[Tour] Cavendish in top vijf ritzeges grote rondes

Mark Cavendish is met zijn ritzege in de vijfde touretappe woensdag binnengekomen in de top vijf van renners met de meeste etappeoverwinningen in de grote rondes. De Britse sprinter kwam in de Giro, Tour en Vuelta tot 42 zeges. Dat zijn er evenveel als Bernard Hinault.

Eddy Merckx voert de ranglijst aan met 64 zeges, voor de Italianen Mario Cipollini (57), Alessandro Petacchi (48) en Alfredo Binda. Die laatste won 43 keer.

In de Tour is de 28-jarige Cavendish met 24 ritzeges de vierde meest succesvolle renner. Eddy Merckx leidt ook hier met 34 overwinningen. Hinault won 28 keer en staat tweede, André Leducq mocht in de jaren '20 en '30 25 keer juichen.

Cavendish was getergd om zijn eerste etappe van deze Tour te winnen. De Manx Missile miste de eerdere sprints omdat hij al bij de klimmetjes ervoor was afgehaakt. Dinsdag greep hij met Omega Pharma-Quick-Step op driekwart seconde naast de ritzege in de ploegentijdrit.

"Mijn Tour is een beetje frustrerend geweest", liet de winnaar na afloop van de rit weten. "Maar normaal gesproken win ik ook nooit tot de vijfde etappe", voegde hij er lachend aan toe. "We waren vandaag gemotiveerd. Gisteren lag de druk bij ons, maar nu is die er vanaf. Hopelijk ben ik nu op stoom."