'Brian Jones 44 jaar geleden vermoord'

MarcusViridis

Of het nu moord, zelfmoord een astma-aanval of wat anders is, zeker is dat Brian Jones, de oprichter van een band genaamd The Rolling Stones dood is. 44 jaar geleden werd Brian levenloos in zijn zwembad aangetroffen. De doodsoorzaak is nog steeds in nevelen gehuld.

Anna Wohlin, Jones' vriendinnetje toendertijd, is er in ieder geval van overtuigd dat haar geliefde vermoord is en heeft hier zelfs een leuk verkopend boek over geschreven. In 2009 heeft de Britse politie beloofd opnieuw een onderzoek te doen, maar besloot daar later toch maar weer van af te zien, zodat er aan de speculaties voorlopig geen einde komt.

Sommigen zien Jones als de drijvende kracht achter The Rolling Stones, een man met een belachelijk hoog IQ en iemand die ongeveer elk instrument denkbaar bespelen kon. Na 1967 echter, ging het door een drank- en drugsverslaving behoorlijk mis met Jones en ging hij zich -zelfs naar Stones-maatstaven- vreemd gedragen. De creativiteit zakte tot Dries Roelvink-hoogte, zijn vriendinnetje (een ander) werd afgepakt door mede-stone Keith Richards en hij speelde niet zo vaak meer mee met de andere stenen. In 1969 werd hij uit de band gezet.

Buiten ex-Rolling Stone om, is Brian Jones tevens lid van de '27 Club', een club die later nog andere beroemde leden zou krijgen, zoals: Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison en Amy Winehouse.