[Tour] Gerrans verdedigt gele trui in heuvelachtige rit

Simon Gerrans (Orica-Greenedge) verdedigt vandaag de Tour de France zijn gele trui in een lange en heuvelachtige etappe tussen Cagnes-sur-Mer en Marseille. Met drie beklimmingen van de vierde categorie en een van de derde krijgen aanvallers de kans zich in Zuid-Frankrijk te laten zien.

Het peloton legt 228,5 kilometer af, waarmee het de op een na langste etappe van de Tour is. Marseille wordt voor de 34e keer in de Tourgeschiedenis aangedaan.

Met een stijgingspercentage van 8,1 procent is de Côte de Châteauneuf-Grasse na 22 kilometer de grootste uitdaging van de dag. Daarna volgt een relatief vlak stuk, waarna na ruim honderdvijftig kilometer meerdere kleine beklimmingen volgen.

Getalenteerde afdalers zullen zich op het eind van voren willen laten zien. De Col de la Gineste is de laatste beklimming, waarna de renners ruim tien kilometer afdalen richting de eindstreep. De laatste kilometer is vervolgens vrijwel vlak.

De sprinters moeten na iets meer dan honderd kilometer op hun hoede zijn. Op een vlak stuk vallen er bij Lorgues punten te verdienen in een tussensprint.

Orica-Greenedge zal de etappe willen controleren. Gerrans' ploeggenoten Daryl Impey en Michael Albasini staan in het algemeen klassement vlak achter de Australiër, nadat de ploeg dinsdag de ploegentijdrit won. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick-Step) is op een seconde de meest naaste belager van een andere ploeg. Favoriet Chris Froome (Sky) volgt op drie seconden.