Hoeren willen eigen baas worden

anoniem_22072019025900

Een groep prostituees uit Utrecht wil een coöperatie oprichten om ramen in de stad zelf uit te baten. De gemeenteraad staat achter dat voorstel en wil dat het college het initiatief verder ondersteunt. Ook moeten de vrouwen goede begeleiding en opvang krijgen. Dat blijkt uit raadsvragen die alle fracties woensdag aan het college hebben gesteld.

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen maakte vorige week bekend dat hij de vergunning van de enige overgebleven exploitant van raamprostitutie in de stad gaat intrekken. De vergunning wordt ingetrokken vanwege een opeenstapeling van redenen over een langere periode. Zo zou de exploitant betrokken zijn bij mensenhandel en was het toezicht slecht.

Door de beslissing verdwijnen 98 werkplekken op de boten aan het Zandpad. Ook gaan zeventien werkruimten aan de Hardebollenstraat, in het centrum van de stad, sluiten.

De gemeenteraad juicht de aanpak van het college toe maar maakt zich wel zorgen over de betrokken prostituees. Zo zou er goede begeleiding moeten komen voor vrouwen die hun werk als prostituee niet voort willen zetten. Ook moet er opvang geregeld worden om te voorkomen dat vrouwen in het illegale circuit terecht komen.