Cementfabrikant ENCI moet natuurvergunning regelen
Cementfabrikant ENCI moet een natuurvergunning aanvragen, ironisch genoeg omdat het bedrijf door gemoderniseerde installaties minder schadelijke stoffen uitstoot. Een andere mogelijkheid is dat de provincie Limburg bijzondere argumenten aandraagt waarom een vergunning niet nodig is. Dat volgt uit een uitspraak die de Raad van State woensdag heeft gedaan in een zaak die was aangespannen door de Stichting ENCI Stop.
Voor de productie van onder meer cement wint ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie) kalksteen uit de Sint Pietersberg. De berg ligt in een Natura 2000-gebied. Bij de productie komt stikstof en zwavel vrij, wat schadelijk is voor het beschermde natuurgebied.
De stichting wees de provincie erop dat voor het uitstoten van schadelijke stoffen in een natuurgebied een natuurvergunning nodig is. Omdat ENCI die niet heeft, vroeg de stichting de provincie in te grijpen.
De provincie stelde echter dat sprake is van 'bestaand gebruik'. Omdat al kalksteen werd gewonnen toen de nieuwe regels werden ingevoerd, zou geen vergunning nodig zijn. Als er iets in de bedrijfsvoering verandert moet echter alsnog een vergunning worden aangevraagd en dat is volgens de Raad van State het geval.
Enkele installaties zijn namelijk gemoderniseerd, waardoor ze minder schadelijke stoffen uitstoten. Deze verbetering zorgt ervoor dat ENCI nu een natuurvergunning moet hebben.
De provincie kan ook nog met bijzondere argumenten komen waarom geen vergunning nodig is. Het belang van ENCI voor de werkgelegenheid in de provincie zal volgens een woordvoerder waarschijnlijk niet worden geaccepteerd als bijzonder argument.
De provincie krijgt veertien weken de tijd om alsnog een natuurvergunningprocedure in gang te zetten of met bijzonder argumenten te komen. Omdat actie van de provincie na een eerdere uitspraak uitbleef, is een dwangsom opgelegd. Na de veertien weken moet de provincie 250 euro betalen per dag dat een besluit uitblijft, met een maximum van tienduizend euro.
Tegen de mergelwinning in de Sint-Pietersberg wordt al tientallen jaren geprotesteerd, maar gemeente en provincie wezen vaak op het belang voor de werkgelegenheid. Eerder is afgesproken dat de winning in 2018 afloopt. De groeve wordt dan teruggegeven aan de natuur.