Timmermans verdedigt wapendeal Indonesië

MarcusViridis

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is woensdagmiddag door de oppositiepartijen CDA en SP onder vuur genomen vanwege de levering van wapens aan Indonesië. Zij verwijten hem gedraai, omdat hij zich vorig jaar als Kamerlid nog verzette tegen de verkoop van tanks aan de voormalige kolonie.

Timmermans was als parlementariër samen met GroenLinks, PVV en SP tegen de tankverkoop, omdat het land de mensenrechten zou schenden. De tanks zouden kunnen worden ingezet tegen de eigen bevolking. Hoewel de minister erkent dat de fregatten ook het vasteland kunnen bestoken, heeft hij geen probleem met de levering van de wapensystemen ter waarde van 345 miljoen euro.

Ieder wapensysteem kan op een verkeerde manier worden ingezet als 'men van kwade wil' is, zei Timmermans. Maar Indonesië heeft de marine sinds 1998 niet meer gebruikt tegen de eigen bevolking. De vrees daarvoor is 'ongegrond'. Deze opmerking leidde tot grote verbazing bij het CDA. "Blijkbaar had de PvdA vorig jaar geen vertrouwen in de regering, en wordt nu met dezelfde redenering het sein op groen gezet", zei Raymond Knops. "Dit is niet uit te leggen."

Timmermans antwoordde dat het afgelopen jaar het land zich positief heeft ontwikkeld. Er bestaat 'geen enkele vrees' dat de wapens zullen worden ingezet tegen de eigen bevolking. Bovendien draagt de marine bij aan de bescherming van de internationale handelsroute waarvan ook Nederland profiteert. "Al met al maakt het mogelijk om een exportvergunning af te geven."

De minister wees er verder op dat hij als Kamerlid ook onderscheid maakte tussen de levering van tanks en marineschepen. Met de levering van korvetten had hij vorig jaar ook geen problemen, zei hij. Ook Marit Maij (PvdA) zag het verband tussen de fregatten en tanks niet. "Het is allebei fruit. Maar het zijn appels en peren."

SP-Kamerlid Jasper van Dijk toonde zich niet overtuigd door het verweer van Timmermans. "Het is gewoon niet zo'n sterk betoog", zei hij. "In de oppositie had u een helder standpunt, in de regering spelen andere zaken mee. Dollartekens of iets dergelijks."

Het kabinet onderhandelt verder met Jordanië over de verkoop van F-16's. Timmermans zei dat de deal tot op het laatste moment kan worden afgeblazen als het politiek toch niet wenselijk blijkt om de gevechtsvliegtuigen te leveren. "Die ruimte houden we onder alle omstandigheden." Wel vindt Timmermans dat het land zich de afgelopen jaren sterk heeft gemaakt voor het bevorderen van stabiliteit in de regio.