'Kabinet onderzoekt belastingvoordeel filmindustrie'

Het kabinet moet een onderzoek uitvoeren hoe de Nederlandse filmindustrie met belastingvoordelen gestimuleerd kan worden. Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) verwacht dat de motie, die ze woensdag indient met PvdA-collega Jacques Monasch, wordt aangenomen met steun van de SP en GroenLinks. Dat bevestigt Bergkamp tegenover Novum Nieuws.

In november vorig jaar diende Tweede Kamerlid Wouter Koolmees (D66) een soortgelijke motie in, maar deze werd door de Kamer afgewezen. Nu heeft D66 samenwerking gezocht met regeringspartij PvdA. In de nieuwe motie wordt niet alleen verzocht om een onderzoek naar een zogenoemde tax shelter, maar ook naar andere vormen van belastingvoordelen.

De Nederlandse filmindustrie pleit voor het invoeren van een tax shelter, waarbij investeringen in films worden gesubsidieerd. In landen als België en Luxemburg is een dergelijke belastingconstructie al ingevoerd en dat leidt volgens de filmmakers tot oneerlijke concurrentie.

"Het onderzoek moet worden uitgevoerd door een interdepartementale werkgroep", laat Bergkamp weten. Ambtenaren van de ministeries van Economie, Financiën en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moeten het onderzoek uitvoeren. De resultaten moeten voor 15 september naar buiten worden gebracht, voor de tweede filmtop die minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) heeft aangekondigd.

Bussemaker heeft tijdens het filmfestival van Cannes aan Novum laten weten niets in de tax shelter te zien, omdat het niet in het Nederlandse belastingstelsel past. "Het is een beetje simpel en armoedig, zo van we weten het even niet dus gaan we maar naar de overheid."