Geen nieuw onderzoek naar Fyra-trein

Redactie

Er komt geen nieuw onderzoek naar de veiligheid van de Fyra V250-treinen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald in een kort geding dat de Italiaanse producent AnsaldoBreda had aangespannen tegen de NS.

AnsaldoBreda had om een nieuw onderzoek gevraagd omdat de drie eerdere technische rapporten, die leidden tot het einde van de Fyra, volgens het bedrijf niet onafhankelijk waren. Experts zouden de 'deugdelijkheid' van de treinen daarom opnieuw onder de loep moeten nemen.

De NS en de NMBS besloten zich vorige maand uit het project terug te treken vanwege de technische mankementen van de Fyra. Beide spoorwegmaatschappijen noemden de V250-trein niet veilig genoeg. AnsaldoBreda eist dat de spoorbedrijven zich aan het afgesloten contract moeten houden en ook de resterende bestelde treinen moeten afnemen.

De NS heeft in totaal zestien V250-treinen besteld bij AnsaldoBreda. Tot nu toe heeft de vervoerder er negen afgenomen. Ook de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS heeft nog drie treinen besteld.

Fyra V250 (Foto: Novum)
Fyra V250 (Foto: Novum)