Meer zorg gevraagd door verstandelijk gehandicapten

Het aantal verstandelijk gehandicapten dat een beroep heeft gedaan op zorg via de AWBZ is tussen 2007 en 2011 toegenomen. Per jaar ging dat om zo'n zes procent. Die toename blijkt de voornaamste oorzaak van de kostengroei van de zorg voor verstandelijk gehandicapten in diezelfde periode, concludeert het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in een woensdag verschenen publicatie.

In 2011 hadden 166 duizend verstandelijk gehandicapten recht op zorg via de AWBZ. De kosten daarvan bedroegen 6,7 miljard euro, een kwart van de totale AWBZ-kosten. De kosten van de zorg voor verstandelijk gehandicapten stegen tussen 2007 en 2011 met gemiddeld zeven procent per jaar.

Vooral verstandelijk gehandicapten met relatief hoge IQ's deden vaker een beroep op de zorg. Bij licht verstandelijk gehandicapten, met een IQ tussen de 50 en 69, ging het om een groei van zeven procent per jaar. Bij zwakbegaafden, met een IQ tussen de 70 en 85 was de groei zelfs vijftien procent per jaar.

Het SCP zoekt een verklaring voor de stijging in de zorgvraag in de samenleving. Daarin zou afwijkend gedrag minder worden getolereerd. Ook nemen informele netwerken af waardoor zorg vaker in het formele circuit moet worden gezocht. Verder worden volgens het SCP betere diagnoses gesteld over bijkomende problematiek