Dead or Alive 5 Ultimate

Nieuwe besturing, nieuwe bewegingen, dezelfde schuddende tieten. Sommige dingen moet je ook niet willen veranderen.

Header

Dead or Alive 5, Dead or Alive 5+ en nu Dead or Alive 5 Ultimate. Je zou kunnen denken dat ontwikkelaar Team Ninja en uitgever Tecmo Koei langzamerhand de handdoek in de ring gooien en goedkope remakes van de fighting-serie achter elkaar uitbrengen. Als je verder kijkt, zie je dat ze naast nieuwe personages, nieuwe pakjes,  nieuwe arena’s, en de  tutorial en combotrainingmodi uit de Vita-versie ook een geheel nieuw business model introduceren: Dead or Alive goes free-to-play.

Dead or Alive 5

Toegegeven, het is wel de grootste wijziging in deze versie van het spel, maar meteen een opmerkelijke. Dead or Alive 5 Ultimate wordt in twee versies uitgebracht: een volledige versie, voor PlayStation 3 en Xbox 360 en een free-to-play versie voor PlayStation 3, die Dead or Alive 5 Ultimate: Core Fighters heet. In deze versie krijg je vier personages, Ayane, Hayate, Hayabusa en natuurlijk Kasumi. Daarnaast heb je alle offline en online spelmodi behalve de uitgebreide verhaalmodus. Deze modus kan voor zo’n vijftien dollar aangeschaft worden. Voor vier dollar per stuk koop je extra personages. Er worden ook af en toe personages gratis ter download aangeboden. Toch is de prijs aan de hoge kant als je bedenkt dat de volledige game 40 dollar gaat kosten.

Dead or Alive 5 Ultimate

Met Killer Instinct en Tekken Revolution die free-to-play gaan lijkt het wel alsof alle uitgevers met elkaar afgesproken hebben dat fighters voortaan free-to-play gaan. Een voordeel is dat er meer mensen geneigd zijn om de spellen te proberen, dus meer potentiële tegenstanders als je online gaat vechten. Waarschijnlijk wel vechters die met dezelfde gratis personages het online gaan proberen, maar het is in ieder geval een poging om de fighters beschikbaar te maken voor een publiek dat geen vijftig euro wil neerleggen voor een fighter. Of dit experiment, want zo noemt Tecmo Koei het zelf, gaat slagen is dus afwachten.

Dead or Alive 5 Ultimate

Denk je aan Dead or Alive, dan denk je aan tieten en aan de vele extra kostuums, soms gratis, en vaak betaalde bonuscontent. Beide zijn weer volop aanwezig. Er worden pakjes gratis weggegeven maar natuurlijk zullen er nieuwe kostuums gekocht kunnen worden en de al gekochte kostuums in eerdere versies van Dead or Alive 5 worden geïmporteerd in de game. Als je een fervent pakjesverzamelaar bent geweest, heb je al snel meer dan tien keuzes bij enkele personages.

Dead or Alive 5 Ultimate

Qua personages is het rooster van Dead or Alive 5 Ultimate nog niet compleet. Wel zijn er in ieder geval vier nieuwe personages toegevoegd aan het rooster van de oude 5-versie. Leon en Rachael komen namens de Ninja Gaiden–serie Momiji versterken en Jacky Bryant uit Virtua Fighter komt erbij. Ein uit eerdere Dead or Alive-games is weer terug. Nieuwe arena’s komen er ook bij. Sommige zijn bekende plaatsen, zoals de Forest Stage uit Dead or Alive 3. Andere komen uit de Ninja Gaiden-serie, zoals de Sky City Tokyo-arena. Daarin is een bekend groot Boeddhabeeld uit Ninja Gaiden Sigma 2 bezig met zijn aanvallen tijdens je gevecht met je daadwerkelijke tegenstander waardoor je nog meer moet opletten.

Dead or Alive 5 Ultimate gaat de fighterwereld niet op zijn kop zetten. Team Ninja gaat experimenteren met free-to-play, zoals andere fighters ook aangekondigd hebben te gaan doen. De nieuwe arena’s zijn zeker een toevoeging, met meer eyecandy en dynamische elementen waardoor je meer moet opletten of jij niet op een gevaarlijke positie staat om aangevallen te worden door iemand of iets anders in de arena dan je tegenstander. De knoppen zijn anders ingedeeld op je gamepad, maar dat is allemaal aan te passen. Dat in combinatie met nieuwe combo's zorgt ervoor dat zelfs veteranen weer even moeten wennen en moeten leren optimaal te vechten. Meer personages, meer pakjes, meer alles. En als je wil, minder voor gratis. Dead or Alive 5 Ultimate komt 6 september uit op PlayStation 3 en Xbox 360. De free-to-play versie Dead or Alive 5 Ultimate: Core Fighters komt voor zo ver bekend op PlayStation 3 uit.