Taakstraffen in megaproces schijnhuwelijken

In een groot proces rond schijnhuwelijken zijn woensdag taakstraffen variërend van 120 tot tweehonderd uur opgelegd. Een aantal verdachten kregen voorwaardelijke celstraffen. Een verdachte moet daadwerkelijk de cel in. In vier van de 27 zaken waarin de rechtbank in Rotterdam woensdag uitspraak deed, werden verdachten vrijgesproken.

Deze week stonden voor de Rotterdamse rechtbank 21 vrouwen en negen mannen terecht op verdenking van het aangaan van een schijnhuwelijk in Engeland. De rechtbank acht het in de zaken tegen 23 verdachten bewezen dat de schijnbruiden en -bruidegoms, die in Nederland waren geronseld, met Nigerianen zijn getrouwd die illegaal in het Verenigd Koninkrijk waren.

In een groot aantal gevallen werd het huwelijk gesloten in een kerk in het Verenigd Koninkrijk, in andere gevallen werd gesteld dat het huwelijk was voltrokken in Nigeria. De Nigeriaanse immigranten kregen door het huwelijk een legale verblijfsstatus en toegang tot sociale voorzieningen. De Nederlandse huwelijkspartners komen bijna allemaal uit de Antilliaanse gemeenschap.

In veel gevallen is volgens het Openbaar Ministerie vastgesteld dat de echte partner van de Nigeriaan de identiteit van de Antilliaanse bruid of bruidegom overnam met het achtergelaten Nederlandse identiteitsbewijs. Vervolgens vroeg dit schijnbaar legale echtpaar bijvoorbeeld kinderbijslag aan.

In het Verenigd Koninkrijk zijn sinds 2010 tientallen verdachten aangehouden en veroordeeld. Zij kregen gevangenisstraffen van enkele maanden tot zes jaar opgelegd. Een aantal schijnhuwelijken is voorkomen terwijl bruid en bruidegom al voor het altaar stonden.

De woensdag opgelegde straffen komen in grote lijnen overeen met de eisen van het OM. In tegenstelling tot de eis van het OM legde de rechtbank echter geen boetes op, aangezien dit de slechte financiële positie van de verdachten alleen maar erger op zou maken.

In totaal kwamen de afgelopen dagen dertig zaken rond de schijnhuwelijken voor de rechtbank. Een dagvaarding werd nietig verklaard, een zaak is aangehouden vanwege de gezondheidstoestand van de verdachte en een zaak is aangehouden voor nader onderzoek.