Murdered: Soul Suspect

Stel je eens voor. Je bent een rechercheur bij de politie en je hebt de moeilijkste zaak ooit op te lossen, namelijk je eigen moord. Dit is het geval voor Ronan O’Connor in Murdered: Soul Suspect. Op de afgelopen E3-beurs heb ik een demonstratie van het spel mogen zien om een idee te krijgen van wat het spel inhoudt.

Murdered: Soul Suspect speelt zich af in de stad Salem. De stad is bekend vanwege veel verhalen over bovennatuurlijke verschijnselen en hekserij in het verleden. Het verhaal draait rondom Ronan O’ Connor. Hij is bij leven een prima rechercheur geweest, maar dwaalt nu rond in een schaduwwereld waarin hij terecht is gekomen nadat hij is vermoord. Het vervelende is dat hij zich niets meer herinnert van wat er is gebeurd. Het is aan de speler om te ontdekken wat er precies met Ronan is gebeurd en waarom.

Doordat Ronan als geest rondwaart moet hij de zaak oplossen op een manier die hij niet gewend is. Hij kan namelijk wel rondlopen door de levende wereld, maar hij kan geen objecten vastpakken om ze goed te bekijken. Gelukkig heeft hij wel veel nieuwe trucjes erbij gekregen die goed van pas komen. Zo kan hij onder andere bezit van mensen nemen. Dit kun je gebruiken om mee te luisteren met gesprekken, de geheugens van mensen te achterhalen of zelfs om bepaalde ideeen bij mensen in het hoofd te planten.

 

Je krijgt in het spel verschillende opdrachten in de vorm van vragen die je moet oplossen. Hiermee kom je elke keer een stap verder naar de ware achtergrond van jouw dood. Door zo veel mogelijk aanwijzingen te verzamelen en te analyseren kun je de opdracht volbrengen. Ook kom je in de schemerwereld verschillende andere geesten tegen. Zij kunnen je eventueel sidemissions geven. Elke keer als je een missie of opdracht hebt volbracht krijg je ervaringspunten in de vorm van politiebadges. Hiermee kun je Ronan levelen en sterker maken.

De aanwijzingen komen op veel verschillende manieren voor in het spel. Je zult dus echt wel goed moeten zoeken om alles te vinden dat je nodig hebt. Niet alleen heb je de levenden nodig voor aanwijzingen, maar soms kom je ook een soort geheugenresidu tegen dat je moet bekijken en analyseren. De analyses van de aanwijzingen zijn onderdeel van de gameplay. Je krijgt een aantal woorden in het scherm te zien waarbij je als speler de woorden moet aanklikken die hierop van toepassing zijn. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld een aantal woorden te zien krijgt die je in de juiste chronologische volgorde moet zetten voor een bepaalde situatie.

 

Ik heb nog niet veel mogen zien van Murdered: Soul Suspect, maar wat ik wel heb gezien heeft zeker mijn interesse gewekt. Het ziet er goed uit en de setting met de levende en de schaduwwereld is heel leuk in elkaar gezet. Het komt wel redelijk lineair over, maar niet op een manier die irriteert. Het is nog wachten op meer informatie over de gameplay, maar het begin is absoluut veelbelovend.

Murdered: Soul Suspect komt begin 2014 uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.