'Schippers negeerde waarschuwing paardenvlees'

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) negeerde een advies om te waarschuwen voor de gevaren van paardenvlees uit landen als Roemenië. Ook staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) negeerde het advies van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), concludeert het AD uit documenten van de NVWA.

Ambtenaren van de NVWA hebben volgens de krant meerdere keren alarm geslagen over de gevaren voor de volksgezondheid. Vooral voor zwangere vrouwen zou geïmporteerd paardenvlees uit Bulgarije en Roemenië risico's met zich meebrengen. De gevaarlijke parasieten trichinella en toxoplasma zouden daar relatief veel in voorkomen.

Als het vlees rauw of onvoldoende verhit wordt gegeten, levert dat een 'beduidend risico' op voor de volksgezondheid, staat volgens de krant in een document van 21 februari. Medewerkers van de toezichthouder pleitten ervoor om het toezicht op dergelijk paardenvlees te intensiveren en weer te waarschuwen.

Schippers en Dijksma vonden dat niet nodig omdat bij het publiek al bekend zou zijn dat al het vlees goed moet worden verhit voor het wordt gegeten. Schippers en Dijksma stelden halverwege mei nog dat er geen aanwijzingen zijn dat er een gevaar is voor de volksgezondheid. Dat is volgens de krant niet verrassend. De controles in Roemenië zouden weinig voorstellen.

Ook is steeds aangegeven dat er geen restanten van het medicijn fenylbutazon zijn gevonden. Uit de documenten blijkt volgens de krant dat er nauwelijks op dat middel werd gecontroleerd.