgepakt. De man was dronken en riep dat hij een bom bij zich had toen hij zijn vlucht miste. Dat meldt de marechaussee woensdag.

De Noor, die op doorreis was, meldde zich te laat en werd door het grondpersoneel geweigerd om nog het vliegtuig in te stappen. De man begon vervolgens te schelden en dreigde met een bom. Gewaarschuwde marechaussees vermoeden dat er weinig gevaar was aangezien de man zich van de drank bijna niet staande wist te houden.

Na onderzoek bleek vervolgens dat de Noor inderdaad geen bom bij zich had. De man moet zich later voor de rechter verantwoorden.

Samenstelling Fyra-commissie bekend

Behalve de Kamerleden Madeleine van Toorenburg (CDA) zitten ook Ard van der Steur (VVD), Mei Li Vos (PvdA), Machiel de Graaf (PVV) en Vera Bergkamp (D66) in de tijdelijke commissie voor de Fyra. Dat is woensdag bekend gemaakt.

De commissie gaat een onderzoeksvoorstel schrijven voor de parlementaire enquête naar het Fyra-debacle. Aangenomen wordt dat deze politici ook zitting zullen nemen in de parlementaire enquêtecommissie. Eerder deze week werd bekend dat Van Toorenburg deze commissie waarschijnlijk gaat leiden.

De tijdelijke commissie vergadert donderdag voor de eerste keer. Dan wordt de voorzitter officieel gekozen.

Ruim 2 mln protestanten in ons land

Waarde gelovigen. Het gaat niet goed met de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Het aantal leden bedraagt nog slechts een schamele 2,09 miljoen. En dat aantal is nog immer dalende.

Deze schokkende cijfers blijken uit de Statistische Jaarbrief die vandaag is gepubliceerd. Jaarlijks neemt het aantal aanhangers van onze kerk met 50.000 tot 55.000 af.

Het aantal van 2,09 miljoen protestanten is verdeeld over 1623 gemeenten. De meeste van hen wonen in Zuid-Holland, gevolgd door Gelderland en Overijssel/Flevoland. De minste leden wonen in de drie zuidelijke provincies.

Hoeren willen eigen baas worden

Een groep prostituees uit Utrecht wil een coöperatie oprichten om ramen in de stad zelf uit te baten. De gemeenteraad staat achter dat voorstel en wil dat het college het initiatief verder ondersteunt. Ook moeten de vrouwen goede begeleiding en opvang krijgen. Dat blijkt uit raadsvragen die alle fracties woensdag aan het college hebben gesteld.

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen maakte vorige week bekend dat hij de vergunning van de enige overgebleven exploitant van raamprostitutie in de stad gaat intrekken. De vergunning wordt ingetrokken vanwege een opeenstapeling van redenen over een langere periode. Zo zou de exploitant betrokken zijn bij mensenhandel en was het toezicht slecht.

Door de beslissing verdwijnen 98 werkplekken op de boten aan het Zandpad. Ook gaan zeventien werkruimten aan de Hardebollenstraat, in het centrum van de stad, sluiten.

De gemeenteraad juicht de aanpak van het college toe maar maakt zich wel zorgen over de betrokken prostituees. Zo zou er goede begeleiding moeten komen voor vrouwen die hun werk als prostituee niet voort willen zetten. Ook moet er opvang geregeld worden om te voorkomen dat vrouwen in het illegale circuit terecht komen.

Moordbejaarde nu zelf dood

Een hoogbejaarde man uit Noord-Scharwoude die ervan wordt verdacht zijn vrouw te hebben vermoord is overleden. De zitting die voor volgende week gepland stond gaat niet door en de zaak is gesloten, meldt het Openbaar Ministerie. Een verdachte mag wettelijk niet na zijn dood worden vervolgd. Dat zou bovendien betrekkelijk zinloos zijn.

De 85-jarige man zou vorig jaar zijn 84-jarige echtgenote hebben vermoord in hun woning. De politie kwam de zaak op het spoor doordat de man onder het bloed in het water lag in de buurt van het huis. Hij zou een poging tot zelfmoord hebben ondernomen.

De man is volgens het OM wegens ouderdom overleden.

Stadsgrootte in SimCity misschien groter

SimCity spelers hebben een digitale enquête gekregen die suggereert dat Electronic Arts overweegt de grootte van de stad te vergroten, misschien zelfs tot twee keer zo groot.

Naast deze mogelijke toekomstige feature wordt een rebuild-tool, online guilds, metro's, eenrichtingsverkeer en de mogelijkheid om gebouwen, straten en sims een naam te geven genoemd. Het onderzoek vermeldt ook interesse in mogelijke co-op die het mogelijk spelers om samen steden te bouwen, maar ook de mogelijkheid om terraforming zoals in SimCity 4 in het spel te stoppen.

Wat zou jij graag willen zien in SimCity?

SimCIty-enquete

Frijns rijdt gewoon tijdens rookietest

Robin Frijns zal later deze maand op Silverstone gewoon deel gaan nemen aan de Young Driver Test. De test leek even in gevaar te komen door de bandenproblemen bij Pirelli, waardoor nu ook gewone coureurs deel mogen nemen. Sauber heeft de Nederlander nu de eerste twee dagen toegezegd.

Frijns: "De eerste twee dagen van de Young Driver Test mag ik voor mijn rekening nemen. Silverstone is een pittig baantje maar ik ben ontzettend blij dat ik de kans krijg om kilometers te maken in de 2013-auto. Er moeten diverse nieuwe onderdelen getest worden dus ik moet flink aan de bak. Het is mijn taak om Sauber sneller te maken dus ik ga mijn uiterste best doen: hard werken voor het team maar ondertussen ook genieten. Ik wil Sauber bedanken voor deze kans."

Hoe de test er verder voor Sauber uit zal gaan zien is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat rookies nieuwe onderdelen en banden mogen testen, terwijl de racecoureurs alleen het rubber mogen testen. De FIA zal hier streng op toezien.

'Aliens op 60 mld planeten in Melkweg'

We zijn niet alleen in de Melkweg. Volgens recente schattingen zouden maar liefst 60 miljard planeten in ons Melkwegstelsel bewoonbaar zijn. Geen duimzuigerij, maar de conclusie van wetenschappers aan de Universiteit van Chicago en de Northwestern University.

Het gaat hier volgens de onderzoekers om planeten die rond zogeheten rode dwergen cirkelen. En daar stikt het van in de Melkweg. Deze hemellichamen stralen veel minder hitte en licht uit dan sterren als de zon. Hierdoor is het leven op deze planeten vele malen leefbaarder dan op andere exoplaneten.

De wetenschappers hebben voor hun conclusie gekeken naar de invloed van wolken op de leefbaarheid van andere planeten. Wolken zorgen immers voor de opwarming van de planeet en water. Indien op een van deze 60 miljard planeten in onze Melkweg ook vloeibaar water te vinden is, is de kans op buitenaards leven een stuk groter.

Morgen weer Independance Day, zullen ze komen?

Clooney en Bullock openen filmfestival VenetiŽ

De thriller Gravity met Sandra Bullock en George Clooney is de openingsfilm van het filmfestival van Venetië. De film van de Mexicaan Alfonso Cuarón wordt buiten de competitie getoond en dingt niet mee naar de Gouden Leeuw. Dat maakt de festivalorganisatie woensdag bekend.

Gravity gaat over een wetenschapper, de rol van Bullock, die voor het eerst een ruimtereis maakt. Ze wordt bijgestaan door een ervaren astronaut, gespeeld door Clooney. De expeditie gaat mis als hun shuttle wordt vernietigd. De film draait vanaf 3 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Cuarón gooide in 2001 hoge ogen op het filmfestival met zijn drama Y Tu Mamá También. Het filmfestival van Venetië gaat op 28 augustus van start en sluit op 7 september af. Welke films kans maken op de Gouden Leeuw, is nog niet bekendgemaakt.


Clooney en Bullock openen filmfestival Venetië (Foto: Novum)

Marcia Gay Harden en Jacki Weaver in Allen-film

Woody Allen heeft Marcia Gay Harden en Jacki Weaver gecast in zijn nieuwe, nog titelloze komedie. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap. De 77-jarige regisseur is momenteel in Zuid-Frankrijk voor de opnamen. Emma Stone en Colin Firth hebben de hoofdrollen in het filmproject. Welke rollen Harden en Weaver hebben, is nog onbekend.

De Australische Weaver kreeg internationale erkenning met haar bijrol als manipulatieve moeder in het drama Animal Kingdom uit 2010. De 66-jarige actrice werd voor haar rol genomineerd voor een Oscar. Harden won in 2001 een Oscar voor haar bijrol in het drama Pollock over de schilder Jackson Pollock.

Het titelloze filmproject van Allen wordt de tweede film die hij opneemt in Frankrijk. Zijn romantische komedie Midnight in Paris uit 2011 werd een van zijn financieel meest succesvolle films. Woody Allen staat bekend om zijn snelle werkwijze waardoor hij ieder jaar een film kan maken. Daarnaast heeft hij dit jaar tijd gevonden om de hoofdrol te spelen in de komedie Fading Gigolo van John Turturro.

In augustus komt Allens nieuwe drama Blue Jasmine uit. Daarin speelt Cate Blanchett een labiele vrouw wier chique leven instort als haar man wordt opgepakt voor fraude.


Marcia Gay Harden en Jacki Weaver in Allen-film (Foto: Novum)

Koning Albert stopt ermee

De Belgische koning Albert doet woensdag afstand van zijn troon vanwege gezondheidsredenen. Dat schrijven diverse Belgische media. Het koningshuis maakte eerder op de dag bekend dat Albert de Belgische bevolking om 18.00 uur toespreekt.

De 79-jarige Albert kwam nadat hij de troon had bestegen te boek te staan als een vlotte koning, zeker in vergelijking met zijn voorganger Boudewijn. Zijn voorliefde voor motorrijden leverde hem diverse kneuzingen en botbreuken op. In de afgelopen jaren kampte hij echter steeds vaker met gezondheidsproblemen. Hij moest onder meer worden geopereerd aan een hernia en aan staar. In 2000 onderging hij een viervoudige bypassoperatie.

Albert treedt volgens diverse Belgische media af op 21 juli, onafhankelijkheidsdag in België. Naar alle waarschijnlijkheid wordt hij opgevolgd door zijn oudste zoon, kroonprins Filip.

Franco wil 'onverfilmbaar' boek verfilmen

James Franco wil The Sound and the Fury van William Faulkner verfilmen. Dat zegt hij tegen de Los Angeles Times. Het boek staat bekend als zeer moeilijk te verfilmen. Franco heeft echter al samen met een vriend, Matt Rager, het scenario geschreven en wil daarnaast de regie voeren en een rol spelen. De opnames zouden dit najaar van start moeten gaan.

De 35-jarige Franco is geen vreemde van Faulkner. Tijdens het filmfestival in Cannes ging zijn film As I Lay Dying in première en kreeg daar lovende kritieken. Ook dat scenario schreef hij met Rager.

Het boek wordt vaak als onverfilmbaar gezien vanwege de 'stream of consciousness', een literaire stijl waarin de indrukken en gedachten van de verteller spontaan worden weergegeven. Toch werd het boek al in 1959 verfilmd met Yul Brynner in de hoofdrol.

The Sound and the Fury gaat over de rijke familie Compson in het zuiden van de Verenigde Staten die aan het begin van de twintigste eeuw het eigen fortuin ziet verdampen. Franco wil nog niet zeggen welke rol hij gaat spelen, maar hij hoopt Mad Men-acteur John Hamm te casten als vader Compson.

Daarnaast wil Franco graag dat zijn broer Dave de rol van de suïcidale Quentin Compson gaat spelen. Ook heeft hij zijn goede vriend Danny McBride een rol aangeboden.

Het is nu nog een kwestie van geldschieters vinden. "Het loopt lekker, maar er moet nog wel een en ander gebeuren voordat we echt kunnen beginnen", zegt Franco.


Franco wil 'onverfilmbaar' boek verfilmen (Foto: Novum)

Hiv-patiŽnten mogelijk genezen

Twee hiv-positieve patiënten in de Verenigde Staten die gestopt zijn met de inname van hiv-remmers vertonen geen tekenen dat het virus nog aanwezig is. Het is echter nog te vroeg om te zeggen dat de patiënten genezen zijn. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Harvard woensdag op een aids-conferentie in Maleisië gezegd.

Het is bemoedigend dat het virus maanden na het stopzetten van de behandeling niet meer in het bloed voorkomt, aldus de wetenschappers Timothy Henrich en Daniel Kuritzkes.

Beide patiënten ondergingen eerder vanwege kanker beenmergtransplantaties. De eerste persoon die daadwerkelijk genezen zou zijn van hiv, de Amerikaan Timothy Ray Brown, onderging in 2007 vanwege leukemie een stamceltransplantatie. Duitse artsen verklaarden hem twee jaar later genezen.

Browns artsen gebruikten een donor met een zeldzame genetische mutatie die hiv-resistent is. De onderzoekers van Harvard gebruikten echter 'gewone' donorcellen bij de transplantaties bij hun patiënten en lijken vergelijkbare resultaten te hebben geboekt.

Leger controleert staatstelevisie Egypte

Officieren van het Egyptische leger staan momenteel in de redactieruimte van de Egyptische staatstelevisie. Ze controleren wat er wordt uitgezonden voordat het door het leger gestelde ultimatum afloopt. Volgens medewerkers controleren de officieren wat wordt uitgezonden, maar hebben ze tot dusver niet ingegrepen.

Diverse media, waaronder de BBC en Al-Jazeera, meldden eerder al dat het leger bijna al het personeel van de staatstelevisie naar huis heeft gestuurd. Het leger heeft president Mohammed Morsi tot vanmiddag de tijd gegeven om een overeenkomst te sluiten met de oppositie in het land. Als Morsi en de oppositie niet tot een vergelijk komen zegt het leger in te zullen grijpen en een politieke routekaart te zullen presenteren om Egypte uit de huidige crisis te leiden.

Miljoenen mensen demonstreren al sinds zondag om Morsi's aftreden te eisen.

'Hacken net zo gewoon als fietsendiefstal'

Burgers worden net zo vaak gehackt als dat hun fiets wordt gestolen. Dat staat in een brief die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag samen met het derde Cybersecuritybeeld Nederland naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De afhankelijkheid van ict neemt sterk toe en daarmee worden de potentiële gevolgen van incidenten ook groter. "Digitale spionage en cybercriminaliteit blijven de grootste bedreigingen voor overheid en bedrijfsleven", schrijft Opstelten. "Burgers zijn bijna even vaak slachtoffer van hacken als van fietsendiefstal."

Het gaat daarbij om spionage vanuit onder meer Rusland, China, Iran en Syrië en om criminelen die het gemunt hebben op overheden, burgers en bedrijven. Het bekendste voorbeeld van cybercriminaliteit zijn de aanvallen op banken, waarmee criminelen de afgelopen tijd diverse malen het online betalingsverkeer wisten plat te leggen.

De kwetsbaarheid van ict in Nederland blijft onverminderd hoog, blijkt uit het rapport. Na een aantal jaar van daling neemt het aantal gepubliceerde kwetsbaarheden in software weer toe. "Ook brengen clouddiensten, mobiele diensten en innovatieve apparatuur nieuwe kwetsbaarheden met zich mee", valt te lezen in het rapport.

Het afgelopen jaar heeft verder een groei laten zien van de 'criminele cyber dienstensector', waardoor de toegang tot hulpmiddelen voor cybercriminelen laagdrempeliger is geworden. Burgers, overheden en bedrijven zijn regelmatig het slachtoffer van botnets en virussen.

Opstelten komt hij na de zomer met een opgefriste strategie om cybercriminaliteit te lijf kunnen gaan. "Hiermee wordt richting gegeven aan de benodigde acties om de snelle ontwikkelingen in de digitale samenleving bij te houden en continu in te kunnen spelen op de risico's die deze met zich meebrengen."

Vos pakt wederom ritzege in Giro Rosa

Marianne Vos heeft wederom de ritzege gegrepen in de Giro Rosa. De 26-jarige wielrenster was vandaag in de vierde etappe na 137 kilometer in een sprint de snelste. De Amerikaanse Evelyn Stevens werd tweede in Castelfidardo, Ashleigh Moolman Pasio uit Zuid-Afrika maakte het podium compleet. Vos verstevigde haar leidende positie in het algemeen klassement door haar tweede etappewinst.

De Brabantse was gisteren ook al de snelste in de Italiaanse rittenkoers. Ze kwam toen solo aan met een voorsprong van 45 seconden op de nummer twee. Vos heeft in het algemeen klassement meer dan anderhalve minuut voorsprong op de Italiaanse renster Tatiana Guderzo. Morgen staat er een bergetappe op het programma met de aankomst op Monte Beigua.

Geen structurele fouten in trajectcontroles

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft verschillende verbeteringen aan de trajectcontroles op de Nederlandse snelwegen aangebracht. Zo moet worden voorkomen dat automobilisten onterecht boetes ontvangen. De minister benadrukt dat er geen structurele fouten in de systemen zitten, schrijft hij woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

"Met deze maatregelen ben ik van oordeel dat mogelijke fouten tot het minimum worden gereduceerd. Want laat er geen misverstand over bestaan dat ik het zeer onwenselijk vind als weggebruikers onterecht boetes krijgen opgelegd", stelt Opstelten.

De minister reageert op recent onderzoek van RTL Nieuws, dat ontdekte dat honderden weggebruikers onterecht verkeersboetes krijgen als gevolg van fouten. Vooral bestuurders van campers, bedrijfswagens en personenauto's met fietshouders zijn de dupe. De apparatuur ziet deze voertuigen ten onrechte aan voor een auto met aanhangwagen.

Trajectcontroles worden volgens de minister voortaan beter onderhouden, er zijn aanpassingen gedaan in de software en er is vaker overleg tussen het Openbaar Ministerie en leveranciers om fouten vroegtijdig op te sporen en repareren. Foto's die door de trajectcontrole worden gemaakt worden zo nodig handmatig gecontroleerd.

Volgens Opstelten is niet na te gaan hoeveel onterechte boetes er precies zijn uitgedeeld door fouten in de trajectcontroles. In de afgelopen anderhalf jaar werden bijna 2,5 miljoen snelheidsovertredingen geconstateerd. In ruim twaalfhonderd gevallen was de boete onterecht, maar de oorzaak lag vaak buiten het systeem zelf, aldus de minister.

Releasedatum Runescape 3 bekend

Jagex maakt vandaag bekend dat RuneScape 3 op 22 juli wordt gelanceerd. De grootste update biedt dankzij next-generation browsertechnologie nieuwe gameplayfeatures en nieuwe content.

RuneScape 3 maakt gebruik van HTML 5, waarmee spelers in staat worden gesteld om op avontuur te gaan zonder gebruik te maken van Java of andere plugins. Door gebruik van de eigen HTML 5-engine worden verbeteringen geboden aan de spelerservaring, waaronder verbeterde graphics, langere ‘draw distances’, een verbeterd camerasysteem en superieure audio. Door de toevoeging van seizoensgebonden highscores kunnen alle spelers in de community met elkaar strijden om wekelijkse en maandelijkse leader boards.

Met de lancering van RuneScape 3 kunnen spelers ook de toekomst van Gielinor, haar inwoners en omgeving voor de allereerste keer vormgeven. Het markeert ook het begin van RuneScape’s community wereld-evenement, The Battle for Lumbridge. Naast de technologische vooruitgang in RuneScape 3, staat de wereld van Gielinor aan het begin van het zesde tijdperk; een belangrijke nieuwe mijlpaal in het erfgoed van RuneScape, waarin de goden van RuneScape terugkeren om opnieuw hun gezag uit te oefenen.

We hebben geweldige reacties ontvangen van onze gepassioneerde RuneScape community toen we de ontwikkeling van RuneScape 3 voor het eerst onthulden. We zijn ontzettend blij om te kunnen bevestigen dat de meest belangrijke update in de geschiedenis van de game op 22 juli gelanceerd wordt”, aldus Phil Mansell, uitvoerend producent van RuneScape 3. “Ons innovatieve gebruik van de HTML 5 technologie plaatst ons wederom aan de frontlinie van browser-based gaming innovatie en resulteert in een uitzonderlijke gaming ervaring voor de spelers.

RuneScape blijft sterker en sterker worden en met de lancering van RuneScape 3 dit jaar zullen we dit pad zonder twijfel vervolgen”, aldus Mark Gerhard, CEO van Jagex. “We brengen de meest innovatieve content en grensverleggende technische innovaties ooit in de game en dat gaat allemaal de komende maanden gebeuren. Het wordt een ongelooflijk uitdagende tijd voor onze community.

Runescape 3

Vier onafhankelijkheid met Saints Row IV

Deep Silver en Volition hebben een Independance Day-trailer uitgebracht van Saints Row IV. In het spel heb je je eigen aliens om tegen te houden.

In Saint's Row 4 stappen spelers in de schoenen van de president van de Verenigde Staten. In het absurde actiespel beschikt de president over superkrachten en moet hij de wereld beschermen tegen een buitenaardse invasie. De game verschijnt in augustus voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Koning Albert spreekt tot bevolking

De Belgische koning Albert II spreekt om 18.00 uur in een televisietoespraak tot de bevolking van België. Dat melden Belgische media. Wellicht moet rekening worden gehouden met de aankondiging van de abdicatie van de 79-jarige koning.

Woensdagmiddag was Albert aanwezig bij het kernkabinet. Wat daar is besproken is niet bekend. De Belgische krant De Standaard schrijft dat een kabinetschef van een vicepremier van het kabinet heeft gezegd dat Albert op 21 juli aftreedt.

'Inferno is het zomerboek van het jaar'

Inferno, de nieuwste thriller van de Amerikaanse auteur Dan Brown, is het meest populaire boek deze zomer. Dat vertelt een woordvoerder van de online winkel bol.com woensdag. "Inferno is absoluut hét zomerboek van dit jaar", zei hij. In zes weken verkocht bol.com twintigduizend gedrukte exemplaren en zesduizend e-boeken. Inferno kwam uit in mei.

Bol.com meet de populariteit van boeken aan de verkoopcijfers en de verkoopsnelheid, legt de zegsman uit. Beide getallen zijn voor Inferno zeer hoog. Vorig jaar verkocht bol.com van het zeer populaire Vijftig Tinten Grijs in tien weken twintigduizend gedrukte exemplaren. "De resultaten van Vijftig Tinten Grijs vallen eigenlijk in het niet naast die van Inferno."

Inferno verscheen woensdag voor de zevende week op rij op de eerste plaats van de Bestseller 60. "Inferno is echt een boek dat mensen kopen als ze vrij hebben, om even te ontspannen", vertelt een woordvoerder van de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) woensdag. Ook hij ziet de thriller als veruit het populairste boek van de zomer.

Bol.com verklaart het succes van Inferno doordat het boek 'populair en toegankelijk' is. Daarnaast hebben veel mensen al iets gelezen van Dan Brown, waardoor ze sneller beginnen aan Inferno. Bovendien krijgt het boek positieve recensies in de media en van lezers.

Een ander boek dat deze zomer succesvol is, is En uit de Bergen Kwam een Echo van Khaled Hosseini. Het boek staat voor de zesde week op de tweede plaats van de Bestseller 60. Ook Stille Zonde van Karin Slaughter is een populair boek, laat de woordvoerder van bol.com weten. De CPNB noemt specifiek het boek Ventoux, over de Tour de France, als 'typisch zomerboek voor mannen'.

'Zelfverrijking in Slotervaartziekenhuis'

De geschorste bestuursvoorzitter van het Slotervaartziekenhuis, Aysel Erbudak, heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan zelfverrijking ten koste van het ziekenhuis. Dat staat in stukken die namens het ziekenhuis en de eigenaren zijn ingediend bij de Ondernemingskamer, schrijft Het Parool woensdag. Erbudak ontkent de aantijgingen.

Na de schorsing van Erbudak, eind februari, zouden onregelmatigheden in de administratie van het ziekenhuis zijn ontdekt. Volgens de krant blijkt uit de stukken dat 110.000 euro is verdwenen uit een kas waartoe alleen Erbudak toegang had. Ook zou ze vierduizend euro aan taartjes en bonbons hebben uitgegeven en al eerder, in 2008, een miljoen euro aan spookfacturen hebben opgesteld, waarmee het Slotervaartziekenhuis een privéproject van Erbudak financieerde.

Bronnen rond Erbudak, tegen wie voor zover bekend geen aangifte is gedaan, zeggen in de krant dat alle beschuldigingen een poging zijn om de aandacht af te leiden van de kern van de zaak bij de Ondernemingskamer. Die buigt zich over een zaak tussen de aandeelhouders van het ziekenhuis en Erbudak vanwege de verkoop van aandelen.

Erbudak werd eind februari geschorst omdat zij zonder overleg met onder meer Achmea zou hebben onderhandeld over de inkoop van zorg.

Lichamen kinderen Mandela moeten terug

De lichamen van drie kinderen van Nelson Mandela moeten terug naar hun oorspronkelijke begraafplaats. Dat heeft een Zuid-Afrikaanse rechtbank woensdag bepaald. Mandela's kleinzoon Mandla groef de lichamen in 2011 op en begroef ze vervolgens in Mandela's geboortedorp Mvezo.

De zaak tegen Mandla Mandela wegens grafschennis was aangespannen door zestien andere familieleden van Mandela. Mandla meent dat hij, als oudste mannelijke lid van de familie, in zijn recht stond de lichamen te verplaatsen.

De 94-jarige Mandela ligt sinds 8 juni in een ziekenhuis. Volgens de laatste berichten is zijn toestand nog altijd kritiek.

Tot dusver 75 schademeldingen bij NAM na beving

Bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) zijn woensdag tot het middaguur zo'n 75 schademeldingen binnengekomen naar aanleiding van de aardbeving in Garrelsweer dinsdagnacht. Dat meldt een woordvoerder van de NAM.

Groningers maakten met name melding van scheuren in muren en loszittend pleisterwerk. De meeste meldingen kwamen binnen via het online schadeformulier op de website van de NAM. Slechts een handjevol bezoekers bezocht een speciaal geopend loket in het gemeentehuis van Loppersum om daar een formulier in te vullen. In februari werd dit loket voor het eerst opengesteld om bewoners te informeren.

De NAM verwacht dat het aantal schademeldingen nog flink kan oplopen. "De ervaring leert dat mensen nu aan het werk zijn en enkele dagen later of in het weekend melding maken van de schade. Zij weten ook dat er geen deadline aan zit", aldus de zegsman.

De aardbeving die zich dinsdagavond voordeed in Groningen is met een kracht van 3.0 een van de zwaardere bevingen tot nu toe in het gebied, liet een zegsman van het KNMI eerder weten.

Kamer wil opheldering paardenvleesadvies

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) moeten nog woensdag uitleggen waarom zij een advies om te waarschuwen voor Roemeens paardenvlees naast zich neer hebben gelegd.

De Tweede Kamer wil dat de bewindsvrouwen voor 18.00 uur een brief over de kwestie sturen naar de Kamer. Dat gebeurt op verzoek van Gerard Schouw (D66). Mogelijk volgt ook nog een debat, maar daarover beslist de Kamer op een later moment.

Het Algemeen Dagblad schreef woensdag dat Schippers en Dijksma een advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om te waarschuwen voor de gevaren van paardenvlees uit landen als Roemenië hebben genegeerd.

Vooral voor zwangere vrouwen zou geïmporteerd paardenvlees uit Bulgarije en Roemenië risico's met zich meebrengen. Ambtenaren zouden meerdere keren alarm hebben geslagen. De bewindsvrouwen vonden een waarschuwing niet nodig omdat bij het publiek al bekend zou zijn dat al het vlees goed moet worden verhit voordat het wordt gegeten, aldus de krant.

Reuzenspinkrab komt aan in Scheveningen

In Sea Life Scheveningen is de Japanse reuzenspinkrab Alexander aangekomen. De megakrab, die met uitgestrekte scharen 3,5 meter breed is, werd vannacht vanuit het Engelse Weymouth naar Scheveningen gereden.

Negen medewerkers waren nodig om het beest in zijn nieuwe onderkomen te plaatsen. De 40-jarige krab weegt ongeveer vijftien kilo. Er is een speciaal aquarium voor hem gebouwd en gevuld met dertien duizend liter koud water. De wanden zijn van acryl en vijf centimeter dik.

Alexander krijgt drie tot vier keer per week een handvol wijting, mosselen of inktvis van zijn verzorgers. Volgroeid reiken de scharen van de krab tot 4,5 meter. De megakrab, die tachtig tot honderd jaar kan worden, komt met name voor op de bodem langs de kust van Japan, China en Taiwan op zo'n twee- tot driehonderd meter diepte.

Tjerk Smeets teammanager bij Ajax

Tjerk Smeets wordt de nieuwe teammanager van Ajax. De 33-jarige oud-honkballer was bij honkbalbond KNBSB in dienst als marketingmanager sinds hij eind 2010 zijn actieve loopbaan beëindigde. Hij was ook hitting coach van de nationale honkbalploeg. De KNBSB maakte de overstap vandaag bekend.

De zoon van NOS-coryfee Mart Smeets volgt bij Ajax David Endt op. Die werd vorige week door Ajax op de hoogte gesteld dat hij geen teammanager meer zou zijn dit seizoen. De Amsterdamse voetbalclub gaf aan de zaken professioneler aan te willen pakken.

Geen nieuw onderzoek naar Fyra-trein

Er komt geen nieuw onderzoek naar de veiligheid van de Fyra V250-treinen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald in een kort geding dat de Italiaanse producent AnsaldoBreda had aangespannen tegen de NS.

AnsaldoBreda had om een nieuw onderzoek gevraagd omdat de drie eerdere technische rapporten, die leidden tot het einde van de Fyra, volgens het bedrijf niet onafhankelijk waren. Experts zouden de 'deugdelijkheid' van de treinen daarom opnieuw onder de loep moeten nemen.

De NS en de NMBS besloten zich vorige maand uit het project terug te treken vanwege de technische mankementen van de Fyra. Beide spoorwegmaatschappijen noemden de V250-trein niet veilig genoeg. AnsaldoBreda eist dat de spoorbedrijven zich aan het afgesloten contract moeten houden en ook de resterende bestelde treinen moeten afnemen.

De NS heeft in totaal zestien V250-treinen besteld bij AnsaldoBreda. Tot nu toe heeft de vervoerder er negen afgenomen. Ook de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS heeft nog drie treinen besteld.

Fyra V250 (Foto: Novum)
Fyra V250 (Foto: Novum)

Jochie (16) bezwangert juf (28)

Een ventje uit het Californische Redlands is doorgestoten tot het selecte groepje eindbazen. De nu 17-jarige scholier heeft zijn 28-jarige lerares Engels gepaald. Sterker nog, de hitsige neukpartijtjes hebben zelfs al een kleine spruit opgeleverd.

Laura Elizabeth Whitehurst is maandag in de boeien geslagen wegens seks met een minderjarige. Extra lullig, want ze heeft juist op 18 juni een kind uitgepoept. De kersverse oma, de moeder van haar sekspartner, was niet blij met de kleine en heeft de lerares erbij genaaid bij de politie.

Volgens de sterke arm der wet sprong de vonk afgelopen zomer over tussen de docente aan het Citrus Valley High School en de toen 16-jarige knul. Er volgde een jaar van snoeiharde seks.

Uiteindelijk leidde de verhouding dus tot een kind. De mooie juf is op borgtocht vrijgelaten.

Nice
Nice. Vieze verkrachtster, ballen d'raf! (klik op de tieten voor een filmpje)

Opstelten houdt voet bij stuk over wietteelt

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) gaat een inventarisatie maken van alle lokale experimenten met gereguleerde wietteelt. Hij blijft bij z'n standpunt dat er van regulering of legalisering van wietteelt geen sprake kan zijn. Met name D66 reageerde geprikkeld op de opstelling van de minister.

In het Kamerdebat over coffeeshops zei Opstelten dat alle gemeenten hun voorstellen kunnen inleveren en dat hij daar vervolgens een inventarisatie van maakt. De Tweede Kamer ontvangt dan, waarschijnlijk aan het einde van dit jaar, een overzicht van alle initiatieven. Tot nu toe hebben achttien gemeenten een plan ingediend.

"Maar dan vind ik het ook fair om te melden waar ik sta", voegde hij hier aan toe. Volgens Opstelten wordt Nederland het 'afvoerputje van Europa' als hier wietteelt door de overheid zou worden gereguleerd. "Telen zou volstrekt het verkeerde signaal zijn."

D66-Kamerlid Magda Berndsen hekelde de opstelling van Opstelten. "Dit is een inventarisatie waarvan nu al vast staat dat de minister er niets mee gaat doen. Ik vind dat buitengewoon kinderlijk."

De PVV, zelf tegenstander van regulering, sprak van een 'zoethoudertje voor de PvdA' van Opstelten. Die ontkende dit. "Dit is geen kniebuiging, daar hou ik niet van. Behalve op zaterdagochtend, bij het roeien."

Charlie Sheen weigert verslaafde ex te betalen

Charlie Sheen heeft geen zin om kinderalimentatie te betalen aan zijn ex Brooke Mueller. De 35-jarige Brooke verblijft momenteel in een afkickkliniek en de acteur snapt niet waarom hij moet dokken terwijl ze niet op hun kinderen past.

Charlie moet maandelijks 55 duizend dollar overmaken en heeft een rechter gevraagd om deze verplichting te beëindigen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

De 47-jarige acteur denkt dat Brooke het geld gebruikt om de afkickkliniek te betalen, maar voor die kosten wil Sheen niet opdraaien. Charlie betaalde eerder ook al de kosten voor Brookes pogingen om van haar alcohol- en drugsverslaving af te komen, maar voelt zich hiertoe niet langer geroepen.

De tweeling die Charlie met Brooke kreeg wordt ondertussen opgevoed door Charlies andere ex Denise Richards. De acteur zou Richards meer geld hebben geboden omdat ze naast hun twee dochters voor de tweeling zorgt, maar volgens TMZ vindt Denise dat niet nodig.

'Troonswisseling duurder dan begroot'

De kosten voor de troonwisseling zijn veel hoger uitgevallen dan begroot. De uitgaven van het Rijk liggen ruim zes ton hoger. Ook moet waarschijnlijk het Rijk en niet de gemeente Amsterdam de kosten voor de extra politie-inzet betalen. Het zou gaan om miljoenen euro's. Dat schrijft NRC Handelsblad woensdag na eigen onderzoek.

Voor de kosten van de inhuldiging op 30 april was 5,1 miljoen euro begroot. Uit een overzicht van het ministerie van Algemene Zaken blijkt dat dit bedrag met 628.527 euro is overschreden. Premier Mark Rutte (VVD) heeft herhaaldelijk benadrukt dat de kosten binnen de perken moesten blijven.

In het overzicht staan zowel mee- als tegenvallers. De kosten voor de beloningsmedaille voor mensen die veel bijdroegen aan de inhuldigingsdag zijn verdubbeld tot een miljoen euro. Het diner in het Rijksmuseum op 29 april viel veel goedkoper uit.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie draait waarschijnlijk ook op voor de inzet van ruim 7.300 extra agenten in Amsterdam en nog eens duizenden agenten in de dagen ervoor, schrijft het NRC. Woordvoerders van de gemeente Amsterdam en de hoofdstedelijke politie vinden dat de rijksoverheid de kosten daarvoor moet dragen, omdat het ministerie verantwoordelijk is voor de nationale politie.

Begin april meldde de gemeente Amsterdam een meevaller voor de kosten. De begroting van de stad voor de inhuldiging werd met anderhalf miljoen euro naar beneden bijgesteld. Dankzij bedrijven en sponsoren kwam de begroting uit op 5,2 miljoen euro.

Federer speelt tweede graveltoernooi

Roger Federer speelt later deze maand het ATP-toernooi in Hamburg. Dat maakte de Zwitser vandaag op zijn website. Federer, na Wimbledon de nummer vier van de wereld, maakte eerder al bekend dat hij in Gstaad acte de presence zou geven.

Dat Federer voor het Amerikaanse hardcourtseizoen op gravel speelt is onverwacht. Eerder had hij een maand vakantie ingepland na Wimbledon, maar op het heilige gras werd hij verrassend al in de tweede ronde uitgeschakeld.

Federer won in het verleden vier titels in Hamburg, de laatste in 2007. Toen was het Noord-Duitse toernooi echter nog een masterstoernooi. Het toernooi begint op 15 juli. Een week later staat Federer in Gstaad waar hij in 2004 voor het laatst speelde.

Spielberg versus Ford

Dat de eerste verfilming een daverend succes was schrikt hem niet af: Steven Spielberg heeft de rechten van The Grapes of Wrath verworven. Het boek van John Steinbeck is in 1940 al eens verfilmd door John Ford, met zeven Oscarnominaties, waarvan twee verzilverd, als resultaat.

Aanleiding voor de interesse is de 75e verjaardag van Steinbeck's boek, volgend jaar. Spielberg had aardig wat concurrentie voor de rechten: meerdere regisseurs zagen het wel zitten om hun eigen draai te geven aan het verhaal over het wel en wee van een arme boerenfamilie. Zo ook Robert Redford, die een miniserie van het verhaal wilde maken. 

Spielbergs nieuwste project wordt een samenwerking met DreamWorks, maar wat precies het plan is is vooralsnog onduidelijk. Wordt vervolgd dus.

'Paris Jackson moet leren dat er regels zijn'

Paris Jackson moet volgens haar oom Jermaine Jacksun nog het een en ander leren over het leven van een puber. "Ze moet leren dat er regels zijn", vertelt Jermaine aan TMZ over de 15-jarige Paris, die vorige maand een zelfmoordpoging ondernam.

Waarom Paris in haar polsen sneed, is nog steeds niet duidelijk. Volgens geruchten heeft ze het erg moeilijk met het gemis van haar vader Michael, die in juni 2009 overleed. Ook wordt gefluisterd dat Paris boos was omdat ze van haar voogden niet naar een concert van Marilyn Manson mocht.

"Paris moet leren dat er bepaalde richtlijnen zijn als je een tiener bent", vindt Jermaine. "Er zijn nu eenmaal regels waaraan ze zich moet houden." De oudere broer van Michael, die eerder dit jaar zijn achternaam liet veranderen van Jackson in Jacksun, wijst ook naar de voogden van Paris. De tiener wordt opgevoed door haar oma Katherine en neef TJ. "De regels zouden wel een beetje strenger kunnen worden toegepast."

Invallen bij Duitse motorclubs

De Duitse politie heeft woensdagochtend invallen gedaan bij motorclubs in de deelstaten Berlijn, Brandenburg, Saksen, Saksen-Anhalt en Nedersaksen. Ook werden huizen doorzocht. De clubs werden eerder op de dag verboden door het ministerie van binnenlandse zaken.

Onder meer clubhuizen van de Hells Angels in Brandenburg en motorclub Gremium in Saksen werden doorzocht. Naast gewone agenten waren ook leden van de federale politie en elitetroepen van de GSG 9, de antiterreureenheid van de federale politie, bij de operatie betrokken. Alleen in Berlijn en Brandenburg werden al meer dan zestig panden doorzocht door meer dan 650 agenten.

De verboden zijn volgens het ministerie ingesteld omdat de motorclubs een gevaar voor de rechtsstaat en het algemeen belang vormen.

Warner gooit mobile games in uitverkoop

Om de zomer te vieren kondigt Warner Bros. Interactive Entertainment aan dat al haar mobiele games in de App Store in prijs zijn verlaagd naar € 0,89.

Voorbeelden van games zijn Man of Steel, LEGO Harry Potter Jaren 5-7, Batman Arkham City Lockdown, Scribblenauts Remix, LEGO Batman DC Superheroes, Midway Arcade en Bastion.

Man of Steel, Batman: Arkham City Lockdown en Scribblenauts Remix zijn voor dezelfde lage prijs beschikbaar via Google Play.

Scribblenauts remix

Cementfabrikant ENCI moet natuurvergunning regelen

Cementfabrikant ENCI moet een natuurvergunning aanvragen, ironisch genoeg omdat het bedrijf door gemoderniseerde installaties minder schadelijke stoffen uitstoot. Een andere mogelijkheid is dat de provincie Limburg bijzondere argumenten aandraagt waarom een vergunning niet nodig is. Dat volgt uit een uitspraak die de Raad van State woensdag heeft gedaan in een zaak die was aangespannen door de Stichting ENCI Stop.

Voor de productie van onder meer cement wint ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie) kalksteen uit de Sint Pietersberg. De berg ligt in een Natura 2000-gebied. Bij de productie komt stikstof en zwavel vrij, wat schadelijk is voor het beschermde natuurgebied.

De stichting wees de provincie erop dat voor het uitstoten van schadelijke stoffen in een natuurgebied een natuurvergunning nodig is. Omdat ENCI die niet heeft, vroeg de stichting de provincie in te grijpen.

De provincie stelde echter dat sprake is van 'bestaand gebruik'. Omdat al kalksteen werd gewonnen toen de nieuwe regels werden ingevoerd, zou geen vergunning nodig zijn. Als er iets in de bedrijfsvoering verandert moet echter alsnog een vergunning worden aangevraagd en dat is volgens de Raad van State het geval.

Enkele installaties zijn namelijk gemoderniseerd, waardoor ze minder schadelijke stoffen uitstoten. Deze verbetering zorgt ervoor dat ENCI nu een natuurvergunning moet hebben.

De provincie kan ook nog met bijzondere argumenten komen waarom geen vergunning nodig is. Het belang van ENCI voor de werkgelegenheid in de provincie zal volgens een woordvoerder waarschijnlijk niet worden geaccepteerd als bijzonder argument.

De provincie krijgt veertien weken de tijd om alsnog een natuurvergunningprocedure in gang te zetten of met bijzonder argumenten te komen. Omdat actie van de provincie na een eerdere uitspraak uitbleef, is een dwangsom opgelegd. Na de veertien weken moet de provincie 250 euro betalen per dag dat een besluit uitblijft, met een maximum van tienduizend euro.

Tegen de mergelwinning in de Sint-Pietersberg wordt al tientallen jaren geprotesteerd, maar gemeente en provincie wezen vaak op het belang voor de werkgelegenheid. Eerder is afgesproken dat de winning in 2018 afloopt. De groeve wordt dan teruggegeven aan de natuur.

KNMI: aardbeving een van de zwaarste in Groningen

De aardbeving die zich dinsdagnacht voordeed in het Groningse Garrelsweer is met een kracht van 3.0 een van de zwaardere bevingen tot nu toe in het gebied. Dat meldt een woordvoerder van het KNMI woensdag. De zwaarste beving die Groningen tot nu toe kende was die in het dorp Huizinge in de gemeente Loppersum op 16 augustus 2012. Daar werd eerst een kracht van 3,4 gemeten, na bijstelling kwam deze volgens het KNMI uit op 3,6.

De diepte waarop de beving in Garrelsweer plaatsvond is met drie kilometer standaard. Op die diepte vinden de gaswinningen plaats.

Volgens het European-Mediterreanean Seismological Centre had de beving van dinsdag in Garrelsweer een kracht van 3,2 en een diepte van twee kilometer. Die meting wijkt af omdat het automatisch is gedaan en van grotere afstand, aldus de zegsvrouw van het KNMI. Het KNMI meet de bevingen in Groningen handmatig.

Hoeveel schademeldingen er bij de NAM zijn binnengekomen naar aanleiding van de beving dinsdagnacht kon een woordvoerder van de aardoliemaatschappij woensdagochtend niet zeggen. In Groningen komen geregeld bevingen voor als gevolg van gaswinning door de NAM.

Koeman haalt uit naar Rodney Sneijder

Erwin Koeman is niet blij met het gedrag van Rodney Sneijder. De trainer van RKC Waalwijk zegt daarnaast dat de middenvelder zich heeft vergist in de hoeveelheid interesse in hem.

In het Brabants Dagblad is de trainer vernietigend over zijn pupil. "Ik vind het van weinig respect getuigen dat hij RKC zou gaan verlaten omdat er zoveel mooie aanbiedingen voor hem klaarliggen. Daarin heeft hij zich vergist. De meeste clubs zitten niet op hem te wachten."

Sneijder wordt de afgelopen dagen in verband gebracht met Sanliurfaspor, een club uit de Turkse equivalent van de Jupiler League. "Zolang Sneijder geen andere club heeft, blijf hij lid van de selectie van RKC", gaat Koeman furieus verder.

Sneijder twitterde gister de meeste onrust uit de wereld, door op het sociale medium te melden dat er geen akkoord is met de Turkse laagvlieger, en dat hij 'gewoon' met RKC meetraint.

3,3 miljoen niet genoeg voor Tim Schafer

De 3,3 miljoen dollar die is ingezameld voor de productie van het avonturenspel Broken Age is niet voldoende. Het spel wordt nu in twee delen uitgegeven. Met de verkoop van het eerste deel wordt de verdere productie bekostigd. Dat heeft ontwikkelaar Tim Schafer bekendgemaakt in een open brief. Het spel is op z'n vroegst volgende zomer helemaal klaar.

Het eerste deel zou in januari volgend jaar beschikbaar moeten komen. Het slotstuk wordt dan als gratis update in de zomer beschikbaar gesteld. Oorspronkelijk stond het spel gepland voor in het najaar.

Vorig jaar haalde Schafer miljoenen binnen via crowdfundingwebsite kickstarter.com. De ontwikkelaar had oorspronkelijk vierhonderdduizend dollar in gedachten voor het project. "Toen het geld binnenkwam ben ik het spel groter gaan maken dan ik oorspronkelijk in gedachten had", schreef Schafer in een open brief.

Een deel van de mensen die gamestudio Double Fine en Schafer financieel hebben gesteund, hekelen de houding van de ontwikkelaar in een reactie op de open brief. Met de 3,3 miljoen dollar was hij namelijk ruim over zijn geraamde budget heen, hetgeen dus voldoende zou moeten zijn om de productie van het spel te bekostigen.

PellŤ: "Kan geen beloftes doen"

Graziano Pellè denkt momenteel niet dat hij Feyenoord gaat verlaten. De spits heeft de intentie om in Rotterdam te blijven.

Aan Voetbal International laat hij weten dat er momenteel geen sprake is van een vertrek. "Ik heb de intentie om te blijven. Ik kan geen beloftes doen, want die zijn in de voetballerij niets waard. In sommige gevallen kun je een overgang gewoon niet tegenhouden, maar het is absoluut niet de bedoeling om Feyenoord te verlaten."

Onder meer FC Zenit Sint-Petersburg wordt veelvuldig met Pellè in het geruchtencircuit genoemd. Een overgang van de Italiaan naar de Russische miljoenen lijkt met zijn uitspraken uitgesloten.

Pellè ontpopt zich het vorige seizoen tot sterkhouder van Feyenoord. De aanvaller blijkt na jarenlang te zijn mislukt opeens de kapstok van het elftal. De voormalig speler van AZ Alkmaar hoopt zelfs het WK van 2014 in Brazilië te spelen.

Extra medische keuring Bruma bij PSV

Jeffrey Bruma moet een extra medische keuring ondergaan bij PSV. Dat heeft de medische staf van de Eindhovense club vandaag na de eerste tests geadviseerd, meldt PSV. Waar het aanvullende onderzoek zich op richt, is niet bekendgemaakt.

PSV stelt dat het aanvullende onderzoek 'met de grootst mogelijke zorgvuldigheid' zal gebeuren en dat de club Bruma 'zo snel mogelijk' wil verwelkomen. Wanneer de aanvullende tests plaatsvinden is echter niet direct duidelijk.

Bruma werd onlangs overgenomen van Chelsea, dat hem de afgelopen seizoenen aan Hamburger SV verhuurden. De 21-jarige verdediger zou woensdag bij PSV tekenen en meetrainen zodra hij zijn medische keuring had doorstaan. Dit liep dus echter vertraging op.

Clown Bassie zwaait over twee jaar af

Clown Bassie gaat over twee jaar met pensioen. "Ik stop niet morgen", legt Bas van Toor uit aan Novum Nieuws. "Maar in 2015 is het over en uit."

Van Toor neemt afscheid van zijn alter ego omdat hij zich op andere dingen wil richten. "Ik wil reizen, ik wil bijvoorbeeld naar Amerika", zegt de 77-jarige acteur. "Verder ga ik door met schrijven. Ik ben bezig met een boek over mijn leven, ik schrijf een krimi en kinderverhalen. Ook blijf ik liedjes componeren."

Bassie is tegenwoordig al minder op het podium te zien dan in voorgaande jaren. "Shows van twee uur doe ik al niet meer, alleen nog van een uur." Van Toor trekt nu nog ongeveer vijf à zes keer per maand zijn clownspak aan. "De vrachtwagens die we gebruikten voor de grote shows heb ik al verkocht."

Van Toor besefte dat hij meer van het leven wil genieten toen een goede vriend kwam te overlijden. "Die ligt nu al drie weken tegen een berg zand aan te kijken. Ik dacht, dat kan mij ook gebeuren."

De acteur vond het verschrikkelijk toen zijn broer Aad tien jaar geleden wegens gezondheidsproblemen moest stoppen, waardoor Bassie voortaan zonder acrobaat Adriaan door het leven moest. "Toen stortte mijn wereld in", vertelt Van Toor, die vanaf de jaren zeventig met zijn broer optrad. Bas wil zijn vrije tijd ook meer aan zijn familie besteden. "Ik ga dan lekker een maand bij Adriaantje in Spanje op bezoek."

'Niet sporten met hoofddoek'

Moslima's die met hoofddoek op willen sporten, zijn niet welkom op de sportscholen van LifeCity te Amersfoort. Het fitnesscentrum noemt het dragen ervan onhygiënisch en onveilig.

Eigenaar Rolf Leenders is van mening dat bij sporttoestellen sportkleding gedragen dient te worden en ''dus geen petten, buitenkleding of een hoofddoek', aldus Rolf,  'Dat hebben we zo in onze huisregels vastgelegd. In de andere ruimtes, bijvoorbeeld in de bar, mag iedereen zich kleden zoals hij of zij wil. Voor mijn part met een militaire helm op.' 

Het College voor de Rechten van de Mens was er als de kippen bij om 'discriminatie' te roepen en is van mening dat niemand geweigerd mag worden om het dragen van een hoofddoek. Een hoofddoek is namelijk een uiting van geloof en daar dien je respect voor te hebben. Hetzelfde college wijst haarfijntjes op het feit dat er sporthoofddoekjes bestaan, waarbij het eventueel gevaar zeer beperkt blijft. De sportschoolhouder is echter niet van plan een onderscheid te maken tussen hoofddoek of pet.

PvdA wil dat Snowden wordt opgevangen in EU

De PvdA-fractie in het Europees Parlement wil dat klokkenluider Edward Snowden opvang krijgt in de Europese Unie. Ook moet er een groot onderzoek komen naar de afluisterpraktijken van de National Security Agency (NSA) en moeten onderhandelingen met de Verenigde Staten over een vrijhandelsakkoord worden opgeschort, vindt Europarlementariër Emine Bozkurt.

"De VS hebben heel wat uit te leggen als de berichtgeving in de media klopt", stelt Bozkurt. "Het afluisteren van burgers op een dergelijke schaal is onacceptabel. Wij willen een groot, Europees onderzoek zodat alle feiten boven tafel komen."

Gedurende dit onderzoek moet Snowden als politiek vluchteling worden opgevangen in Europa, al ligt de beslissing daarover bij lidstaten. "Helaas zijn we er niet van overtuigd dat het voor Snowden op dit moment veilig is om terug te keren naar de VS. En we hebben in Europa duidelijke afspraken gemaakt over mensen voor wie het onveilig is om terug te keren naar hun eigen land."

Ook over de onderlinge relatie tussen de EU en de VS is Bozkurt uitgesproken. "Vrijhandelsakkoorden sluit je af met bevriende naties. Wederzijds vertrouwen is dan wel de minste vereiste. De berichtgeving geeft aanleiding tot een opschorting van de gesprekken, alleen al om uit te zoeken wat er precies klopt en niet klopt."

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei dinsdag nog dat wat hem betreft de onderhandelingen niet gestaakt moeten worden, zoals de Franse president François Hollande voorstelde. Timmermans zei het 'volkomen oneens' te zijn met Hollande.

De kans dat Snowden in Nederland asiel krijgt is nihil. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) zei dinsdag dat hij geen kans maakt op asiel, onder meer omdat zijn aanvraag niet in Nederland is gedaan. Snowden verblijft sinds 23 juni op een luchthaven in Moskou.

'Kabinet onderzoekt belastingvoordeel filmindustrie'

Het kabinet moet een onderzoek uitvoeren hoe de Nederlandse filmindustrie met belastingvoordelen gestimuleerd kan worden. Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) verwacht dat de motie, die ze woensdag indient met PvdA-collega Jacques Monasch, wordt aangenomen met steun van de SP en GroenLinks. Dat bevestigt Bergkamp tegenover Novum Nieuws.

In november vorig jaar diende Tweede Kamerlid Wouter Koolmees (D66) een soortgelijke motie in, maar deze werd door de Kamer afgewezen. Nu heeft D66 samenwerking gezocht met regeringspartij PvdA. In de nieuwe motie wordt niet alleen verzocht om een onderzoek naar een zogenoemde tax shelter, maar ook naar andere vormen van belastingvoordelen.

De Nederlandse filmindustrie pleit voor het invoeren van een tax shelter, waarbij investeringen in films worden gesubsidieerd. In landen als België en Luxemburg is een dergelijke belastingconstructie al ingevoerd en dat leidt volgens de filmmakers tot oneerlijke concurrentie.

"Het onderzoek moet worden uitgevoerd door een interdepartementale werkgroep", laat Bergkamp weten. Ambtenaren van de ministeries van Economie, Financiën en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moeten het onderzoek uitvoeren. De resultaten moeten voor 15 september naar buiten worden gebracht, voor de tweede filmtop die minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) heeft aangekondigd.

Bussemaker heeft tijdens het filmfestival van Cannes aan Novum laten weten niets in de tax shelter te zien, omdat het niet in het Nederlandse belastingstelsel past. "Het is een beetje simpel en armoedig, zo van we weten het even niet dus gaan we maar naar de overheid."

'Mozes' doodt 'homoseksueel' kind

Religieuzen hebben een moeizame relatie met homo's. Zo ook Peter Moses, leider van een sekte van de Afrikaanse Hebreeërs in Colorado in de VS. Deze 'Heer Mozes' vindt dat homoseksuelen dood moeten, en toen een vierjarige 'homoseksueel gedrag' vertoonde, voegde hij de daad bij hij woord.

Kleine Jadon, de zoon van één van Moses' sekteleden, gaf een ander kind namelijk een tikje op het achterwerk. Moses werd direct witheet en begon te preken over het kwaad van homoseksualiteit. Jadon's moeder zette luide religieuze muziek op, en terwijl het Hebreeuwse Onze Vader door de luidsprekers schalde, nam Moses het kind mee de garage in en schoot Jadon door z'n hoofd.

Vervolgens liet hij de vrouwen in zijn sekte de zaak opruimen: het bloed werd weggeschrobt, het kogelgat in de muur werd weggewerkt en het lichaam van Jadon werd in een koffer op Moses' kamer gezet. Toen dat te erg begon te stinken, besloten ze het lichaam toch maar te begraven in de tuin van Moses' moeder.

Maar dat was niet het enige lichaam dat ze daar begroeven. Sektelid Antoinetta McKoy ontdekte dat ze geen kinderen kon krijgen en speelde met de gedachte om de sekte te verlaten. Moses pikte dat niet en droeg de andere sekteleden op McKoy een pak slaag te geven. Vervolgens probeerde hij haar te wurgen en schoot hij haar ook door het hoofd.

In 2011 klapte een ex-sektelid uit de school over de moorden en in juni 2011 werden de lichamen gevonden. De sekte van Moses was toen al verhuisd vanuit Durham in North Carolina, waar de moorden werden gepleegd, naar Colorado. Daar werden ze opgepakt en ze verschenen in North Carolina voor de rechter.

Vania Rae Sisk, Jadons moeder, werd pas onlangs veroordeeld voor de moord, ze kreeg tenminste 30 jaar cel. Sektelid LaRhonda Renee Smith kreeg elf tot vijftien jaar gevangenisstraf. De broer en moeder van Moses werden tot ongeveer zes jaar veroordeeld wegens medeplichtigheid. Moses zelf zit nog in het gevang: hij krijgt zijn straf later volgende week te horen.

De Afrikaanse Hebreeën zijn een groep zwarte racisten die denken dat zij de échte afstammelingen van de joodse stammen uit de Thora zijn. De blanke joden zouden hun cultuur gestolen hebben. Ook wijzen ze de Talmoed af, evenals het idee dat joodsheid door de moeder wordt overgegeven.

Zonovergoten weekeinde in aantocht

Vanaf het weekeinde wordt het dagen lang prachtig zonnig weer. In het binnenland wordt het dan rond de 25 graden, verwachten Meteo Consult, weeronline.nl en Weerplaza. Woensdag is het weer nog even wat minder fraai met enkele buien, maar donderdag is het al overwegend droog.

Zaterdag kunnen regionaal nog wat wolkenvelden voorbij drijven, maar in het grootste deel van het land is het dan al zonnig. De dagen daarna geldt dat voor het hele land. Aan de kust laat de zon zich ook zien en wordt het 18 tot 23 graden, maar in het binnenland loopt het kwik op tot 25 graden.

Het mooie weer zou in ieder geval aanhouden tot halverwege volgende week. Daarna is het onzeker. De temperatuur kan dalen en de bewolking kan toenemen, maar er is ook kans dat het zonnige weer aanhoudt.

Hoger windmolenpark Noordzee mag

De aanpassingen in een windmolenpark in de Noordzee die minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) eerder goedkeurde, mogen doorgaan. Een beroep van de Vereniging van Strandpachters en een aantal particulieren om de vergunning voor de wijzigingen in te trekken wees de Raad van State woensdag af.

De veranderingen behelzen onder meer hogere windmolens. Wel worden er minder geplaatst: 43 in plaats van 51. De Vereniging van Strandpachters en de zes particulieren vrezen dat het uitzicht vanaf het land door de hoge turbines wordt aangetast. Ook zijn de strandpachters bang dat Zandvoort daardoor minder bezoekers zal trekken.

De raad verklaarde het beroep van de vereniging en de particulieren echter niet-ontvankelijk omdat de partijen geen belanghebbenden zijn. "Gelet op de afstand tot het windturbinepark en de hoogte van de turbines zijn de klagers niet rechtstreeks bij het bestreden besluit betrokken", zo oordeelde de raad.

De rechtbank in Rotterdam oordeelde eerder hetzelfde. Ook daarvan oordeelde de Raad van State woensdag dat dit een correct besluit was.

Het windmolenpark Luchterduinen, 23 kilometer uit de kust tussen Noordwijk en Zandvoort, wordt ontwikkeld door Eneco en moet vanaf 2015 duurzame energie gaan opwekken. Het park zal energie moeten gaan opwekken voor bijna 150.000 huishoudens. Volgens Eneco zijn de windmolens echter alleen bij helder weer zichtbaar voor mensen met heel goede ogen.

Quick-Step wil verder als wielersponsor

Quick-Step wil langer door als sponsor van de Omega Pharma-Quick-Step-ploeg. Dat schrijft De Telegraaf woensdag. De laminaatfabrikant heeft nog een contract tot eind 2014 met de ploeg waar Niki Terpstra voor rijdt, maar wil dat verlengen. Quick-Step is al sinds 2003 sponsor van de ploeg.

Directeur Frans De Cock van Quick-Step sprak de intentie van zijn bedrijf dinsdag uit in Nice voor de ploegentijdrit in de Tour waar Omega Pharma-Quick-Step net tweede werd. Een slag om de arm hield hij wel. "Eerst zullen we natuurlijk moeten kijken wat hoofdsponsor Omega Pharma wil en hoe Patrick Lefevere de toekomst van de ploeg wil invullen."

Franse autoriteiten stellen dopingrapport uit

Het dopingrapport van de Franse Senaatscommissie over de Tour de France in 1998 wordt pas na de huidige Tour gepubliceerd. De Franse autoriteiten hebben geluisterd naar de wens van huidige renners in de Ronde van Frankrijk. Dat meldt L'Équipe dinsdagavond.

De publicatie is nu uitgesteld naar 24 juli, drie dagen na de slotetappe in de Tour. Eerst zou het rapport op 18 juli gepresenteerd worden. "Het is fijn dat ze ons tegemoetkomen", vertelt AG2R-renner Samuel Dumoulin aan de Franse krant. "We willen verwarring bij het publiek voorkomen tussen de oude zaken en het huidige peloton."

In het rapport komen namen naar buiten die epo hebben gebruikt. Het was in 1998 nog niet mogelijk om die prestatiebevorderende stof te traceren. Enkele details uit het rapport zijn al uitgelekt. Zo zouden Laurent Jalabert en de in 2004 overleden Marco Pantani, tourwinnaar in 1998, epo hebben gebruikt.

Rotterdam krijgt topsquashtoernooi

Rotterdam krijgt eind augustus een topsquashtoernooi. De eerste editie van het Rotterdam Open Squash wordt dan bij squashvereniging Victoria afgewerkt. Het mannentoernooi is een officieel toernooi op de tour van de Professional Squash Association.

Rotterdam heeft de afgelopen jaren al de nodige squashtoernooien georganiseerd. In 2009 en 2010 werd het Dutch Open in de havenstad afgewerkt. In 2011 werd het WK squash er gespeeld.

Het eerste Rotterdam Open Squash wordt van 27 augustus tot en met 1 september afgewerkt. Het is de bedoeling dat het evenement jaarlijks terugkeert.

'Aissati op weg naar Belgische competitie'

Ismaïl Aissati staat mogelijk voor een transfer naar de Belgische Jupiler Pro League. De Marokkaanse middenvelder staat nu nog onder contract bij het Turkse Antalyaspor. Racing Genk heeft echter verregaande interesse.

De 24-jarige Aissati, die bij Antalyaspor nog een driejarig contract heeft, ziet een overstap naar Racing Genk wel zitten. "Als Genk aanklopt, zal ik dat zeker overwegen. Ik ben klaar voor een stap hogerop", aldus de voormalig speler van Ajax, PSV, FC Twente en Vitesse.

Hij vervolgt: "Genk is een ambitieuze club die Europees speelt en Mario Been is iemand die voor aanvallend voetbal staat."

Arsenal en Real steggelen over transfersom HiguaŪn

De onderhandelingen tussen Arsenal en Real Madrid over de transfer van Gonzalo Higuaín zitten vast. Het gat tussen vraag en aanbod is ruim vijf miljoen euro.

Arsenal wil niet meer betalen dan 24,5 miljoen euro, terwijl Real Madrid vasthoudt aan de vraagprijs van 30 miljoen euro. Mocht Real Madrid niet verder zakken met de prijs, dan zal manager Arsène Wenger op zoek gaan naar een alternatief.

De club uit Londen wist in een eerder stadium al wel een akkoord te bereiken met Higuaín. Bij Arsenal kan de Argentijnse spits een weeksalaris van 116.000 euro opstrijken. Hiermee zou hij een van de bestbetaalde spelers bij Arsenal worden, samen met Theo Walcott en Thomas Vermaelen.

Ook Juventus had interesse in Higuain, maar is afgehaakt nu het Carlos Tévez heeft aangetrokken. Daarnaast heeft de club uit Turijn met Fernando Llorente nog een goede spits in huis gehaald.

Arsenal heeft nog altijd de beste papieren voor Higuaín, maar de speler zal geduld moeten opbrengen tijdens de onderhandelingen tussen beide clubs.

Wenger haalde maandag al Yaya Sanogo naar Arsenal. De Franse spits komt transfervrij over van Auxerre. De prioriteit van Arsenal ligt bij nog een spits. Mocht Higuaín niet haalbaar blijken, dan verlegt Arsenal de aandacht naar Wayne Rooney van Manchester United.

Interesse Espanyol in Boerrigter niet concreet

Espanyol heeft geen concrete interesse in Derk Boerrigter. De buitenspeler van Ajax werd in de Spaanse media gelinkt aan de club uit Barcelona.

"We hebben niks van Espanyol gehoord. Derk concentreert zich op de voorbereiding met Ajax", zegt zaakwaarnemer Sören Lerby in gesprek met Voetbal International.

Het contract van Boerrigter loopt volgend seizoen af. Hij weet nog niet of zijn verbintenis verlengd gaat worden. "Ik heb nog niet met de trainer gepraat, maar dat komt vast nog wel. Of ik ervan uit ga dat ik blijf? Nee, ik ga sowieso nergens van uit. Ik weet niet waar mijn toekomst ligt", zei Boerrigter eerder.

Bojan ziet Nederlandse topclub wel zitten

Bojan Krkic staat positief tegenover een transfer naar een topclub in Nederland. De aanvaller heeft zelfs al gesproken met PSV en Feyenoord.

Ook Ajax is in de running voor de diensten van de spits, maar de landskampioen is minder concreet dat PSV en Feyenoord. ''PSV en Feyenoord hebben al met Bojan gesproken. Daar stond hij positief tegenover'', laat zijn zaakwaarnemer Alexander Bursac weten in gesprek met Voetbal International.

Toch geeft Bursac aan dat de bal bij FC Barcelona ligt, de werkgever van Krkic. ''Alle interesse is leuk, maar uiteindelijk beslist Barcelona over de toekomst van Bojan'', gaat hij verder.

Krkic kan niet terugkijken op een succesvolle periode bij zijn tijdelijke werkgever AC Milan. Die club huurt de Spanjaard van Barcelona, waar hij ook niet op een basisplaats kan rekenen. Het is daarom noodzaak voor de 23-jarige speler om speelminuten te maken.

Dat vindt ook zijn belangenbehartiger. ''Hij beseft dat hij nu moet spelen. Niet een half seizoen, maar gewoon alle wedstrijden. Ook in Nederland ben je daar niet zeker van, maar de kans is daar wel groter'', sluit hij af.

Shell vindt groot olieveld in Golf van Mexico

Shell is tijdens proefboringen in de Golf van Mexico op een flinke hoeveelheid winbare olie gestuit. Dat meldt de olie- en gasmaatschappij woensdag. Shell schat dat de bron, genaamd Vicksburg A, omgerekend meer dan honderd miljoen vaten olie herbergt. Enkele jaren geleden vond het Brits-Nederlandse concern al olie in het nabijgelegen Appomattox-veld.

De nieuwe bron in het De Soto Canyon Block bevindt zich op ruim twee kilometer diepte, meldt Shell. Shell is voor driekwart eigenaar van de bron. De overige 25 procent is in handen van het Canadese Nexen, dat begin dit jaar werd overgenomen door de Chinese staatsoliemaatschappij CNOOC.

Nieuwe trailer Meatballs 2

Sony heeft de volledige trailer voor Cloudy With A Chance of Meatballs 2 vrijgegeven. In de ruim twee minuten durende compilatie vliegen de voedselgrappen je om de oren, wat natuurlijk te verwachten is bij zo'n titel.

De rolprent is het vervolg op de succesvolle animatieflm uit 2009 en ook in het vervolg draait de film om Flint Lockwood (Bill Hader) en de gevolgen van diens voedselmachine. Naast Hader zijn ook de stemmen van o.a. Anna Faris en Neil Patrick Harris weer te horen. Nederlandse bioscoopbezoekers moeten alleen nog even wachten, want het buffet bereikt ons pas op 6 februari 2014.

20.000 dieren en planten met uitsterven bedreigd

Het International Union for the Conservation of Nature, kortweg afgekort tot IUCN, meldt dat maar liefst 20.934 planten- en diersoorten met uitsterven bedreigd worden. Dat zijn er 1117 meer dan een jaartje geleden.

Door illegale jacht, inkrimping van het leefgebied en veranderende omstandigheden sterven diverse soorten uit. Van de 70.294 soorten die het IUCN onderzocht en categoriseerde zijn er inmiddels bijna 800 uitgestorven en komen er 60 niet meer voor in het wild. Zo is vorig jaar de tandkarper geheel van de aardbodem verdwenen en heeft 34 procent van de coniferen het moeilijk. Coniferen zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van medicijnen en houden drie keer zoveel co2 vast als tropische bossen.

Volgens het IUCN worden veel soorten bedreigd door toedoen van de mens en zouden bedrijven, overheden en andere organisaties hun verantwoording moeten nemen. Een goed voorbeeld hiervan is de zuidelijke witte neushoorn. Eind negentiende eeuw waren er hiervan nog maar honderd van over, maar na gebruik van het gezonde verstand, goede afspraken en (dus) bescherming wandelen er nu weer 20.000 vrolijk rond.

'Lindsay Lohan moest verjaardag alleen vieren'

Lindsay Lohan moest dinsdag in haar eentje 27 kaarsjes uitblazen. De getroebleerde actrice verblijft momenteel in een afkickkliniek en mocht naar verluidt voor de gelegenheid geen vrienden uitnodigen.

Lohan zit sinds een paar weken in de kliniek Cliffside. Bronnen vertellen aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ dat Lindsay graag haar verjaardag met vrienden wilde vieren, maar bezoekers mogen volgens de regels alleen op zondag langskomen. De actrice heeft ook gevraagd of ze 's avonds uit eten mocht, maar ook daar heeft ze geen toestemming voor gekregen.

Lindsay liet zich begin mei in samenspraak met justitie opnemen in de Betty Ford-kliniek en stapte later over naar Cliffside. Ze moet in totaal negentig dagen worden behandeld en ontloopt zo een celstraf. De actrice kwam voor de zoveelste keer in de problemen toen ze vorig jaar na een aanrijding loog tegen de politie. Naar verwachting mag ze de kliniek begin augustus verlaten.

Terrorist bedreigt Olympische Spelen Sochi

De Tsjetsjeense extremist Doku Umarov (49) heeft zijn aanhang opgeroepen de Olympische Winterspelen in het Zuid-Russische Sochi "te voorkomen".

De 49-jarige terroristenleider zei op een via internet verspreide toespraak dat alle krachten moeten worden ingezet om 'Putins' winterspelen in 2014 te verhinderen. Daarom trekt hij zijn bevel om geen Russische doelen buiten de noordelijke Kaukasus aan te vallen, in.

Sochi ligt aan de Zwarte Zee en aan de voet van de westelijke Kaukasus, ongeveer 400 kilometer ten westen van Tsjetsjenië. Aan de Russische noordzijde van de Kaukasus, vooral in het zwaar beproefde Tsjetsjenië, vechten islamistische extremisten tegen Russische overheersing.

Kamminga wint opnieuw goud

Manon Kamminga blijft op het EK inline-skaten in Almere maar gouden medailles pakken. Ditmaal was de Nederlandse de 1.000 meter, waarbij ze in de laatste ronden de Italiaanse Andrea Trafeli (zilver) en de Duitse Jana Gegner (brons) inhaalde.

Bij de mannen was er op deze afstand een bronzen plak weggelegd voor Mark Horsten. Hij werd derde achter de Italianen Lorenzo Cassioli, die zijn titel prolongeerde, en Fabio Francolini.

Een nieuw onderdeel op de kalender was de gemengde aflossing. Hierop won Nederland met Kamminga, Bianca Roosenboom, Horsten en Ronald Mulder de gouden medaille, ondanks een valpartij van Kamminga. Italië moest genoegen nemen met het zilver, voor Spanje.

Het kampioenschap verplaatst zich nu van de baan naar de weg waar vanaf donderdag nog drie dagen strijd zal zijn op diverse onderdelen.

Honkballers CuraÁao te sterk voor Nederland

De Nederlandse honkballers hebben dinsdag voor het eerst verloren op het World Port Tournament. In Rotterdam was Curaçao met 3-2 te sterk. Cuba (7-0) en Taiwan (7-2) werden eerder nog simpel aan de kant gezet door Oranje.

Nederland gaat met vier punten nog wel aan de leiding in de groep. De andere landen volgen op twee punten. Omdat er dit jaar slechts vier landen meedoen aan het toernooi, treffen alle ploegen elkaar tweemaal. De nummers een en twee plaatsen zich voor de finale.

Aanslag met snelkookpannen in Canada verijdeld

De Canadese politie heeft met de arrestatie van een man en een vrouw een terreuraanslag verijdeld. Het tweetal had maandag, op Canada Day, in Victoria een aanslag willen plegen met bommen in snelkookpannen. Op deze feestdag waren duizenden mensen bijeen bij het parlementsgebouw in Victoria, de hoofdstad van de provincie British Columbia.

De twee verdachten werden op de dag zelf opgepakt. Volgens de autoriteiten in British Columbia onderhielden de twee geen contacten met buitenlandse terreurgroepen en zijn er ook geen aanwijzingen voor een verband met de aanslagen in Boston van april, waarbij ook snelkookpannen werden gebruikt. Het koppel, Canadezen die zich tot de islam hebben bekeerd, werd al vijf maanden in de gaten gehouden, zei de politie dinsdag op een persconferentie.

Yolanthe laat Wesley woonplaats bepalen

Yolanthe Sneijder-Cabau spreekt geruchten dat zij een transfer van Wesley tegenhoudt tegen. "Onzin", vertelt de voetbalvrouw in Grazia over verhalen in Turkse media dat ze een overstap van haar man naar het Londense Chelsea blokkeert.

"Als je met een voetballer bent getrouwd, weet je dat die kans er twee keer per jaar in zit: in de zomer en de winter", vertelt Yolanthe over een eventuele transfer van Wesley, die sinds begin dit jaar bij de Turkse club Galatasaray speelt.

Over bij welke club Wesley speelt en dus ook waar het stel woont, bepaalt de voetballer. "Ik wil dat hij de keuze maakt die het best is voor hem. Het gaat er niet om welk land ik leuk vind, en of ik daar op het strand kan liggen of shoppen."

Volgens Yolanthe hangt haar geluk af van dat van Wesley. "Je kunt mij overal neerzetten, ik vind mijn weg wel. Maar als mijn man niet gelukkig is, of bij een club speelt waar hij niet optimaal kan presteren, ben ik ook niet gelukkig. Ik zal altijd voor Wesley en mijn leven met hem kiezen. Of dat nou in Istanbul, Rusland, Tokio of Engeland is."

Morsi weet niet van wijken

De Egyptische president Mohammed Morsi heeft gezworen niet te zullen aftreden. Het ultimatum van de legertop legt hij naast zich neer. De legertop heeft de president tot woensdagmiddag de tijd gegeven om tot een vergelijk te komen met zijn politieke tegenstanders. Als Morsi niet toegeeft, wordt de grondwet opgeschort, wordt het door conservatieve moslims gedomineerde parlement ontbonden en wordt een interim-regering aangesteld, zo heeft het leger aangekondigd.

Morsi eiste in een emotionele toespraak tot het land dat het leger zijn ultimatum intrekt. Hij zei alle 'dictaten', zowel uit Egypte als uit het buitenland, te verwerpen. Hij zei zijn 'grondwettelijke legitimiteit' als president met zijn leven te zullen beschermen. Ook betoogde hij dat aanhangers van het bewind van de gevallen president Hosni Mubarak het protest hebben gekaapt om hem ten val te brengen en de democratie om zeep te helpen.

"Legitimiteit kan niet vervangen worden", aldus een woedende Morsi, die zijn rede met stemverheffing en soms met een geheven gebalde vuist uitsprak. Legitieme verkiezingen en een legitieme grondwet zijn 'de enige garantie tegen geweld', aldus Morsi.

Kennelijk zijn Morsi en zijn Moslim Broederschap bereid het tegen het machtige leger op te nemen. Het leger heeft zijn plannen al klaar liggen voor een interim-bestuur. Dit bestuur zou een presidentiële raad zijn onder leiding van de belangrijkste rechter van het constitutionele hof. Verder zou de raad bestaan uit de minister van defensie en vertegenwoordigers van de politieke partijen, jeugdbewegingen, de Al-Azhar-moskee en de koptische kerk.

In Caïro, maar ook in andere grote steden zoals Alexandrië, is de spanning te snijden. Alleen al dinsdag vielen er 23 doden bij confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Morsi. Het heeft er alle schijn van dat beide kampen bereid zijn heel ver te gaan om hun einddoel te bereiken.

Gedwongen huizenverkoop met helft toegenomen

Het aantal gedwongen huizenverkopen is in de eerste helft van dit jaar met bijna de helft (48 procent) toegenomen. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW), die de Nationale Hypotheek Garantie verstrekt.

In totaal moesten 2.284 woningeigenaren hun huis gedwongen verkopen, vergeleken met 1.547 in de eerste helft van vorig jaar. De sterke groei komt vooral door de aanhoudende daling van de huizenprijzen, echtscheidingen en toenemende werkloosheid.

Het gaat om mensen die hun woning kochten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Gedwongen huizenverkoop met helft toegenomen
Gedwongen huizenverkoop met helft toegenomen (Foto: ANP)

Zusje examenrover Ibn Ghaldoun in cel

In het onderzoek naar de examendiefstal op de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun is het zusje van een van de verdachten aangehouden. Het gaat om de jongere zus van de 19-jarige scholiere Safae K., meldt justitie woensdag in het AD.

Het zusje wordt niet verdacht van betrokkenheid bij de diefstal, maar wel van het kopiëren van de eindtoetsen. Ook onderzoekt de politie of ze heeft geholpen bij het verspreiden van de examens. De politie heeft nog zeker twee andere handlangers van de examenrovers in het vizier, schrijft het AD op basis van ingewijden.

In totaal zijn nu tien verdachten voor de examenroof aangehouden. Bij Ibn Ghaldoun zijn in totaal 27 examens gestolen. Van de negen personen die eerder werden aangehouden zitten er zeven nog vast.

Grote namen maken zich op voor jubileumduel Swart

Verschillende (oud-)voetballers maken zich op voor het jubileumduel van Sjaak Swart. Mister Ajax wordt vanavond vanwege zijn 75e verjaardag in het zonnetje gezet. Onder anderen Johan Cruijff, Frank Rijkaard, Arie Haan, Ruud Krol, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart verschijnen op het veld van het Olympisch Stadion.

Guus Hiddink, Ronald Koeman en Morten Olsen zullen de teams coachen. Swart verdedigde de Ajax-kleuren tussen 1956 en 1973 in bijna zeshonderd wedstrijden en kwam tijdens zijn professionele carrière voor geen enkele andere club uit. Na in 1973 de derde opeenvolgende Europa Cup 1 te hebben gewonnen nam hij afscheid als speler.

De 31-voudig international werkte vervolgens in zijn sigarettenwinkel in de Amsterdamse Reinwardtstraat. Tegenwoordig speelt hij af en toe voor Lucky Ajax, een team dat bestaat uit oud-spelers.

'Morales mag niet overvliegen om Snowden'

Het vliegtuig van de president van Bolivia, Evo Morales, heeft moeten uitwijken omdat Europese landen dachten dat de voortvluchtige Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden misschien aan boord was. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken van Bolivia dinsdag gemeld.

Morales moest een niet geplande stop maken in Oostenrijk. Portugal en Frankrijk zouden het presidentiële vliegtuig geen toegang tot hun luchtruim hebben gegeven.

Het toestel was vertrokken uit Rusland, waar Snowden al meer dan een week op een vliegveld verblijft. De klokkenluider was volgens Bolivia echter niet aan boord.

Amsterdam West komt met kindpakket

Arme kinderen in het Amsterdamse stadsdeel West krijgen een kindpakket met basisbenodigdheden zoals zwemles en kleding. Dat heeft de stadsdeelraad dinsdag besloten. Het stadsdeel loopt hiermee voorop in het opvolgen van een advies van de Kinderombudsman Marc Dullaert, melden de lokale afdelingen van PvdA en GroenLinks.

Dullaert adviseerde gemeenten vorige week met een kindpakket te komen. In dat pakket kunnen onder meer pasjes voor de bibliotheek worden gedaan. Gemeenten geven arme gezinnen vaak wel geld, maar dat komt niet altijd bij de kinderen terecht. Daarom zou het beter zijn een pakket te geven waar de kinderen zeker wat aan hebben.

In Nederland groeit een op de negen kinderen volgens de Kinderombudsman op in armoede. In Amsterdam West geldt dat voor een kwart van de kinderen, stellen de partijen. Het stadsdeel onderzoekt hoe een kindpakket het best kan worden aangeboden. De partijen willen bestaande voorzieningen bundelen en aanvullen met hulp van ondernemingen uit de buurt.

[Tour] Gerrans verdedigt gele trui in heuvelachtige rit

Simon Gerrans (Orica-Greenedge) verdedigt vandaag de Tour de France zijn gele trui in een lange en heuvelachtige etappe tussen Cagnes-sur-Mer en Marseille. Met drie beklimmingen van de vierde categorie en een van de derde krijgen aanvallers de kans zich in Zuid-Frankrijk te laten zien.

Het peloton legt 228,5 kilometer af, waarmee het de op een na langste etappe van de Tour is. Marseille wordt voor de 34e keer in de Tourgeschiedenis aangedaan.

Met een stijgingspercentage van 8,1 procent is de Côte de Châteauneuf-Grasse na 22 kilometer de grootste uitdaging van de dag. Daarna volgt een relatief vlak stuk, waarna na ruim honderdvijftig kilometer meerdere kleine beklimmingen volgen.

Getalenteerde afdalers zullen zich op het eind van voren willen laten zien. De Col de la Gineste is de laatste beklimming, waarna de renners ruim tien kilometer afdalen richting de eindstreep. De laatste kilometer is vervolgens vrijwel vlak.

De sprinters moeten na iets meer dan honderd kilometer op hun hoede zijn. Op een vlak stuk vallen er bij Lorgues punten te verdienen in een tussensprint.

Orica-Greenedge zal de etappe willen controleren. Gerrans' ploeggenoten Daryl Impey en Michael Albasini staan in het algemeen klassement vlak achter de Australiër, nadat de ploeg dinsdag de ploegentijdrit won. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick-Step) is op een seconde de meest naaste belager van een andere ploeg. Favoriet Chris Froome (Sky) volgt op drie seconden.

'Schippers negeerde waarschuwing paardenvlees'

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) negeerde een advies om te waarschuwen voor de gevaren van paardenvlees uit landen als Roemenië. Ook staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) negeerde het advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), concludeert het AD uit documenten van de NVWA.

Ambtenaren van de NVWA hebben volgens de krant meerdere keren alarm geslagen over de gevaren voor de volksgezondheid. Vooral voor zwangere vrouwen zou geïmporteerd paardenvlees uit Bulgarije en Roemenië risico's met zich meebrengen. De gevaarlijke parasieten trichinella en toxoplasma zouden daar relatief veel in voorkomen.

Als het vlees rauw of onvoldoende verhit wordt gegeten, levert dat een 'beduidend risico' op voor de volksgezondheid, staat volgens de krant in een document van 21 februari. Medewerkers van de toezichthouder pleitten ervoor om het toezicht op dergelijk paardenvlees te intensiveren en weer te waarschuwen.

Schippers en Dijksma vonden dat niet nodig omdat bij het publiek al bekend zou zijn dat al het vlees goed moet worden verhit voor het wordt gegeten. Schippers en Dijksma stelden halverwege mei nog dat er geen aanwijzingen zijn dat er een gevaar is voor de volksgezondheid. Dat is volgens de krant niet verrassend. De controles in Roemenië zouden weinig voorstellen.

Ook is steeds aangegeven dat er geen restanten van het medicijn fenylbutazon zijn gevonden. Uit de documenten blijkt volgens de krant dat er nauwelijks op dat middel werd gecontroleerd.

Outcast komt terug

Outcast, een spel uit 1999, krijgt een revival. Het originele spel is gemaakt door het Belgische Appeal, dat failliet ging tijdens het maken van Outcast II voor PlayStation 2.

Yann Robert, Franck Sauer en Yves Grolet, de oprichters van de voormalige studio, hebben de rechten gekocht van Atari om de franchise in ere ter herstellen.

Outcast is deels gemaakt met een voxel-engine, een wat minder bekende technologie dan de polygonen waar bijvoorbeeld alle objecten in de game gemaakt zijn. Probleem is dat het spel geen gebruik kan maken van grafische hardware om de beelden te berekenen. Toentertijd had je een stevige pc nodig om het spel op de maximale resolutie van 512 bij 384 te draaien.

Wat en hoe en wanneer we iets zijn van Outcast revival is nog niet bekend.

Onderzoek naar omvang belastingontwijking

De Rekenkamer gaat onderzoek doen naar de omvang van belastingontwijking in Nederland. Een voorstel daarover van SP en GroenLinks kreeg dinsdag in de Tweede Kamer genoeg steun.

SP-Kamerlid Jasper van Dijk reageert verheugd. "Goed dat de Rekenkamer dit gaat onderzoeken. Er wordt met allerlei bedragen geschermd, maar nu wordt eindelijk onafhankelijk onderzoek gedaan naar Nederland belastingparadijs", laat hij in een verklaring weten.

Het onderzoek moet duidelijk maken hoeveel geld andere landen mislopen als gevolg van belastingontwijking via Nederland. Daarnaast moet de Rekenkamer in kaart brengen wat de Nederlandse fiscus misloopt als gevolg van belastingontwijking via andere belastingparadijzen.

Oxfam Novib becijferde eerder dat ontwikkelingslanden tenminste 460 miljoen euro mislopen door belastingontwijking via Nederland. Van Dijk vond dat genoeg reden om daar eens kritisch naar te kijken.

Lichte aardbeving in Groningen

In Groningen heeft zich dinsdagnacht een aardbeving voorgedaan. Het epicentrum bevond zich volgens meetgegevens van het KNMI op drie kilometer diepte in Garrelsweer , zo'n vijftien kilometer ten noordoosten van Groningen. De aardbeving had een kracht van 3.0 en deed zich rond 01.00 uur voor.

Bij de regionale omroep RTV Noord zijn meldingen binnengekomen uit Wittewierum, Garrelsweer, Delfzijl, Appingedam, Schildwolde en de stad Groningen.

Veel Groningers zijn ongerust over het toenemende aantal aardbevingen door de gaswinning van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Uit onderzoek bleek eerder dat de bevingen door gaswinning in de toekomst sterker worden dan eerder werd gedacht. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) brengt vanwege de ophef die door het onderzoek ontstond woensdag een bezoek aan het gebied.

Mad Max wordt toch een AustraliŽr

Gamestudio Avalanche heeft bekendgemaakt dat de hoofdpersoon in hun pas aangekondigde game Mad Max alsnog een Australisch accent gaat krijgen. De studio geeft hiermee gehoor aan veel fans die hier om hebben gevraagd.

Het nieuws is bekendgemaakt via het Twitter-account van Avalanche-baas Christofer Sundberg. Hij schrijft hier: "Attn. fans who want Max to have an Aussie accent in #MadMaxGame : It shall be so. We admire your loyalty. You have been heard."

Bijna direct na de aankondiging van het spel op de afgelopen E3-beurs hebben fans een handtekeningenactie gehouden. Zij vinden dat net als in de film uit de jaren 80 de hoofdpersoon een Australisch accent hoort te hebben.

Mad Max komt in 2014 uit op Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc.

Meer zorg gevraagd door verstandelijk gehandicapten

Het aantal verstandelijk gehandicapten dat een beroep heeft gedaan op zorg via de AWBZ is tussen 2007 en 2011 toegenomen. Per jaar ging dat om zo'n zes procent. Die toename blijkt de voornaamste oorzaak van de kostengroei van de zorg voor verstandelijk gehandicapten in diezelfde periode, concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een woensdag verschenen publicatie.

In 2011 hadden 166 duizend verstandelijk gehandicapten recht op zorg via de AWBZ. De kosten daarvan bedroegen 6,7 miljard euro, een kwart van de totale AWBZ-kosten. De kosten van de zorg voor verstandelijk gehandicapten stegen tussen 2007 en 2011 met gemiddeld zeven procent per jaar.

Vooral verstandelijk gehandicapten met relatief hoge IQ's deden vaker een beroep op de zorg. Bij licht verstandelijk gehandicapten, met een IQ tussen de 50 en 69, ging het om een groei van zeven procent per jaar. Bij zwakbegaafden, met een IQ tussen de 70 en 85 was de groei zelfs vijftien procent per jaar.

Het SCP zoekt een verklaring voor de stijging in de zorgvraag in de samenleving. Daarin zou afwijkend gedrag minder worden getolereerd. Ook nemen informele netwerken af waardoor zorg vaker in het formele circuit moet worden gezocht. Verder worden volgens het SCP betere diagnoses gesteld over bijkomende problematiek

'Lone Ranger respecteert indianen'

Johnny Depp vindt dat zijn nieuwe film The Lone Ranger alle respect heeft voor indianen. "In deze film wordt de traditionele rol van de indiaan in een western, als hulpje van de blanke man, volledig op zijn kop gezet", zegt de acteur tegen MTV News. "Het was voor mij een goede manier om de Amerikaanse indianen te bedanken en te eren voor alles wat ze hebben doorstaan."

In de avonturenfilm speelt Depp de rol van Tonto, een excentrieke indiaan die de Lone Ranger, de rol van Armie Hammer, vergezelt. "In eerste instantie gelooft Tonto zelfs dat deze ranger niet helemaal goed bij zijn hoofd is", vertelt de 50-jarige acteur. De Lone Ranger wordt namelijk meer dood dan levend aangetroffen door Tonto en hij gelooft niet dat hij nog in leven is.

Toch neemt Depp zijn personage in dit actiespektakel van Disney ook weer niet al te serieus. "Als Tonto wat langer had kunnen doorbrengen met Ruth, waren er vast allerlei vreemde dingen gebeurd", zegt hij lachend over zijn bevallige tegenspeelster Ruth Wilson.

The Lone Ranger draait vanaf 8 augustus in de Nederlandse bioscoop.


'The Lone Ranger respectvol tegenover indianen' (Foto: Novum)

Gezochte overvaller Hengelo niet gevonden

De politie in Hengelo heeft de mogelijke derde verdachte van een gewapende overval op een geldwagen in Duitsland niet meer gevonden. In een wijk in de Overijsselse stad werd een grote zoektocht opgezet omdat de verdachte zich er schuil zou houden, maar de klopjacht leverde niets op. Dat laat een woordvoerder van de politie weten.

Dinsdagochtend werd in de Duitse plaats Altstätte een geldtransportwagen overvallen. Kort daarop konden net over de grens al twee mannen worden aangehouden. Op basis van getuigenverklaringen vermoedde de politie dat er nog een verdachte was. Ook was de vluchtauto nog niet teruggevonden.

In verband met het onderzoek werden kinderen van een basisschool in de wijk tussen de middag op school gehouden. Een andere groep kinderen werd vastgehouden in een speeltuin totdat de kust weer veilig was.

De politie vond in de wijk uiteindelijk wel de vluchtauto. Het voertuig is overgeleverd aan de Duitse autoriteiten.

Avril Lavigne en Chad Kroeger nu wel getrouwd

Avril Lavigne en Chad Kroeger hebben elkaar maandag eeuwige trouw beloofd. De bruiloft van de 28-jarige zangeres en de 38-jarige Nickelback-zanger vond plaats in Zuid-Frankrijk, laten meerdere bronnen weten aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. De berichten die dit weekend verschenen bleken voorbarig.

De ceremonie vond plaats in Château de la Napoule in Mandelieu-la-Napoule bij Cannes. De vijftig gasten schoven daarna aan voor een diner. Aansluitend was er een feest dat tot 's ochtends vroeg duurde. "Het was een wild feest dat de hele nacht duurde", zegt een bron. "Er werd gedronken, gedanst, was geweldig eten, veel gelachen en er waren tranen van geluk."

Afgelopen weekeinde kwam al het bericht naar buiten dat de twee getrouwd waren, maar dat bleek onjuist. Zaterdag vierde Lavigne en Kroeger slechts een feest dat diende als opwarmer voor de bruiloft. Maandag, de dag dat de twee trouwden, was het de Canadese feestdag Canada Day. Zowel de zangeres als de zanger komen uit het land.

Heiligverklaring pausen aanstaande

De laatste horde voor de heiligverklaring van paus Johannes Paulus II is genomen. Een commissie van kardinalen en bisschoppen heeft dinsdag met de heiligverklaring ingestemd. Als paus Franciscus het besluit overneemt kan Johannes Paulus II, ook bekend als de Poolse kardinaal Karol Wojtyla, in december heilig verklaard worden.

Wojtyla werd op 16 oktober 1978 gekozen tot paus. Dat bleef hij tot zijn dood op 2 april 2005. De heiligverklaring zou nog dit jaar in het kader van het Jaar van het Geloof moeten plaatsvinden. Gesproken wordt over 8 december; de viering van de onbevlekte ontvangenis van Maria.

Paus Franciscus is volgens betrouwbare bronnen van plan om op dezelfde dag ook paus Johannes XXIII heilig te verklaren. Johannes XXIII, een Italiaan geboren als Angelo Roncalli, was tussen 28 oktober 1958 en 3 juni 1963 kerkvorst. Hij riep begin 1959 het Tweede Vaticaans Concilie bijeen. Beide pausen werden eerder al zalig verklaard.

Grote drugsvangst door Interpol in Cariben

Bij een grootschalige operatie van Interpol in het Caribisch gebied en Centraal-Amerika is voor ruim zeshonderd miljoen euro aan cocaïne en andere drugs in beslag genomen. Er zijn 142 arrestaties verricht. Dat deelde de internationale politieorganisatie dinsdag mee.

Interpol werd bijgestaan door Europol in de wekenlange operatie, die gericht was tegen drugs- en wapensmokkelaars in het gebied. In totaal vonden in twintig landen acties plaats, waaronder in Cuba, Jamaica, Nicaragua en Panama. De coördinatie tussen de verschillende eenheden van Interpol werd geregeld vanuit El Salvador en Martinique. Informatie werd gedeeld en vergeleken met gegevens in databases van beide politieorganisaties.

Zowel op land als op zee werden controles van voertuigen, containers en vaartuigen verricht. Ook regionale politiemachten, douanes, immigratiediensten en kustwachten hielpen mee.

Celstraffen tot acht jaar voor overvallen

Een man en een vrouw zijn dinsdag veroordeeld tot straffen tot acht jaar cel voor het plegen van overvallen. Tijdens een van de overvallen raakte een bewoner gewond.

De rechtbank in Arnhem legde een 26-jarige man uit Beekbergen acht jaar cel op voor het plegen van twee overvallen. Een 28-jarige vrouw uit Arnhem moet twee jaar de cel in voor medeplichtigheid aan een van de overvallen.

De man en vrouw zouden beiden betrokken zijn bij een overval in Voorthuizen. Er werd geschoten en een bewoner raakte gewond aan zijn benen.

De mannelijke overvaller pleegde op dezelfde dag ook nog een overval op een woning in Zeist. De 93-jarige bewoner werd tijdens de overval geschopt en geslagen en over de grond gesleept.

De straffen voor de man en vrouw zijn lager dan geëist. Het Openbaar Ministerie had ingezet op twaalf jaar cel voor de man en vier jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk voor de vrouw.

De rechtbank heeft bij zijn oordeel voor de man gelet op straffen die in soortgelijke zaken zijn opgelegd. De vrouw heeft een lagere straf gekregen omdat de rechtbank, in tegenstelling tot de officier van justitie, niet bewezen acht dat zij de overval in Voorthuizen samen met de mannen pleegde.

Zus Gordon roept op tot verzoening familie

De zus van Gordon heeft genoeg van de ruzie binnen de familie. De zanger vertelde vorige week in het programma Linda's Zomerweek dat hij gebrouilleerd is met zijn broers en zussen en hield het daarbij niet droog. Zijn verdriet deed zus Joke besluiten een oproep te doen.

"Gordon, ik heb jouw verdriet op tv gezien hierover. Kom jongen, toon dan ook je mededogen", staat in een open brief op de Facebookpagina van Joke, die de boodschap ook in een bijgevoegde video voordraagt. "Ik hou van jullie allemaal. Het is klaar nu, het is gedaan."

Gordon zei in Linda's Zomerweek dat hij eigenlijk niet weet waarom hij in onmin leeft met zijn broers en zussen. "Dan gaat het een paar weken goed en dan is het weer over."

Driekwart van de scholieren moet naar Tweede Kamer

Minimaal driekwart van de scholieren moet een keertje in de Tweede Kamer zijn geweest voor zij achttien jaar zijn. Dat heeft de Kamer dinsdag besloten.

Op dit moment bezoeken jaarlijks zestigduizend scholieren het Kamergebouw. Iedere jaargang kent ongeveer tweehonderdduizend scholieren. Dat moeten er minstens negentigduizend meer worden, wilt de Kamer. Een rondleiding door het Kamergebouw zou goed zijn voor het 'politieke zelfvertrouwen', is de gedachte.

Rutte: niets mis met screening bewindslieden

Premier Mark Rutte (VVD) ziet geen reden om de gang van zaken rondom de screening van kandidaat-bewindslieden te veranderen. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over de aandelen van de man van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD).

"Ik zie geen aanleiding om de screening van bewindslieden te veranderen. Mij bevalt het systeem. Het legt de verantwoordelijkheid voor transparantie bij de kandidaat-bewindslieden", zei Rutte. Volgens de premier heeft Schultz voorafgaand aan haar aantreden niets verzwegen dat zij had moeten melden.

De Tweede Kamer debatteerde dinsdagavond naar aanleiding van berichtgeving van de Volkskrant van zaterdag. De krant meldde dat de echtgenoot van Schultz, Haro, in 2009 een kleine drie miljoen euro verdiende aan de verkoop van onder andere het certificeringsbedrijf Kiwa, dat werkt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Volgens de regels voor kandidaat-bewindslieden was Schultz niet verplicht de aandelen te melden. Haro Schultz van Haegen had ook een 'juridische adviesfunctie' bij Kiwa. Deze baan gaf hij op toen zijn vrouw minister werd. Dat had formeel niet gehoeven, zei Rutte.

Een deel van de oppositie stelde tijdens het debat dat er meer openheid moet komen over de financiële belangen van bewindslieden en hun partners. Rutte wil daar niets van weten. "Het biedt schijnzekerheid en zal geschikte mensen afschrikken."

Laatste reviews en specials
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
©FOK.nl e.a.