Dertien politiechefs verdienen meer dan minister

Dertien hoge politiefunctionarissen verdienen meer dan het ministersalaris van 144 duizend euro. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd. Topverdiener is een voormalig hoofdcommissaris die vorig jaar als adviseur op de loonlijst van de politie in Amsterdam stond. Hij krijgt elk jaar 219 duizend euro.

Het salaris van de grootverdiener is exclusief een pensioenafdracht van 55 duizend euro en een bijdrage voor de levensloopregeling van nog eens negenduizend euro. Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil tegenover RTL niet zeggen om wie het gaat. Het ministerie laat weten dat er gesprekken lopen over het verlagen van zijn salaris.

De overige twaalf politiefunctionarissen bleven allemaal onder de wettelijke norm van 187 duizend euro. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil dat alle politiemedewerkers uiteindelijk onder die norm uitkomen.

Opstelten deed eerder al een beroep op de top van de Nationale Politie om bonussen en vergoedingen in te leveren. Daar werd begin dit jaar gehoor aan gegeven.