Twintig miljoen extra voor armoedebestrijding

Het kabinet trekt nog voor dit jaar twintig miljoen euro extra uit voor het tegengaan van armoede en het aanbieden van schuldhulp. Het grootste gedeelte, negentien miljoen euro, gaat naar gemeenten.

Staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) vraagt gemeenten het geld bij voorrang in te zetten voor kinderen uit arme gezinnen. Dat schrijft Klijnsma woensdagavond in een brief aan de Tweede Kamer.

Klijnsma neemt in de brief aanbevelingen over die Kinderombudsman Marc Dullaert vorige week deed. Dullaert stelde dat gemeenten arme gezinnen met kinderen een kindpakket moeten geven. Daarmee moeten basisbenodigdheden zoals zwemles en kleding voor deze kinderen toegankelijk blijven.

Gemeenten geven arme gezinnen vaak wel geld, maar dat komt niet altijd bij de kinderen terecht, stelde de ombudsman. Daarom zou het beter zijn een pakket te geven waar de kinderen zeker wat aan hebben. In het kindpakket zouden verder ook pasjes voor de bibliotheek en openbaar vervoer kunnen worden gedaan. Volgens Klijnsma hebben 26 gemeenten nu al aan de Kinderombudsman laten weten een dergelijk pakket te willen bieden.

In de brief schrijft de staatssecretaris verder dat het kabinet de komende jaren vooral wil inzetten op het voorkomen van schulden en het vroeg signaleren van betalingsproblemen. Ze wil meer samenwerking tussen publieke en private organisaties.

Klijnsma pleit ook voor een gemeentelijke armoedeagenda. De gemeenten Amsterdam, Almere, Enschede en Tilburg moeten samen hun aanpak voor het vroegtijdig signaleren van schulden verder uitwerken. Succesvolle methodes voor het vroeg signaleren moeten beschikbaar worden voor alle andere gemeenten in Nederland.